Am testat Motorola Edge 40 Pro, noul flagship alternativ, disponibil în România la un . Mi se pare o evoluție firească a seriei, anul trecut Edge 30 Pro a fost foarte bun. Terminalul are o competiție puternică, în special prin noul OnePlus 11. Însă are și el niște atuuri interesante, arată bine, este performant și dispune de dotări tehnice interesante.
Sumarul articolului:
Pro și contra Motorola Edge 40 Pro
Avantaje:
- design foarte bun;
- dotări tehnice peste medie;
- autonomie foarte mare;
- cameră selfie fără egal;
- ;
Dezavantaje:
- ecran doar FHD+;
- senzorul foto principal sub competiție;
Detalii tehnice Motorola Edge 40 Pro
Ecran: 6.67 inch OLED, 2400x1080m pixeli, 165Hz, HDR10+, Dolby Vision, Gorilla Glass Victus
Procesor: Snapdragon 8 Gen 2
GPU: Adreno 740
Memorie: 12 GB RAM
Stocare: 256 / 512 GB UFS 4.0
Camere foto: 50 + 50 + 12 megapixeli
Selfie: 60 de megapixeli
Dimensiuni: 161.2 x 74 x 8.6 mm
Greutate: 199 gr
Baterie: 4600 mAh + 125W
OS: Android 13, MyUX
Tehnologii: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, USB Type-C 3.2, IP68
Preț:
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Am urmărit această serie de la lansarea primului Edge. Încă de la Edge 20 Pro s-a dovedit un competitor foarte puternic, dar bazat pe preț excelent. Au confirmat anul trecut, iar acum avem practic a patra generație. Iarăși au reușit să combine specificații de top, hardware bun, software simplu și să ofere totul la un nivel de preț excelent. Competitorii urcă spre 5.500-6.500 de lei, dar Edge 40 Pro este disponibil de la 4.200 de lei.
Mi-a plăcut mult design-ul, sunt atașat de ecranul cu margini curbate, chiar dacă restul lumii începe să renunțe la el. Mi se pare că arată mai bine așa, marginile devin invizibile, iar utilizatorul se poate uita doar la conținut. Este și foarte subțire, finuț, mai ușor decât modelele concurente. Are sticlă și pe față și pe spate, Gorilla Glass Victus, iar marginile sunt din aluminiu.
Ecranul este OLED, o tehnologie care redă imagini de calitate foarte bună. Luminozitatea este de circa 1.100 de nits. Nu au spus exact însă care este luminozitatea maximă, dar pare destul de bună. Contrastul oferit de OLED este în continuare fără egal, cu un negru cu adevărat negru. Însă și această tehnologie este predispusă la fenomenul burn-in în cazul utilizării la luminozitate mare. Ecranul este doar FullHD+, un punct mai slab decât unii rivali. Dar are 165Hz, important pentru gaming și tehnologii HDR10+.
Procesorul este Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, dispune de memorii de ultimă generație și stocare UFS 4.0. Rezultatele în teste sunt pe măsura dotărilor. Bateria este de 4.600 mAh, iar încărcarea rapidă cu fir este la 125W, una dintre cele mai rapide de anul acesta.
Modulul foto nu este foarte inspirat ca design. Dar telefonul este bine dotat la capitolul camere foto. Are senzorul principal și camera ultrawide de 50 de megapixeli și o cameră telefoto (2x) cu senzor de 12 megapixeli. Camera de selfie este de 60 de megapixeli, cu mult peste competiție.
Principalul competitor este OnePlus 11, dar acesta îl bate la două capitole: ecranul are rezoluție 3216×1440 pixeli, 1300 de nits, iar senzorul principal foto este de 1 inch. Camera telefoto este aici de 32 de megapixeli. Dar pierde lupta la camera de selfie. La acest nivel este și Galaxy S23, varianta de bază. Doar că acest telefon este foarte compact (6 inch) și are bateria mai mică. Pierde și el lupta specificațiilor deoarece are camerele mai slabe. Dar merită notat că are acel procesor Snapdragon 8 Gen2 for Galaxy, cu nucleul de putere la 3,36 GHz.
Teste benchmark
Am rulat pe acest model majoritatea testelor benchmark obișnuite. Obține 1,26 milioane de puncte în Antutu. Este foarte aproape de cele mai puternice modele, care ating acum 1,3 milioane de puncte. La Geekbench este de asemenea în top. Are 2.000 de puncte single-core și 5.226 multi-core, foarte bine. Cam așa stă în toate testele. Stocarea UFS 4.0 este foarte rapidă și bate toți rivalii în teste. Iar în testul de gaming a ajuns tot la 104 FPS-uri. Se pare că acesta este maximum pentru procesorul 8 Gen 2 / Adreno 740.
La autonomie a reușit un adevărat record, peste 18 ore fără setări speciale. Așa cum a venit el din fabrică. Cred că ecranul are principalul merit pentru performanță. Cu setări de Power Saving active a atins peste 21 de ore.
Vedeți mai jos rezultate la teste.
Camere foto
Motorola a stat mereu bine la camere foto. Este păcat că nu fac și ei un acord cu vreun mare brand foto. De exemplu, ar fi putut lucra cu Olympus înainte de faliment. Acum, compania a vândut divizia foto, probabil nu se va mai face nimic.
Senzorul principal de 50 de megapixeli nu este mare, ci unul de 1/1.5 inch. Este peste modelele midrange, dar nu concurează nici cu S23 Ultra (1/1.3 inch), nici cu OnePlus 11 (1 inch) ca dimensiuni. Camera ultrawide are probabil un senzor și mai mic, acesta nu este detaliat în mod oficial.
Camera telefoto cu doar 2x devine inutilă zilele astea. Faci decupaj din senzor și obții 2x digital destul de curat. Unii rivali au trecut la 3x sau 3,5x, alții la lentile periscop mai puternice. E bine că nu au mai pus senzorii Macro și de adâncime de câmp, ăia de 2 megapixeli, inutili și ei.
Vedeți mai jos imagini realizate, vă prindeți ce și cum. Procesarea este foarte bună, HDR bun, imagini clare, fără aberații.
Accesorii
La nivelul ăsta de preț ai nevoie de protecție maximă. Folie pe ecran, dar și o husă care să acopere telefonul. Cred că pe viitor o să fiu mai atent la foliile de sticlă, sunt dezamăgit de cele de silicon. Dar este mai bine să ai pusă, iar Motorola nu oferă una preinstalată. Cel puțin pe modelul de test nu a existat. Dar puteți găsi huse Motorola la ofertă.
În plus, la acest model merită și încărcător de birou, dar și încărcător auto de 125W, ca să țineți telefonul mai puțin timp la priză. Nu-l mai țineți peste noapte la încărcat.
Concluzii
Motorola Edge 40 Pro este un flagship alternativ, bine dotat, disponibil la preț bun. Concurează cu modelele de top, dar nu are chiar dotările unui vârf de gamă. Este performant, arată bine, este rezistent și protejat la apă și praf. Însă ar avea nevoie de un senzor foto mai bun, cameră periscop și ecran WQHD pentru a fi un adevărat Ultra. Cred că este posibil să vedem un model mai dotat. Însă țineți cont că este și cu 2.500 de lei mai ieftin decât unele modele flagship de top.
Mai pune si pretul FOARTE MARE, la DEZAVANTAJE!
 
Păi față de modelele care costă 5500-7500? Are preț chiar bun..