Discuția durează de câțiva ani: bloggerii și utilizatorii social media spun că grupurile media le copiază fără rușine textele, pozele, clipurile video și le folosesc pentru a face profit. Giganții media spun că social media e un fenomen public și că, odate postate acolo, informațiile sunt publice, deci pot fi copiate fără rușine. Fără măcar să citeze sursa. Ei bine, de data asta, două organizații mari, France Presse și Washington Post au descoperit că nu este legal să folosești imagini postate pe Twitter.

social media print

Este adevărat că omul ale cărui fotografii au fost folosite ilegal este tot jurnalist, dar asta nu schimbă fondul problemei. AFP a susținut în instanță că fotografiile postate de acesta pe Twitter sunt publice și pot fi preluate gratuit. Washington Post a preluat poza de pe fluxul AFP prin serviciul Getty deținut de agenția de știri.

Interesant de știut este că judecătorul american chiar a analizat  în detaliu reglementările ToS (Terms of Service) de la Twitter, care culmea, nu permit preluarea fotografiilor. La momentul actual decizia că preluarea imaginilor de pe Twitter constituie o infracțiune este o decizie de principiu, care deschide calea spre un nou proces. Mai sunt și alte probleme care vor fi reglementate în urma acestui caz, dar este importantă decizia. Pozele și dezbaterea sunt din 2010 și de atunci se discută în instanță dacă este cazul să fie permis procesul sau giganții media au dreptate și trebuie anulat.

Interesant de notat este de asemenea faptul că nu fotograful a inițiat procesul. AFP a acționat în justiție, bazându-se pe ToS-ul Twitter, tocmai pentru a demonstra că poate prelua imagini și informații de pe Twitter fără acordul autorilor. Și-a luat-o peste bot.

AFP a găsit în ToS de la Twitter faptul că fotografiile postate pot fi preluate în massmedia. Avocații săi au prezentat asta, dar nici ceilalți nu s-au lăsat mai prejos. Dreptul de preluare pe Twitter se referă fix la dreptul de a da RT statusurilor, nu de a publica informațiile pe fluxul agenției sau în ziare. Evident, avocatul fotografului a fost foarte tare. Twitter a comentat oficial doar că „drepturile asupra fotografiilor încărcate pe serviciul de micro-blogging aparțin autorilor”.

Pe de altă parte, judecătorii au refuzat să acorde despăgubiri importante jurnalistului, au spus că fotografia va fi probabil plătită ca orice alt job pentru AFP și Washington post și nu cu „sute de mii de dolari daune”. Dar rămâne de văzut ce se întâmplă în continuare, procesul va mai dura alți ani de zile.

Într-un caz oarecum legat de asta, Instagram schimbase ToS în ideea că ar putea folosi fotografiile încărcate de utilizatori spre propriul său beneficiu. Unii au zis chiar că le-ar vinde. După scandalul iscat, Instagram și-a modificat 100% poziția și acum spune că respectă dreptul fiecăruia asupra pozelor.

La noi se fură la greu. Texte, poze și clipuri video realizate de alții, ba mai mult, se scoate watermark-ul și se evită la maximum orice menționare a sursei originale. Foarte multe știri sunt bazate pe poze încărcate de „vedete” pe Facebook și alte rețele sociale sau pe statusuri ale lor. Clipuri video de pe Trafictube sunt zilnic la TV. Pînă vor apărea primele cazuri în Justiție.