Dacă tot discutăm despre digitalizare, vreau să vă arăt și un studiu realizat de IDC pentru Telekom. Pe scurt, analiștii confirmă ce scriam anul trecut, respectiv tehnologia afectează toate segmentele economiei, dar mai ales industria de banking. În curând, băncile care nu se adaptează vor dispărea.

 

© Rawpixelimages | Dreamstime

Sunt foarte multe exemple din afara industriei de banking în care putem vedea cum digitalizarea va afecta marile companii. Eu dau câteva exemple: Apple Pay și Samsung Pay, care sunt utilizate tot mai intens. Facebook va permite trimiterea de bani, probabil și Whatsapp. Apar zilnic noi servicii de plăți online, precum și noi monede virtuale. Dacă industria de banking nu adoptă trendurile digitale, se va trezi că are probleme.

IDC menționează în studiul citat tehnologii precum Near Field Communications (NFC), sistem care a permis o adevărată explozie a plăților contactless. Dacă acum principala soluție rămâne cardul bancar, acest lucru s-ar putea să nu fie valabil pe termen mai lung. IDC spune că o treime dintre jucătorii de top din industria de banking vor fi afectați pînă în 2020 de noi competitori. În special din zona tehnologiei.

Compania de analiză spune că adoptarea digitalizării nu trebuie făcută superficial. Tranziția la digital trebuie realizată „în structura modelului  organizațional de business”, dar și în cultura companiei. Inițiativele separate de digitalizare nu vor avea succes, nu vor atinge potențialul maxim.

Criza economică globală începută în 2008 a demonstrat că un eveniment negativ poate fi urmat de un lanț de consecințe care se pot răspândi în toată lumea. Intervalul dintre evenimentul inițial și efectele sale se scurtează din ce în ce mai tare. Flexibilitatea și răspunsul la eveniment sunt esențiale, spune IDC.

Înțelegerea procesului de digitalizare și a investițiilor necesare este critică pentru cei din banking, în special în România. Există și exemple pozitive: băncile care au introdus aplicații mobile pentru clienți au redus astfel timpul în care un nou produs poate fi lansat. IDC estimează că anul acesta, 6,5% din creșterea veniturilor băncilor locale este datorată investițiilor în zona IT.

În topul investițiilor IT pe următoarele 6-12 luni se află soluțiile de securitate IT (cam 50% dintre participanții la studiu apreciază că vor face această investiție), iar pe locul al doilea se află aplicațiile mobile (cu 45% dintre participanți). Pe locul al treilea, 38% dintre oamenii din banking spun că procesele interne trebuie aliniate la cele IT.

IDC citează Telekom Romania, parte din grupul Deutsche Telekom, ca unul dintre principalii furnizori de servicii  IT&C, capabil să susțină digitalizarea băncilor. „Telekom Romania poate utiliza expriența acumulată de grup și propriile teste realizate pe plan local pentru a ajuta industria de banking să dezvolte soluții IT ce pot fi implementate în Europa Centrală și de Sud-EST (CEE/SEE).

Operatorul deține un portofolio extins de soluții, produse și servicii, precum și rețeaua necesară care să le conecteze și infrastructura datacente necesară. Grupul deține 58 de datacentere în Europa. Folosind această vastă experiență și uneltele pe care le are la dispoziție, Telekom poate susține industria de banking să atingă nivelul maxim de digitalizare.

Soluțiile Telekom bazate pe mobilitate, colaborare și productiviate sunt în linie cu transformările digitale pe care filialele bancare trebuie să le adopte, precum și adoptarea omnichannel. Toate acestea sunt folosite pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor.

Sursa: IDC (PDF)