Google urmează să primească o nouă amendă, pentru monopol pe zona de Android, în valoare mai mare decât cea abia primită de la europeni. Probabil va fi 6-7 miliarde de euro, conform zvonurilor inițiale, care par că se confirmă treptat.Credit foto: © MrFly | Dreamstime.com – Google, Android

Noua amendă este confirmată tot pe surse, de către Reuters. Oamenii au decis deja că Google a abuzat de poziția dominantă pe piață, iar suma stabilită ca amendă este foarte mare. De aceea, Comisia Europeană a stabilit o nouă comisie, care să analizeze dacă prima a lucrat corect sau trebuie modificată decizia. Dacă și a doua comisie stabilește că penalizarea este corectă, decizia urmează să fie anunțată pînă la finalul acestui an.

Amenda aplicată de europeni pentru Google, pentru abuz de poziție dominantă pe zona de shopping online a fost stabilită la 2.42 miliarde de euro. Iar după ce stabilesc pentru Android, este posibil să vedem decizii similare pe zona de turism online.

Argumentele Google de acum sună foarte aproape de cele ale Microsoft, care își proteja propriile interese, deși prin asta prejudicia competiția. Microsoft a fost amendată de câteva ori, însă în esență, nu a făcut multe schimbări în modul său de business. Google probabil va plăti amenzile și va merge mai departe. Legat de Android sunt deja două acuzații diferite.

O parte dintre acuzatori spun că Google include forțat magazinul de aplicații Google Play în detrimentrul altor magazine de aplicații, precum Apptoide și altele. Pe de altă parte, Google este acuzat că singura platformă de publicitate inclusă în aplicațiile Android este Adsense, care aparține tot Google. În mod normal, producătorii de aplicații ar trebui să aibă acces și la alte sisteme, chiar dacă ele nu prea există.

Deocamdată, oficial, Comisia Europeană nu a comentat acest caz. Google a forțat toți producătorii de telefoane Android să introducă și Google Search, ceea ce desigur, ar fi al treilea abuz. Vedem ce se decide la nivel european și cum vor reacționa cei de la Google. Pînă acum au protestat, dar practic nu prea au ce face.

Via The Verge