Am testat și OnePlus Open, copilul minune al industriei. Poate că este cel mai bine făcut pliabil de tip Fold de anul acesta. Doar că este foarte scump, la nivel cu Samsung Galaxy Fold5. Anul acesta încep să-mi placă terminalele astea, care oferă formatul convenabil al unui telefon normal, dar și ecranul mare al unei tablete. Primul cu adevărat impresionant mi s-a părut Mix Fold 3.
Sumarul articolului:
Pro și contra OnePlus Open
Avantaje:
- finisaje premium și interfață bună;
- autonomie peste medie;
- procesor foarte puternic;
- destul de rezistent, protejat la stropi;
Dezavantaje:
- camere foto de nivel mediu;
- cuta rămâne vizibilă pe ecran;
- preț foarte mare;
Detalii tehnice OnePlus Open
Ecran complet: 7.82 inch, AMOLED LPTO3, 2440×2268 px, 120Hz, 2800 nits, Dolby Vision
Ecran extern: 6.31 inch, OLED LPTO3, 2484×1116 px, 120Hz, 2800 nits, Dolby Vision
Procesor: Snapdragon 8 Gen 2 (4 nm)
GPU: Adreno 740
Memorie: 16GB RAM
Stocare: 512 GB UFS 4.0
Camere foto: 48+64+48 megapixeli
Selfie: 20 + 32 megapixeli
Dimensiuni extins: 153.4 x 143.1 x 5.8 mm
Dimensiuni pliat: 153.4 x 73.3 x 11.7 mm
Greutate: 239 gr
Baterie: 4.805 mAh + 67 W
OS: Android 13, OxygenOS 13.2
Tehnologii: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3, USB Type-C 3.1, IPX4
Preț: 8.999,99 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Oneplus Open este unul dintre cele mai bine făcute terminale pliabile pe care le am testat anul acesta. Ecranele sunt de calitate peste medie, cel extern este OLED, iar cel interior este AMOLED, având una din cele mai mari luminozități din industrie 2800 de nits. Cel exterior este protejat de o sticlă specială mai rezistentă decât Gorila Glass. Iar cel interior are o folie specială care este și ea rezistentă. Terminalul a primit rating IPx4, adică este protejat de strop de apă, dar nu rezistă prea bine la praf.
Are marginile realizate din aliaj de magneziu, dar nu am găsit mai multe detalii privind materialele folosite la și a realizarea șasiului sau balama. Ceilalți competitori folosesc materiale precum titan sau oțel inoxidabil.
Procesorul este Snapdragon 8 Gen 2, versiunea pentru flagship-uri din 2023. Chiar dacă deja a fost lansat 8 Gen 3, acesta va veni pe terminale pliabile abia din 2024. Mi-a plăcut faptul că vine într o singură variantă cu 16 GB de RAM și 512 GB de stocare. Când îl găsești la ofertă nu trebuie să ți bați capul să observi câtă memorie are și câtă stocare internă este disponibilă.
Bateria este de 4800 miliamperi vine cu încărcare rapidă pe fir de 67W și a ținut destul de bine în testele realizate. Din păcate nu este disponibilă încărcarea wireless. Pe zona de camere foto sunt și vești bune dar și vești proaste. Este mai bine dotat decât majoritatea terminalelor pliabile, beneficiază de algoritmii și setările Hasselblad, Iar senzorii sunt de bună calitate. Cu toate acestea rezultatele foto nu se ridică la înălțimea așteptărilor setate de OnePlus 11.
Senzorul principal foto OnePlus Open este Sony LYTIA, care a fost foarte lăudat la lansare. Însă în utilizarea de zi cu zi mai ales pe lumină slabă nu se descurcă la fel de bine ca senzorii de pe modelul din primăvară. Este o problemă fie de soft fie de adaptare algoritmilor la noul senzor. Pe lumină slabă camera are lag, autofocusul nu este totdeauna precis și imaginile pot ieși blurate. Sperăm să rezolve aceste probleme printr-un update.
Camera ultrawide și camera de zoom optic se descurcă foarte bine cam în toate scenariile. La fel și camerele de selfie. Pe ecranul mic este un senzor de 20 de megapixeli iar pe ecranul interior unul de 32 de megapixeli.
Principala problemă a acestui model rămâne prețul. La momentul actual este disponibil în magazine la un preț de 9000 de lei. OnePlus Open este desigur comparabil cu alte pliabile de top scoase de dotări tehnice. însă OnePlus a fost dintotdeauna privit ca un producător de flagship-killer cu preț bun, nu ca un competitor pe pereți cu Samsung sau Apple. Oamenii au ales OnePlus pentru dotări calitate performanțe tehnice toate la un preț mult mai bun decât competitorii săi. În cazul unor prețuri comparabile oamenii tind să aleagă branduri consacrate.
Teste benchmark și autonomie
Am rulat pe dispozitiv principalele teste benchmark disponibile, iar rezultatele nu sunt dezamăgitoare. Scorul din AnTuTu este de 1,365000 de puncte, aproape de scorul maxim atins de procesorul Snapdragon 8 Gen 2.
Nici în Geekbench 6 nu stă rău, scorul single-core este de 1550 de puncte, Iar multi- core trece de 5000 de puncte, ceea ce este bine pentru aceste dotări tehnice. Stocarea este destulă și de mare viteză și memoriile sunt de asemenea la frecvențe ridicate.
Testul de autonomie a ieșit foarte bine pe ecranul mic, însă nu am reușit să confirm datele pe ecranul mare. Ca și în cazul Oppo, noul soft OnePlus include un sistem care protejează consumul de energie închizând aplicațiile care consumă mult. Acest lucru duce la închiderea testului de baterie înainte de a finaliza scorul. Astfel că OnePlus Open a rezistat peste 19 ore cu ecranul mic aprins, dar probabil nu trece de 10 ore cu ecranul mare.
Vedeți mai jos și celelalte teste realizate.
Camere foto și opțiuni care lipsesc
Camera foto OnePlus Open se bazează pe un senzor principal Sony LYTIA de 48 de megapixeli. Are dimensiunea de 1/1.43 inch, Cu o tehnologie care aduce pixelii cu tranzistori pe două straturi . Genul ăsta de tehnologie era folosită la camerele compacte Sony mai exact cu senzorii CMOS. În teoria această tehnologie permite captarea de mai multă lumină. Însă după cum puteți vedea în exemplele de mai jos, în condiții de lumină slabă uneori ratează focusul și face pozele cu subiectul blurat.
Senzorul de 64 de megapixeli este de 1/2 inch, Capabil de un zoom optic 3x, dar și un zoom digital crop din senzor de 6x (fără pierderi de calitate). Zoom-ul digital poate merge până la 120 x.
Al treilea senzor este tot Sony, un model de 48 de megapixeli de 1/2 inch. Acesta se descurcă bine majoritatea situațiilor. Pe ecranul exterior mic are un senzor de selfie de 20 de megapixeli. Iar ecranul pliabil găzduiește o cameră selfie de 32 de megapixeli. Se descurcă bine fără să fie “wow”.
Datorită senzorilor și a algoritmilor Hasselblad, fanii OnePlus aveau așteptări mai mari de la aceste camere. Puteți vedea mai jos imagini realizate cu OnePlus Open.
Accesorii mobile
Terminalul vine în cutie cu încărcător, cablu USB-C și husă de protecție. La acest preț, doar Samsung își permite să nu ofere așa ceva. Dar desigur, înțelegem și faptul că încărcătorul poluează, este greu de reciclat și avem deja destule acasă. Totuși, la un dispozitiv nou, ai nevoie de încărcător de mașină sau încă un încărcător 67W pentru birou.
Concluzii
OnePlus Open este un telefon pliabil foarte bine făcut, premium, și foarte bine dotat din punct de vedere hardware. Are ecranele de foarte bună calitate, procesor de top cu memorie și stocare de mare viteză, baterie mare cu încărcare rapidă, camere foto peste medie. Este realizat de materiale premium și este protejat față de zgârieturi, lovituri și stropit cu apă.
În același timp prețul de 9000 de lei este un pic exagerat. Practic costă cât două telefoane, sau altfel spus, costă peste modelul comparabil Samsung. Iar compania sud-coreeană nu doar că are un prestigiu mai mare. Oferă și stylus-ul S Pen de la Note pentru modelul Galaxy Fold 5. Iar varianta de top de 1 TB costă 8.499 lei. Așa că devine foarte greu de recomandat. Normal telefoanele OnePlus erau peste Samsung, dar la jumătate de preț. Sau ceva de genul acesta.