Cel mai performant telefon Nokia cu Windows Phone, Nokia Lumia 900, nu a avut succesul sperat de Microsoft și de finlandezi, dar s-a vândut suficient de bine încât să mențină compania pe linia de plutire, conform CNet. Eu l-am văzut la Barcelona. Într-adevăr, are un display bun, procesor ok, cameră foto și un sistem de operare foarte simpatic. Dar este de ajuns?

Nokia Lumia 900
Nokia Lumia 900

Nokia Lumia 900

Personal mi s-a părut chiar o „cărămidă”, iar pe albastru – unde Lumia 800 arată excelent – părea să fie un hard-disc extern, nu un telefon. Ce să mai, arată aiurea. Plus de asta, deși au trecut mai mult de 5 luni de la lansare, el tot nu este oficial și în România. A fost prezentat oficial și apoi lansat în Europa în martie, dar la noi, nimic. Este păcat pentru că în România, Nokia are o grămadă de fani, iar prețul Nokia Lumia 900 este foarte bun. Neoficial, în magazine, este pe la 2.200 de lei. Mult sub rivalii săi. De exemplu, HTC Titan 2, cel mai tare Windows Phone, costă 2.500 lei. Terminalele smartphone cu Android – vîrf de gamă – costă peste 2.600.

Nokia nu a mai detaliat în ultima vreme vânzările de terminale smartphone, dar probabil că sunt destul de mici. Pe piața americană, Cnet susține că Lumia 900 a depășit după lansare vânzările iPhone 4, fiind la un nivel comparabil cu 4S. Dar asta pentru o perioadă scurtă de timp. Acum, Lumia 900 nu mai este în topul telefoanlor vândute de Amazon.

ads

Toată lumea așteaptă telefoane noi de la Nokia. Design la fel de remarcabil ca N9, dotări hardware de top, baterie care să țină mai mult. Dar nu cred să vedem ceva concret înainte de Nokia World.

Anul acesta au mutat Nokia World la Helsinki și nu știu dacă mai merg. În ultimii trei ani am fost la fiecare ediție. Vedem în septembrie.