Nokia X m-a lăsat mereu impresia că ar fi un hoax. De ce ar face Microsoft un terminal cu platforma Google? De ce ar merge pe o variantă ieftină? Tot felul de probleme care păreau imposibil de reconciliat. N-am comentat nimic nici după lansarea de la MWC. A fost o surpriză totală și faptul că au fost trei modele. M-am tot gândit și am discutat cu câțiva oameni din industrie despre strategie. Încep să se contureze niște idei și cred au două zone de câștig.
Click pe imagini pentru mărire!
Coșmar pentru brandurile mici
Faptul că telefoanele dual-SIM ieftine au un succes global acum nu mai este o noutate. A fost o *categorie-test*, mulți au fost reticenți la început, dar a fost atât de clar succesul categoriei atunci când Nokia, HTC, Sony sau Samsung au lăsat mândria la o parte și au făcut produse dual SIM.
Brandurile mici aveau pînă acum două mari atuuri: platforma Android dorită de doată lumea pentru aplicații și jocuri free, precum și prețul foarte bun datorat marilor fabrici și salariilor din China. Nokia a atacat zona dual-SIM cu modelele Asha, dar platforma a avut un succes limitat, nu are toate funcționalitățile dorite și așa mai departe. Vânzările au fost bune datorită prețului, dar limitate de OS. Oamenii vor aceleași aplicații și jocuri pe care le au cunoscuții, nu versiuni rudimentare ale lor.
Nokia X cu Android rezolvă aceste probleme: pe de o parte au prețuri foarte mici, competitive cu orice producător no-name, pe de altă parte au avantajul de a avea design bun, componente de calitate și testarea suplimentară pentru stabilitate, autonomie. Pe de altă parte, deja se pot rula orice aplicații Android doriți, sigur, nu oficial.
Model de business diferit
Nokia nu a reușit să vândă multe terminale smartphone cu Windows Phone. Recordurile le-au făcut cu modelele ieftine, gen Lumia 520. Iar astfel, oamenii s-au gândit la un model de business diferit – terminale ieftine, servicii care să aducă bani. Magazin de aplicații, cloud pentru servicii online, navigație, muzică, filme. Acest lucru va permite și pe Android generarea de bani printr-un model similar Amazon deși totul pleacă de la modelul iTunes.
Pe de altă parte, în această zonă este și cea mai mare problemă Microsoft/Nokia. Dacă iTunes are conținut extrem de popular și atractiv, Amazon câștigă din vânzarea de cărți și alte produse, pentru Nokia X nu există conținut unic, care să atragă cumpărători. Sigur, putem vorbi despre Office special dezvoltat sau de altele asemenea, dar nu va fi de ajuns.
Un al treilea avantaj adus de Nokia X pentru Microsoft este că pur și simplu familiarizează fanii Android cu Windows Phone. Cei care sunt fanatici Android vor descoperi că interfața Metro, cea cu pătrate, nu este atât de rea. Se vor obișnui cu asta și când vor dori un terminal de top Nokia, vor cumpăra doar unul cu Windows Phone. Pentru că sigur nu vor face modele de top cu Android.
Nokia Lumia XL, cel cu ecran de 5 inch IPS, cameră foto de 5 megapixeli (2 megapixeli pe față), stocare de 4GB și 768MB de RAM este un model entry foarte bun. Iar prețul lui va fi de 109 euro fără taxe și subsidii. Probabil ajunge la 550 de lei, maxim 600.
Salut. Am citit ca Nokia X a fost deja rootat. Asa ca, de acum se pot instala aplicatii si din Google Play.
 
Asta am scris si eu. Doar ca nu va sti toata lumea sa faca asta 🙂
 
Cu putine cunostinte ii pui imediat stock Android si e alegerea perfecta la pretul lui.
 
Cei de la Microsoft lasa Nokia X sa traiasca pur si simplu poate si din aroganta, insa cum defiecare data acolo castigi unde chiar nu te astepti, iar parerea mea este ca Nokia X poate produce o mare surpriza.