Interesantă evoluția industriei high-tech. După ce Google și alți competitori au dat de pământ cu Microsoft pentru tot felul de chestii impuse în Windows, acum se întoarce roata. Pentru că Android este acum pe 70% din terminalele smartphone vândute, Microsoft și Nokia s-au gândit să le aplice același tratament vechilor rivali. Comisia Europeană a primit acum o plângere din partea consorțiului Fair Search în care se spune că Android încalcă la rândul său regulile liberei competiții. Au și nu prea au dreptate.

android

Pe de o parte îi înțeleg, sunt disperați că nu se pot impune nici în zona de search, nici în zona mobilă și pe de altă parte tot ei iau cele mai mari amenzi anti-monopol din lume. Așa că, este logic ca Microsoft să încerce să facă același lucru cu Google. Iar de asemenea, Google și-o merită, au aceeași atitudine superioară pe care o avea MS acum câțiva ani și au adoptat rapid toate strategiile Microsoft de a obliga utilizatorul să folosească cât mai multe din tehnologiile și aplicațiile proprii.

Fair Search spune că Android este “calul troian” prin care Google vrea să subjuge Internetul.

Pe de altă parte, Microsoft și Nokia nu au dreptate. Nimeni nu obligă consumatorii să folosească Google sau să cumpere Android. Utilizatorii de Internet aleg Google pentru că este singurul motor de căutare care găsește ceea ce cauți. Utilizatorii de terminale smartphone aleg Android pentru că oferă atât terminale foarte puternice și foarte dotate, dar și terminale ieftine și de nivel mediu, iar utilizarea nu este complicată, există sute și mii de aplicații gratuite și poți face tot ce vrei cu acel terminal. Iar dacă se strică, ai totul salvat în contul tău – iei alt telefon și ai aceleași aplicații și contacte în câteva minute.

În al doilea rând, Android are competitori puternici. Există Apple și iOs care este atât de redutabil încât Android nu va fi niciodată un monopol cum a fost și este Windows. Există Blackberry OS, există Firefox OS, ba chiar poți cumpăra WP8 sau Symbian dacă ești atât de disperat să scapi de Google. Poți să promovezi aceste alternative dacă vrei să te bați cu Google. Știu, este aproape nedrept că Google a impus pe piață Android fără să cheltuie vreun ban pentru promovare. Pe vremea când Windows a devenit dominant, singura alternativă era sistemul de operare Apple, care avea cam 3% din piață și Linux-ul care ajungea la 1% pe computere. Ei bine, da, ăsta e super-monopol când ai peste 97% din piață.

În fine, în al treilea rând trebuie spus că pe Android poți instala ce browser vrei, poți folosi Bing dacă ar vrea cineva să facă asta, iar Google nu a luat (încă) vreodată decizia de a interzice o aplicație pentru că concura cu propriile servicii. Microsoft era singura companie care făcea asta, în mod constant.

Așa că da, înțeleg plângerile Fair Search, sunt și eu convins că Google manipulează Search-ul pentru a-și impune propriile site-uri în detrimentul altora și penalizează arbitrar site-uri fără să fie neapărat vinovate de ceva. Dar să spui că Android este Windows, asta e prea de tot…