Google a anunțat azi că va investi încă 600 de milioane de euro în data-center-ul din Finlanda, scrie Reuters. A investit deja în localitatea Hamina circa 800 de milioane de euro transformând o fostă fabrică.

În Hamina era înainte o fabrică de hârtie, iar fondatorii Google au cumpărat locația prin 2009. Au construit acolo unul dintre cele mai eficiente centre de date la nivel mondial, care a intrat în funcție în 2011 și folosesc apa de mare pentru răcire, focusul fiind să reducă costurile cu energia electrică. Cheltuiala cea mai mare în privința data centerelor este dată tocmai de sistemele de răcire convenționale.

Google are data centere europene și în Irlanda, Olanda sau Belgia. Dar au decis să investească în Finlanda, aproape de granița cu Rusia, pentru că pot acolo să folosească eficient apa mării. Oficialii companiei spun că pe măsură ce cresc nevoile utilizatorilor trebuie să investească tot mai mult în noi data centere pentru a ține pasul. Oamenii stochează tot mai multe informații online, consumă tot mai mult conținut video și așa mai departe.

Google concurează cu Microsoft, Amazon, Apple sau Facebook și această competiție a dus la evoluția și modernizarea continuă a data centerelor, iar inovațiile tehnologice precum utilizarea apei de mare pentru răcire permit de fapt giganților IT să economisească sume importante de bani.

Fabrica de hârtie din Hamina avea pe lângă clădirile istorice – practic hale ușor de modernizat – și o rețea de tunele subterane, care acum este folosită pentru adus apa necesară pentru răcire. Apa este trasă cu pompele direct în țevile care circulă prin camerele serverelor. Inutil de spus că fabrica de hârtie a dat faliment tocmai din cauză că ziarele au scăzut masiv în vânzări, pe de-o parte chiar din cauza Google.

Noul data center va fi localizat într-o a doua clădire de la Hamina, unde erau înainte mașinile care transformau pasta în hârtie. Design-ul va fi similar cu tehnologia din prima clădire, iar astfel investițiile sunt mai mici decât la prima versiune a acestui data center. Pe lângă răcire, inginerii Google au desigur și alte inovații și tehnologii proprii pe care le folosesc în realizarea centrelor de date.

Sursa foto.