Am testat Acer Predator 21x, primul laptop de gaming cu ecran curbat, un monstru impresionant pe care l-am văzut anul trecut la IFA Berlin. În puteți vedea live la Bucharest Technology Week sâmbătă și duminică în capitală.

acer predator 21x review

Pro și contra Acer Predator 21x

Mi-a plăcut foarte mult:
– design și realizare peste așteptări;
– putere hardware decentă;
– tastatură bună și track-pad care se poate scoate de tot;
– sunet foarte bun;

Rămâne de discutat:
– prețul rămâne mare;
– utilitatea rămâne neclară, autonomia e limitată și are 8 kilograme;

Experiența cu Acer Predator 21x

Laptopul este un gigant și conține tehnologii destule să-l putem numi dektop. Totuși, este portabil, poate fi folosit pe drum. Eram impresionat de la prezentarea văzută la IFA Berlin, dar acum am avut ocazia să folosesc laptopul direct la mine pe birou, iar asta îți schimbă deseori perspectiva. Da, este un sistem dedicat pentru gaming, nu cred că poate fi folosit zi de zi, cum fac eu cu laptopul meu. Chiar dacă ai avea așa ceva pe birou tot timpul, tastatura mecanică nu e cea mai bună pentru scris, iar track-pad-ul montat pe lateral te poate încurca, în schimb ecranul mare este sigur o încântare, iar sistemul audio este foarte bun.

Procesorul este Core i7-7820HK, din generația Kaby Lake, este un procesor mobil care poate fi însă overclockat. Spre deosebire de alte laptopuri, Predator 21x suportă și două surse de curent pentru a facilita oveclocking-ul. Procesorul este quad-core la 2.9GHz și ajunge la 3.9GHz la nevoie. Laptopul are două plăci grafice Nvidia GTX 1080 în SLI, iar acest lucru asigură performanța și pentru cele mai noi jocuri video. Vine cu 64GB de RAM, cu SSD de 480Gb pentru sistemul de operare și HDD de 1TB pentru jocuri.

Pe lângă faptul că este masiv și greu, ecranul fiind curbat lasă un spațiu mare atunci când este închis. Cred că este un pic flexibil, dar nu știu ce se întâmplă dacă folosiți un rucsac sau o geantă normală. E posibil ca apăsarea continuă pe ecran să afecteze calitatea display-ului. La mine a ajuns cu monstrul de troller împreună cu care depășea 30 de kilograme. Dar măcar putea fi tras pe roți, ceea ce a făcut transportul mai lejer. Plus că trollerul fiind rezistent la șocuri nu trebuia să te stresezi că vei lovi laptopul cumva. Îl vedeți în clipul de la final.

Mi-a plăcut faptul că au porturi și mufe de conectare atât pe laterale, cât și pe spatele dispozitivului. Probabil e mai bine cu cablul LAN în spate, decât pe lângă mâinile utilizatorilor. Pe laterale sunt porturile USB 3.0 pentru mouse/tastatură și HDD extern, plsu mufele de căști (Out și Mic). Pe spate există și mufă Thunderbolt 3, două mufe Display Port și un HDMI, plus cele două mufe de alimentare.

Pe scurt, este un sistem destul de avansat pentru pasionații de jocuri. Pe de altă parte, este relativ scump, iar la acest preț puteți cumpăra desktop-uri mai performante.

De ce preferă gamerii desktop-ul

Fenomenul recent cu laptopul de gaming a prins dintr-un singur motiv: unii oameni preferă să se joace și să lucreze pe același sistem. Dacă este și foarte puternic, cu atât mai bine. Profesioniști folosesc însă desktop-ul din mai multe motive. Componentele de desktop sunt mai mari și în general sunt mai performante. Atât ca CPU, cât și ca GPU, placa de bază și așa mai departe. Plus că la desktop le poți înlocui, le poți face overclocking și așa mai departe. Spațiul oferit de desktop permite o răcire mai eficientă. Componentele mobile sunt obligate să aibă diverse forme de a reduce consumul de energie. Sunt automat mai compacte, iar spațiul din interior rămâne limitat. Acer Predator 21x suportă două carduri grafice de top, dar un desktop suportă 4 carduri grafice. Are un sistem de răcire cu cinci ventilatoare și nouă heat-pipes. Dar la un desktop poți face răcire cu lichide sau cu azot, mult mai eficientă.

Prezentare videoConcluzii

Acer 21x este un laptop neobișnuit de gaming, mai mare decât orice alt produs de pe piață. Este o demonstrație tehnologică legată de dimensini și putere. Este singurul laptop cu ecran de 21 de inch curbat și printre puținele care suportă două plăci video de top legate în SLI. Pentru pasionații de jocuri video care au bani va fi probabil o încântare. Pentru profesioniști va fi doar o distracție și un subiect de bârfă, așa că depinde din ce punct de vedere privești problema. La acest preț, cred că 90% dintre oameni vor alege un desktop de gaming. Dar rămân cei pentru care design-ul contează la fel de mult, iar 21x excelează la design.

Galerie foto