Am testat și Motorola Edge 40. Eu l-am văzut online acum o lună, apoi am testat Edge 40 Pro. Mă gândesc că trebuie să vină și un Edge 40 Ultra la un moment dat. Cel puțin așa a fost anul trecut.

Pro și contra Motorola Edge 40

Avantaje:

  • foarte subțire și ușor;
  • rating IP68;
  • performanță bună;
  • ;

Dezavantaje:

  • autonomie limitată, chiar și cu Power Saving activ;
  • doar două camere foto pe spate;

Detalii tehnice Motorola Edge 40

Ecran: 6.55 inch POLED, 2400×1080 pixeli, 144Hz, HDR10+, 1200 nits
Procesor: Mediatek Dimensity 8020 (6 nm)
GPU: Arm Mali-G77 GPU
Memorie: 8 GB RAM
Stocare: 128 / 256 GB UFS 3.1
Camere foto: 50 + 13 megapixeli
Selfie: 32 de megapixeli
Dimensiuni: 158.4 x 72 x 7.6 mm
Greutate: 167 gr
Baterie: 4400 mAh + 68W
OS: Android 13, MyUX
Tehnologii: Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.2, USB Type-C 2.0, IP68, eSIM
Preț:

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 7 Media: 4.4]

Impresii după testare

Telefonul arată foarte bine și este bine dotat. Dar nu pare de nivelul flagship-urilor, ci este un midrange premium. S-au gândit să-l facă foarte subțire și foarte ușor. Are doar 7 milimetri grosime și 167 de grame. Ecranul este de 6.55 inch. Ar fi mers aici un display de 6 inch sau poate chiar mai compact. Desigur, arătau marginile mai groase și poate nu avea un aspect perfect. Dar cu ecran mare telefonul nu este atât de compact pe cât ar dori unii. Iar ecranul mare combinat cu o baterie redusă, duce la o autonomie limitată, sub media telefoanelor Motorola.

Din păcate nici opțiunea Power Saving nu ajută foarte tare. Prelungește cu aproape 2 ore viața bateriei, dar totalul este relativ mic pentru un astfel de telefon. Cred că este singurul punct mai slab. Asta și opțiunea cu doar 2 camere foto pe spate. Știu, poți face zoom sau macro din meniu. Dar în general telefoanele moderne oferă mai multe opțiuni practice.

Stă foarte bine la ecran, un OLED foarte luminos. Nu are el mare rezoluție, dar are rată de refresh 144Hz, tehnologie HDR10+ și poate atinge 1200 nits. Procesorul este nou, a debutat odată cu acest model. Mediatek Dimensity 8020 are 4 nuclee de putere, ARM Cortex-A78, duse la 2,6GHz, plus patru nuclee economice la 2.0 GHz. Este destul de bun. Aproape de flagship-uri din 2020. Dar nu este aproape de modelele de top de astăzi și are un GPU nu tocmai puternic. Testele ies ok pentru acest nivel de preț și este mai bun decât midrange-urile unor branduri precum Samsung, Xiaomi, Oppo sau Vivo. Dar există și telefoane bune la acest nivel de preț, foste modele flagship care stau mai bine la mai multe capitole.

Autonomia este limitată. Bateria de 4.400 mAh ar fi trebuit să țină mai mult. Este cu 12% mai mică decât cea de 5.000 mAh pe un midrange normal. Dar ea ține cu 40-50% mai puțin timp. Nici cu opțiunea Power Saving activă nu rezolvi mare lucru.

Camera pe spate este bună. Dar ai numai senzor principal de 50 megapixeli și un ultrawide de 13 megapixeli. Camera de selfie este de 32 de megapixeli, dar mi s-a părut un orificiu foarte mic, abia intră lumină acolo. Se descurcă, dar nu este punctul său forte. Vedeți în clipul video mai multe imagini. Am pus și aici câteva să vă faceți o impresie.

Telefonul arată foarte bine, este subțirel și marginile curbate ale ecranului arată super. Dar pe spate are un fel de cauciuc. Ei zic că este piele vegană, dar senzația la mână este mai mult spre cauciuc. Asta îl face să se încălzească ușor în testele benchmark.

La acest nivel de preț, bate Galaxy A54 sau Redmi Note 12 Pro+ (procesor, ecran), dar are și capitole la care este mai slab (foto, autonomie).

Teste benchmark

Rezultatele în teste sunt bune, dar la nivel de midrange premium. Nu concurează cu alte modele de top, precum Edge 40 Pro. Are cam 1.100 de puncte single-core și 3.600 de puncte multi-core în Geekbench 6. Modelele de top au cam 2000 single-core și 5.500 multi-core. La Antutu a atins circa 700.000 de puncte, precum flagship-uri de acum 3 ani. Într-unul din teste a ieșit aproape de OnePlus 8T, ca să vă faceți o idee. Cred că oamenii normali ar prefera un flagship mai vechi, chiar dacă are 3 ani. Este mai închegat la mai multe capitole.

Autonomia a ieșit 10 ore și 48 de minute, cam cel mai slab. Țin minte că așa a fost și anul trecut la Moto Edge 30. Nu doar că procesorul e lăsat să consume tot, dar nici cu Power Saving nu faci treabă. A ieșit autonomia 12 ore și 30 de minute. Cam greu pentru un utilizator normal.

În testul de gaming a susținut doar 27 de fps-uri, deci mult sub nivelul flagship.
Vedeți mai jos și alte teste făcute.

Camere foto

Stă relativ bine la foto, dar fără să fie un competitor pe acest segment. Senzorul de 50 de megapixeli este de 1/1.55 inch. Nu este tocmai mare, dar nu este nici model slab. Este echilibrat și se descurcă bine. Are cea mai mare apertură pe un midrange, f/1.4, de nivelul atins doar de P60 Pro. Are autofocus și stabilizare optică. Poți face zoom și macro din meniu, deci este destul de versatil. Camera ultrawide are un senzor normal de 13 megapixeli, un unghi de 120 de grade. Are și ea autofocus, dar nu are stabilizare. Camera de selfie este de 32 de megapixeli, se descurcă destul de bine.

Vedeți mai jos imagini realizate cu acest telefon.

Accesorii mobile

Vestea bună este că telefonul are husă de protecție, încărcător și cablul USB-C în cutie. Dar nu are un cablu USB-A la USB-C. Are în pachet un cablu cu două mufe USB-C, care s-ar putea la unele sisteme să nu meargă. V-aș recomanda un cablu de acest gen, rezistent, cu încărcare rapidă. El știe să încarce cu 68W, iar dacă vă trebuie un încărcător și la birou, găsiți aici unul.

Concluzii

Motorola Edge 40 este un midrange premium, bine făcut, bine dotat. Au ratat faza cu bateria/autonomia, dar este foarte subțire și ușurel. Stă plăcut în mână. Are procesor bun și ecran decent. Păcat că nu a fost făcut un pic mai compact, ar fi fost exact ce caută lumea. Dar și cred că ne putem aștepta la vești bune spre finalul acestui an.

Galerie foto