iOS 6 este confirmat oficial după ce au fost instalate primele reclame în sala unde se va desfășura conferința dezvoltatorilor Apple, WWDC, care începe luni. Noul sistem de operare pentru iPhone și iPad va aduce o serie de îmbunătățiri, dar va fi oare compatibil cu device-urile mai vechi? Oare va merge pe iPhone 4? Pe iPad 2? Va fi lansat oficial pentru aceste gadgeturi, sau va fi nevoie de jailbreak?

WWDC 2012
WWDC 2012

WWDC 2012

Conferința anuală WWDC nu va aduce multe noutăți. Acum doi ani, Steve Jobs lansa oficial iPhone 4. Dar anul trecut, Steve Jobs a decis să amâne lansarea iPhone 4S pentru toamnă și a vorbit despre soft și Cloud. Oare cum va fi în 2012? Continuă Tim Cook tradiția lansărilor iPhone la WWDC sau va fi totul despre software?

Ca de obicei, nu știm nimic oficial. La început de an, au fost mai multe zvonuri că iPhone 5 se va lansa iar la WWDC. Acum, ele par ignorate, iar toată lumea vorbește despre software și iOS 6

iOS 5 a fost un update major, care a adus sute de îmbunătățiri, a fost extrem de căutat și de dorit de toți fanii Apple. Dar cu o grămadă de probleme – update-ul nu a fost ușor, nu merge tocmai bine pe iPhone 4 sau pe primul iPad. Va fi și iOS 6 la fel?

ios6
iOS 6 confirmat oficial

iOS 6

iOS 6 a fost confirmat oficial de reclamele instalate de Apple. Oficial, nu știm mai nimic, doar că Apple a renunțat la Google Maps, chestie care se va re-confirma după noul iPad și în noul iOS 6. Apple va folosi noi hărți dezvoltate intern, combinate cu imagini 3D, după ce a achiziționat trei companii specializate în hărți digitale și tridimensionale. Tare sunt curios dacă pentru România au o hartă ok sau va fi unul din punctele slabe? Oricum utilizatorii tind să cumpere iGO pentru iPhone. Sau alte aplicații GPS mai precise.

Dacă iOS 5 a adus integrarea în sistemul de operare a Twitter și a unor funcții din serviciul de micro-blogging, pentru iOS6 noutatea stă în integrarea Facebook și a comenzilor pentru FB direct în sistemul de operare. 9to5mac dau ca exemplu opțiunile pentru fotografiile din galerie – alături de “Use as wallpaper” apare acum și “Send to Facebook” direct în meniul Galeriei foto.

Probabil Apple va oferi în iOS 6 integrarea contactelor și alte funcții de gen pe care se bazau rivalii săi. Una din funcțiile geniale din iOS mi se pare Do Not Disturb, pentru cei care intră în ședințe, săli de concerte etc, respectiv oprește pe lângă SMS sau apeluri și alertele sau alte anunțuri care ar putea apărea. Nu știu încă dacă anulează și alarma ceasului.

iCloud primește și el o serie de funcții noi – eu am renunțat la el în momentul în care mă stresa non-stop că nu mai are loc – deși spațiul este 5GB și eu nu folosesc pe telefon mai mult de patru. Pur și simplu mă enervează și nu simt utilitatea serviciului. Fac backup când îl conectez la laptop și asta nu foarte des.

iOS 6 aduce o integrare Siri nouă, va fi disponibilă și pe iPad după acest update. Mai sunt și alte noutăți, o să mai scriu pe tema asta luni sau marți. Să vedem când va fi disponibil oficial update-ul la iOS 6. Și să vedem cum va funcționa…

Despre MacBook voi povesti într-un articol separat.