Sunt două subiecte, oarecum diferite, dar care ar trebui să vă pună pe gânduri. Întâi, terminalele Android cu procesoare Qualcomm sunt vulnerabile și pot fi accesate de la distanță fără să știe proprietarul. Doi, există un grup de hackeri foarte bine organizat care pune la punct atacuri de spionaj la nivel internațional.
Credit foto: © Flynt | Dreamstime.com – Hacker
Probleme pe Android
Platforma Android a depășit 1 miliard de utilizatori și este vizată de hackeri la fel de mult ca și Windows. Virușii devin de la an la an tot mai deștepți și permit acum controlul terminalelor, efectuare de plăți, dar și folosirea terminalelor pentru a efectua alte operațiuni, de la distanță.
Vulnerabilitățile prezentate acum doar se adaugă unei liste mari de probleme. Întâi, faptul că rămâne o platformă foarte fragmentată. Unii folosesc Android 4.0, alții 5.0, foarte puțini au trecut la 6.0. Iar Google lansează în curând noul Android N, sau 7.0.
Cercetătorii din domeniul securității IT au descoperit patru vulnerabilități majore care afectează terminalele cu Android și procesoare Qualcomm Snapdragon. Probabil majoritatea telefoanelor vândute la noi au această configurație. Qualcomm a realizat o actualizare care rezolvă problemele, dar numai trei din cele patru bug-uri sunt rezolvate. Desigur, pentru cei care primesc și fac actualizarea. Eu am Snapdragon 810 și Android 6.0, nu a venit recent nicio actualizare.
Oricum, situația este mai dificilă pe Android, așa cum v-am povestit. Pe Windows pui antivirus și stai liniștit, dar la Android există multe aplicații, dar puține își fac și treaba.
Spionaj cu Sauron
Symantec și Kaspersky au identificat un grup organizat care se ocupă cu spionajul informatic la nivel internațional. Au dzvoltat aplicații extrem de sofisticate și încearcă să spioneze organizațiile internaționale, guvernele unor țări sau personalități și oameni foarte bogați.
Aplicațiile sunt realizate astfel încât să infecteze computerele când sunt rulate în rețea sau de pe stick-uri USB. Apoi înregistrează ce taste apăsați și le trimit informațiile hackerilor.
Au fost vizate inclusiv institute de cercetare, ambasate, dar și alte organizații.
Asta în contextul în care și autoritățile vor să facă la fel, să supravegheze pe toată lumea.