Am testat Realme 9i 5G, un telefon ieftin, care urmează să vină la Orange curând. Întrucât a întârziat, nu știu la ce preț exact va fi lansat. Pe-afară costă 220-300 de euro în funcție de opțiuni și de vânzător. Am să actualizez când se anunță oficial. Este genul de terminal ieftin care se descurcă decent la toate, inclusiv la fotografie, ceea ce nu se poate spune despre modelele rivale disponibile la acest nivel.
Sumarul articolului:
Pro și contra Realme 9i 5G
Avantaje:
- preț foarte bun;
- procesor decent peste medie;
- camere foto peste așteptări;
- păstrează microSD și mufa de căști;
Dezavantaje:
- autonomia a fost dezamăgitoare;
- ecranul nu este foarte luminos;
- ai destule alternative;
Detalii tehnice Realme 9i 5G
Ecran: 6.6 inch IPS LCD, 2408×1080 pixeli, 400 ppi, 90Hz, 400 nits, Panda Glass
Procesor: Dimensity 810 (6 nm)
GPU: Mali-G57 MC2
Memorie: 4 / 6 GB RAM
Stocare: 64 / 128 GB UFS 2.2
Camere foto: 50, 2, 2 megapixeli
Selfie: 8 megapixeli
Dimensiuni: 164.4 x 75.1 x 8.1 mm
Greutate: 187 gr
Baterie: 5000 mAh, 18W
OS: Android 12, Realme UI 3.0
Tehnologii: Wi-Fi ac, Bluetooth 5.2, 3.5mm jack, USB Type-C 2.0
Preț: 250-300 euro
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Impresii după testare
Am testat anul acesta cel puțin patru modele Realme ieftine. Mi-amintesc de modelele C30, C31 și C35. De-asta cred că Realme crește peste medie. Au modele ieftine și decente. Nu poți să zici că ești fan, dar nu sunt nici dezamăgiri. Sunt câteva branduri care au dezamăgit în ultima perioadă. Noile Motorola au probleme de autonomie. Noile modele Nokia se mișcă foarte greu. Xiaomi ieftine au bug-uri și apar diverse probleme după utilizare. Telefoanele Samsung sunt prea scumpe. Și așa mai departe. Dar Realme a găsit nișa asta accesibilă și merge mai departe. Și o să tot vândă.
Telefonul nu arată în vreun mod special. Este clasic și destul de măricel. Spatele este lucios și atrage amprente și praf. Dar nu i se pot reproșa prea multe chestii. Ecranul nu este foarte luminos. Recomand LCD pentru cei fără buget, mai ales că de obicei oferă o autonomie mai bună. Cum spuneam, partea de refresh nu mă afectează prea tare. E bine și 90 Hz, dar nu vreau neapărat asta. Dar să se vadă în soare este ceva esențial. Iar ăsta nu prea reușește.
Autonomia ar trebui să fie mai bună. Bateria este de 5.000 mAh, procesorul are 6 nuclee economice. Combinația de LCD plus procesor midrange ar trebui să ducă 16-20 de ore. Abia reușește să treacă de 13 ore. Trebuie să fie și ceva din software.
Procesorul este bun. Sub nivelul 778 de la Snapdragon, dar este destul de aproape de el. Și costă cam la jumătate telefoanele cu el. Mă rog, acuma poate sunt modele de anul trecut la ofertă. La experiența pozitivă contribuie decisiv faptul că au folosit stocare UFS 2.2. Este mai rapidă și se mișcă totul mai bine.
Alternative sunt multe la acest preț. De exemplu Redmi Note 11 sau Galaxy A32, Moto G41 și alte variante.
Teste benchmark
Rezultate testelor sunt relativ ok pentru acest nivel de preț. În Antutu este aproape de 400.000 de puncte, ceea ce mi se pare decent. Sigur, modelele cu 778 scot 500.000, dar au și un preț dublu. Sau mă rog, deocamdată facem presupuneri despre prețul exact.
În Geekbench 5 a scos 602 single-core și 1800 multi-core, la fel, nivel decent. Nu este un terminal de gaming, nu este scump, deci oferă performanță ok pentru nivelul său. Da, stocarea este rapidă, deși nu folosesc cea mai rapidă tehnologie. Totuși merită o bilă albă pentru utilizarea UFS 2.2.
La autonomie nu este ok. A ieșit doar 13 ore și 49, aproape ca un flagship cu procesor de top. Nu știu ce consumă energia, dar probabil este vreo problemă de soft. Sper să o descopere și să rezolve prin actualizare. Normal este 16-25 de ore la acest nivel, în funcție de procesor. Ecranul LCD și procesorul economic ar trebui să aducă un scor mai mare.
Vedeți mai jos principalele teste realizate.
Camere foto
Am pus la treabă și camerele foto. Modelul are senzor principal de 50 de megapixeli, care se descurcă destul de ok. Bine, cam depinzi de lumina bună. Nu este un senzor mare, ci are format 1/2.76″, mai exact, acest tip de senzor este mai degrabă de cameră secundară sau de selfie. Însă imaginile ies ok. Ceilalți senzori sunt puși acolo să fie. Macro să zicem că ies pozele ok, iar celălalt este folosit doar la portrete cu fundal în ceață. Selfie este de doar 8 megapixeli, mai mult pentru apeluri video și conferințe.
Totuși, este de apreciat că se descurcă bine în diverse scenarii. Imaginile sunt curate, fără supra-procesări, fără zgomote și artefacte. La acest preț este chiar o surpriză plăcută să vezi că ies ok.
Accesorii pentru Realme 9i 5G
- încărcător fast-charge Ugreen – noul OP10 Pro suportă încărcare rapidă de 80W. Totuși, puteți adopta un încărcător de 100W, care poate fi folosit și la laptopuri. Există multe mărci compatibile, dar vor fi și încărcătoare făcute de OnePlus, desigur. Apropo de discuția asta, problema ne duce la pasul următor.
- încărcător auto Baseus – dacă tot vrem ca telefonul să se încarce rapid, atunci să o facă și în mașină. Este bine pentru că doar 10-15 minute la priză revigorează bateria suficient să nu îți mai faci griji. Cu încărcarea lentă trebuie ținut conectat mult timp, iar dacă folosești navigația, există șanse ca telefonul să se descarce mai rapid decât se încarcă. Am pățit asta. Iar produsele de încărcare în mașină nu sunt scumpe.
Concluzii Realme 9i 5G
Realme 9in 5G este un telefon ieftin, care ar trebui lansat pe la 1.000 de lei. Dacă va fi poziționat astfel, este decent. Dacă vin cu vreun adaos special și urcă la 1.500 de lei, atunci devine problematic de recomandat. Am să actualizez după ce anunță prețul oficial.
Terminalul este decent: bine dotat, se mișcă și se descurcă în orice situație. Stă mai slab la autonomie, dar cred că vă descurcați cu Power Saving și utilizare mai atentă. Altfel, i se poate reproșa că nu are un design prea modern sau că nu este suficient de subțire. Alte lucruri mai importante nu sunt de reproșat. Experiența este chiar bună și va putea fi utilizat pe termen mai lung. Deci este genul de telefon care poate fi recomandat cu căldură.