Digital News Initiative al Google a lansat înscrierile pentru Innovation Fund – finanțare proiecte jurnalistice online, inclusiv în România. Fondul are o finanțare de 150 milioane euro, iar înscrierile sunt deschise până pe 4 decembrie.

GOOGLE-DIgital-news-initiative

Google a lansat Digital News Initiative pentru a ieși cumva din confruntarea pe care a avut-o cu massmedia, cel puțin în Europa. Au deschis buzunarele pentru a liniști apele și pentru a calma acuzațiile că practic copiază știrile, beneficiind apoi de informațiile exclusive ale altora.

Au făcut un parteneriat cu organizaţii de presă din Europa, pentru a finanța jurnalismul de calitate prin tehnologie şi inovaţie.

Acum lansează fondul de investiții. Acesta şi-a stabilit o misiune ambițioasă: să ducă la noi idei, care pot veni din orice parte a industriei media, să ofere organizaţiilor de ştiri – de toate dimensiunile – cadrul necesar pentru noi abordări. Au alocat 150 de milioane de euro, fondurile urmând a fi oferite într-o perioadă de 3 ani, sub forma unor finanțări fără obligaţii suplimentare.

Ce caută:

Suntem interesaţi de proiecte care demonstrează aplicarea practică a noilor tehnologii în jurnalismul digital, care sprijină dezvoltarea noilor modele de afaceri sau care chiar modifică modul în care utilizatorii consumă ştirile în format digital. Proiectele pot fi complet experimentale, însă trebuie să includă obiective bine definite şi trebuie să aibă o consistentă componentă digitală. Nu este obligatorie utilizarea produselor Google. Pentru a se bucura de succes, proiectele trebuie să aibă un caracter inovator şi să genereze un impact pozitiv asupra producţiei de jurnalism digital original şi asupra viitorului industriei de presă.

Sunt eligibili instituții de presă consacrate, presă exclusiv online, start-up-uri de presă, parteneriate colaborative şi persoane fizice din ţările UE şi ETFA.

Sunt disponibile trei categorii de finanţare:
• Proiecte prototip: cost total de până la 50.000 euro.
• Proiecte medii deschise organizaţiilor medii – cost total de până la 300.000 euro.
• Proiecte mari: deschise organizaţiilor media – cost total de peste 300.000 euro pînă la 1 milion de euro.

Detalii aici.