Reuters a raportat că „Google a suspendat o parte din colaborarea cu Huawei, în urma acțiunilor administrației Trump”. Mai jos puteți găsi declarația oficială a Huawei, precum și cele ale Google și Android.

ID 77034522 © Mohamed Ahmed Soliman | Dreamstime.com
Declarație Huawei:
De-a lungul timpului, Huawei a adus contribuții substanțiale la dezvoltarea și creșterea platformei Android în jurul lumii. Drept unul dintre partenerii cheie ai Android la nivel global, am lucrat îndeaproape cu platforma open-source pentru a dezvolta un ecosistem care a adus multiple beneficii atât utilizatorilor, cât și întregii industrii.
Huawei va continua să asigure actualizări de securitate, precum și servicii post-vânzare pentru toate dispozitivele Huawei și Honor existente, fie tablete, fie smartphone-uri, atât pentru cele deja vândute, cât și pentru cele aflate încă pe stoc la nivel global.
Vom continua să dezvoltăm un ecosistem software sigur și sustenabil care să asigure cea mai bună experiență tuturor utilizatorilor Huawei, la nivel global.

Declarație Google:
„Respectăm această directivă și revizuim implicațiile. Pentru utilizatorii serviciilor noastre, Google Play și securitatea Google Play Protect vor continua să funcționeze pe dispozitivele Huawei existente.”

ads

Ce spun oficialii Android:
„În ceea ce privește întrebările utilizatorilor Huawei privind următorii pași în respectarea celor mai recente acțiuni ale guvernului american: Vă asigurăm că respectăm toate cerințele guvernului Statelor Unite, iar servicii precum Google Play & securitatea Google Play Protect vor funcționa în continuare pe dispozitivele Huawei existente.”

Rămân câteva întrebări

Căutând azi să mă documentez, am descoperit că Huawei are propriul sistem de operare, la care lucrează de ceva timp, de când au apărut primele acuzații în SUA și posibilitatea de a nu avea acces la Android. Nu mi-e clar dacă este un sistem bazat pe Android, partea open-source disponibilă în continuare sau alt tip de sistem de operare, declarațiile nu sunt foarte clare.

We have prepared our own operating system. Should it ever happen that we can no longer use these systems, we would be prepared. That’s our plan B. But of course we prefer to work with the ecosystems of Google and Microsoft” – Richard Yu, CEO Huawei.

Intel și Qualcomm sunt de asemenea obligate să întrerupă colaborarea cu Huawei, deci laptopurile sunt și ele oarecum afectate. Probabil nici Windows nu va fi cu suport complet Microsoft, nu știu exact, ei nu au făcut precizări oficiale.

Nu mi-e foarte clar dacă doar Huawei este vizată aici sau și ZTE și posibil Lenovo / Motorola. Nu am găsit nimic pe tema asta.