Giganții americani precum Microsoft sau Google au anunțat investiții de miliarde în Inteligența Artificială, în Europa. Banii merg însă în Franța, Germania sau Spania, deocamdată nimic spre zona de Est.

AI - inteligenta artificiala
Sursa foto: https://depositphotos.com/ro

Investiții Microsoft în Germania și Spania

Pe măsură ce Microsoft continuă să investească masiv în infrastructura și competențele de inteligență artificială în toată Europa, cea mai recentă țară care a beneficiat de această campanie de inteligență artificială este Spania.

Brad Smith, vicepreședinte și președinte la Microsoft, a anunțat într-o postare pe X aseară (19 februarie) că compania va investi 2,1 miliarde de dolari în Spania în următorii doi ani pentru a-și extinde infrastructura AI și cloud în țară.

Președintele spaniol Pedro Sánchez a salutat investiția într-o postare pe X (inițial în spaniolă) și a spus că suma va creșlte de patru ori investiția Microsoft în această țară.

Anunțul vine la doar câteva zile după cel făcut la Berlin. Gigantul american va investi 3,2 miliarde de euro (3,44 miliarde de dolari) în Germania în următorii doi ani. Mai ales în inteligență artificială, oferind un impuls celei mai mari economii a Europei, care se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimii 20 de ani.

Cu cea mai mare investiție în Germania din ultimii 40 de ani, Microsoft își propune să dubleze capacitatea infrastructurii sale de AI și centre de date din țară și să-și extindă programele de formare, a declarat joi președintele Brad Smith.

Investiție Google în Franța

Nici Google nu stă pe loc. Un nou hub Google AI la Paris va găzdui în cele din urmă peste 300 de cercetători și ingineri Google, inclusiv membri ai echipelor de dezvoltare Chrome și YouTube, potrivit Ministerului de Finanțe francez.

Scopul noului hub AI este de a accelera dezvoltarea produselor bazate pe Inteligență Artificială în Franța, de a crea noi parteneriate academice și de cercetare și de a crește adoptarea instrumentelor de inteligență artificială în rândul lucrătorilor francezi, a declarat Ministerul de Finanțe francez.

Franța s-a promovat ca un hub european pentru dezvoltarea AI. De exemplu, Mistal AI, o companie franceză de inteligență artificială, a fost fondată în aprilie 2023 de cercetători care au lucrat anterior pentru Google DeepMind și Meta. Compania are deja o evaluare de aproximativ 2 miliarde USD, cu o rundă de finanțare care a strâns aproximativ 415 milioane USD.