Urmăresc programul WeAccelerate și am reușit să stau de vorbă cu unul dintre mentori, Radu Ionescu, COO Dentsu Aegis Network. Am discutat despre eșecuri și reușite ale companiilor start-up și mai ales de ce este important mentoratul.

Se caută în continuare start-up-uri, care vor fi selectate prin concurs. Cei zece câștigători selectați în program au numai de câștigat, vor primi beneficii în valoare câte 10.000 de euro: respectiv susţinere financiară în valoare de 6.000 de euro, şase luni de chirie subvenţionată în cadrul hub-ului WeLoveDigital din Bucureşti, 60 de ore de mentorat şi consultanţă în domeniul promovării online precum şi campanii de promovare în mediul online.  Pînă acum s-au înscris în proiect peste 70 de start-up-uri, dar înscrierile continuă până pe 30 septembrie.

De ce este important mentoratul

Piața locală este plină de start-up-uri și oameni cu idei, dar beneficiază de relativ puține oportunități de suport financiar si mentorat. Există întâlniri și hub-uri, dar numai câteva programe de accelerare, spune Radu Ionescu. Efectul de comunitate și insight-urile oferite sunt extrem de importante. Start-up-urile ar trebui să participe la cât mai multe programe, indiferent de fond sau de formă, spune el.

Am fost curios în privința proiectelor start-up din România, iar răspunsul a fost surprinzător. “Nu am o statistică, dar intuiesc optimist că 10% dintre ele devin viabile și 1% ajung internaționale”, spune Radu Ionescu. “Însă 100% câștigă o experiență foarte importantă participând la proiect. Sunt convins că o parte din cei respinși reușesc în viitor, poate pivotând proiectul curent sau poate începând unul complet nou”, a adăugat el.

Mentoratul, ca și industria de coaching personal, poate să aducă unui fondator sau echipei acel 1% necesar pentru a face diferența. Însă, nu este nici ceva magic, ține tot de antreprenori să facă treaba. Radu Ionescu consideră că cea mai mare problemă a companiilor start-up este lipsa de focus, iar factorii care contribuie la succes sunt momentul lansării și … norocul. În general, cum spune și proverbul, overnight success usually takes ten years.

Cel mai important sfat pe care Radu îl dă companiilor start-up este să caute focusul, iar dacă descoperă că proiectul nu merge, întotdeauna este binevenită schimbarea. “Când nu merge, pivotează fără să te uiți înapoi”, spune el.

Înscrierile continuă pe site-ul WeAccelerate. Competiția vizează start-up-uri din toate domeniile de business, care au depăsit stadiul de prototip şi au generat venituri de minim 1.000 lei. În prima etapă, care se încheie pe 30 septembrie, un participant poate înscrie mai multe start-up-uri in competiţie, cu condiţia ca acestea să fie constituite în societăţi juridice distincte. Toate proiectele înscrise vor merge în a doua etapă – preselecţia, care va avea loc între 1–30 octombrie 2018. Proiectele vor fi analizate de un juriu format din mentorii implicaţi în program, iar la finalul acestei etape vor fi desemnate 25 de start-up-uri semi-finaliste. A treia etapă – selecţia finală, se va desfăşura între 1-10 noiembrie, interval în care fiecare dintre cei 25 de candidaţi îşi va susţine proiectul în faţa juriului. Cei 10 câstigători vor fi anunţaţi pe 10 noiembrie 2018 pe site-ul competiţiei, iar în cadrul unei gale care va avea loc tot în luna noiembrie 2018, vor fi invitaţi să îşi prezinte proiectele şi obiectivele propuse în cele 6 luni de mentorat prin programul WeAccelerate. După desemnarea câştigătorilor urmează perioada de incubare care se va derula pe parcursul a şase luni, în intervalul 4 februarie–2 august 2019.