Google a reușit anul trecut să-și dubleze vânzările de terminale smartphone Pixel, au preluat echipa specializată de la HTC care se ocupa de telefoane, iar acum îl recrutează pe unul dintre geniile Samsung.

Scurt istoric

Google s-a lansat ca motor de căutare online și ulterior platformă pentru reclame, reușind să monetizeze cel mai bine această nișă și devenind ulterior singurul motor de căutare din lume. Fondatorii Google și-au dat seama că pot crește lansând produse noi, au lansat GMail, apoi Google News, toate chestii online. Totuși, nimic nu anunșa în 2007 achiziția Android. Sau planuri legate de telefonia mobilă. La ora aia existau doar telefoane cu butoane, iar ceva zvonuri despre un telefon Apple fără butoane apăruseră la orizont, dar încă râdea lumea la ideea asta.

Ca să facă această istorie și mai ciudată, Android era un start-up din Palo Alto care gândise un sistem de operare pentru camere foto. Ca orice start-up, au văzut cât de complicat și greoi este sistemul de pe camerele foto, abia se lansasesră primele carmere foto digitale și oamenii vedeau o creștere puternică a vânzărilor pe acest segment.

ads

Apoi, pac – Steve Jobs lansează iPhone. Un telefon care a schimbat întreaga industrie, care a doborât liderii industriei incapabili să se adapteze la transformare, un smartphone vizionar la acea dată. Știu, și LG au lansat un model touchscreen atunci, existau PDA-uri touchscreen și așa mai departe. Dar niciunul nu a fost ca iPhone. Iar în plus, Google nu avea nicio legătură cu asta.

Și apoi, brusc, Google cumpără Android. Cei de la Google merg apoi la cel mai cunoscut producător de smartphone-uri – HTC, care făcea terminale cu Windows Mobile. Taiwanezii spun da, iar împreună lansează Google G1. Iar istoria se schimbă iar.

Apoi Google lansează Nexus. Terminale la fel de bine dotate ca Galaxy S sau iPhone, dar la prețuri mult mai bune. Apoi Samsung crește puternic, HTC începe scăderea, Nokia refuză Android și aproape dispare din industrie. Motorola – care era lider în vânzări – scade pănă la punctul în care este preluată de Google. Temându-se de acuzațiile de monopol, Google nu face nimic cu Motorola, vinde divizia mobilă mai departe. Dar nu renunță la ideea de a fi un Apple.

Google continuă proiectul Nexus și aduce pe piață Pixel. Un smartphone cu ADN Google, fără alt branding. Fac netbook-uri cu sistemul propriu de operare, Chromebook-uri. Dezvoltă magazinul de aplicații, adaugă cărți, filme, muzică. Fac totul pas cu pas pentru a concura Apple. Dar divizia de mobile bătea pasul pe loc.

Pixel devine prioritar

Trecerea de la Nexus la Pixel a adus o schimbare mare pentru Google. Nu doar la nivel de design, ci ca poziționare. Telefoanele Google nu mai sunt ieftine, sunt premium acum. Nu mai au brandul producătorului, doar brand Google. Aduc îmbunătățiri speciale pentru Pixel, la nivel de hardware și la nivel de software. Iar în 2017, Google anunță că preia întreaga divizie HTC care se ocupa de terminale smartphone.

Googel a ajutat HTC să scape temporar de faliment, dar compania taiwaneză rămâne fără principala echipă de design, programare și realizare a terminalelor. Lansările lor recente sunt dezamăgitoare. Acum nu au nimic în pregătire pentru Mobile World Congress 2018, iar șeful diviziei mobile (care nu a fost luat la Google), tocmai a demisionat. HTC a avut șansa să fie preluată de Asus la vremea când rivalii taiwanezi vroiau să dezvolte zona mobilă mai rapid. Probabil și Asus a angajat oameni de la HTC, pentru că fondatorii au refuzat să vândă. Compania se axează acum mai mult pe headset-ul VR Vive decât pe telefoane.

Google în schimb, pare că va accelerea transformării diviziei mobile. Fostul director tehnic al Samsung (CTO), Lee In-jong, care a părăsit compania în decembrie, va fi adus la Google. El s-a ocupat de software la Samsung, la terminalele Galaxy S sau Note, el a gândit asistentul Bixby și alte proiecte similare. A fost autorul soluției de securitate IT Samsung Knox. Și probabil va conduce dezvoltarea proiectului Pixel.

Google Pixel 2 a vândut în trimestrul patru al anului trecut circa 4 milioane de unități. Comparativ, Galaxy S8 a vândut vreo 20 de milioane de unități, iar iPhone X aproximativ la fel. În plus, Google nu are modele ieftine, mid-range, sau alte modele care să crească vânzările. Veniturile sunt mai mult din magazinul de aplicații și din publicitatea online susținută inclusiv de terminalele mobile Android vândute de rivali.

Însă vânzările Pixel 2 s-au dublat comparat cu aceeași perioadă din anul anterior. Iar probabil planurile de viitor sunt mari.

Google Pixel 3

Conform zvonurilor actuale, Google Pixel 3 va fi lansat în trei variante anul acesta, pentru a concura … tot iPhone. Odată pentru a crește mai puternic vânzările, iar apoi pentru a testa și ei un model diferit, probabil similar cu iPhone X. Nu sunt foarte multe detalii concrete, doar că noul model ar urma să aibă ecran cu margini extrem de subțiri.

Conform noilor trenduri în design, partea frontală trebuie să fie cât mai mult posibil acoperită de ecran. Fără butoane și cu cât mai puține elemente suplimentare. Deja știm că Android P va fi adaptat pentru ecrane cu moț, ca la iPhone X, iar asta nu poate decât să confirme zvonurile privind realizarea unui rival iX.

Probabil două modele vor continua Pixel 2 și Pixel 2 XL, iar unul va fi complet nou. Cu redesing, cu focus pe asistentul digital, cu camere foto mai bune și așa mai departe.