Utilizarea unui keylogger pentru a verifica activitatea angajaților la birou este ilegală, în afara cazurilor în care există deja o suspiciune de furt de informații sau încălcarea legilor. Decizia în germană poate fi citită pe site-ul tribunalului.

Ce este un keylogger

Un keylogger este o aplicație de spionaj, practic un spyware, care înregistrează fiecare tastă apăsată pe un computer și poate face de asemenea print screen (capturi de ecran). Era folosit inițial de hackerii care încercau să obțină astfel datele de acces la conturi bancare sau la conturi personale în care sunt stocate alte informații. Apoi a fost preluat de companii, care s-au gândit că pot verifica dacă angajații își fac treaba sau pierd timpul sau, mai rău, lucrează pentru o altă companie.

Companiile care au preluat virușii și i-au făcut „prietenoși” cu mediul business nu pot să nu fie suspecte. Am primit de multe ori invitația să scriu despre spyware „care ajută companiile” și am refuzat. Ideea este foarte simplă, dacă oamenii au transformat un virus pentru a urmări angajații, ce îmi garantează mie că nu vor utiliza aplicația pentru a spiona compania-client? Credeți că promisiunile sau semnarea unor documente pot împiedica infractorii informatici să acționeze? Eu nu cred și am reticențe.

Ei recomandă companiilor să instaleze softul fără știința angajaților, ceea ce contravine oricăror norme de civilizație și drepturi la intimitate. Sigur, nici angajatul nu trebuie să abuzeze, dar eu cred că se vede mai bine din rezultatele muncii, fără niciun keylogger.

All in one keylogger

Una dintre cele mai cunoscute aplicații de la noi este All in one keylogger. Este folosit de multă lume pentru că oferă o versiune gratuită de trial. Dar dacă vă uitați la site, vă prindeți de ce sunt reticent. Pare făcut de hackeri și nu de o companie legitimă. Chiar dacă are probabil multă reclamă și review-uri, inclusiv pe Youtube, nu cred că este mai sigur decât altele.

Am găsit și un keylogger gratuit, disponibil aici.

Povestea din Germania

Germanul nostru era angajat ca webdesigner și a fost avertizat de la început că tot traficul este monitorizat și că nu are voie să folosească computerul pentru activități personale. Deci compania părea că are dreptate. El a fost prins că lucra la alt proiect, a fost chemat la șef și concediat imediat.

În apărarea sa, angajatul nostru a spus că a lucrat sub 10 minute pe zi, în pauză, la acel proiect, pentru o firmă a tatălui său. Dar, contra-atacul a venit de la avocați, care au susținut că urmărirea continuă încalcă dreptul la intimitate. Curtea germană a stabilit că dovezile au fost obținute de firmă ilegal și că faptul că angajatul a recunoscut că lucra în pauze ar fi trebuit să fie penalizat altfel, nu prin concediere. Sunt curios dacă decizia este definitivă sau nu.