Microsoft cumpără o firmă de securitate IT din Israel, Hexadite, pentru 100 de milioane de dolari. Ei spun că vor să crească securitatea platformei Windows, dar tocmai au fost acuzați de monopol de compania de securitate IT Kaspersky.
Credit foto: © Weerapat Kiatdumrong | Dreamstime.com – security
Ce spune Microsoft
Gigantul software american spune că numărul atacurilor informatice crește continuu și că tehnologia dezvoltată de israelieni, bazată pe Inteligență Artificială, aduce un plus de securitate. Microsoft vrea să le permită clienților săi să se protejeze mai bine în fața noilor amenințări informatice.
Vrem să oferi o nouă generație de funcții de securitate care să ajute clienții să se protejeze mai bine, să detecteze atacurile și să răspundă mai bine la mediul cybernetic în continuă schimbare
a declarat Terry Myerson, vicepreședinte executiv Windows and Devices Group.
Tehnologia Hexadite va fi dezvoltată pentru a proteja utilizatorii Windows 10, adică fix unde se plâng cei de la Kaspersky că sunt amenințați de Microsoft, detaliez mai jos. Sau poate că tocmai această achiziție a stârnit reacția companiei ruse, care probabil știa de achiziție dinainte să aibă loc.
Microsoft a cumpărat pînă acum alte trei firme de securitate IT din Israel, Aorato – care fac securitate pentru Cloud, Adallom – tot securitate, tot în Cloud Computing și Secure Islands a căror tehnologie ajută chiar și aplicațiile Office.
Preluarea Hexadite face parte dintr-un trend general în care sistemele clasice antivirus încep să devină depășite, iar securitatea IT se bazează tot mai mult pe tehnologii hibride, pe inteligență artificială și detecția comportamentului.
Hexadite obținuse finanțare de circa 10,5 milioane de euro de la diverse fonduri de investiții din Israel.
Ce acuză Kaspersky
Kaspersky a depus o plângere oficială la Comisia Europeană și la curtea germană anti-Cartel, acuzând Microsoft de abuz de poziție dominantă. Microsoft abuzează de poziția dominantă pentru că include în Windows aplicația gratuită Windows Defender, care astfel blochează orice competitor legitim care trebuie să vândă aplicația pe care o produce. Sunt curios ce vor decide autoritățile europene. Pînă acum au amendat Microsoft de mai multe ori, fără ca asta să schimbe în esență comportamentul companiei americane.