Începe evenimentul oficial Google și urmăresc care sunt noutățile, actualizez acest text pe parcurs. Deja Nexus 5X și Nexus 6P au fost confirmate oficial. Dar să vedem anunțurile oficiale, pas cu pas. Sunt prezentate din nou și alte noutăți Android 6.0 despre care s-a vorbit, dar și alte device-uri Google.
Sundar Pinchai

Din câte am citit o să fie un live stream pe contul de Youtube al Google. De asemenea, live text pe câteva bloguri, am găsit ceva la CNet și apoi la The Verge.

Lansarea oficială Nexus

Deocamdată jurnaliștii și bloggerii sunt în sala de conferințe Google, ascultând muzică.
Începe evenimentul oficial, cu Sundar Pinchai pe scenă. Astăzi au anunțat că 1.4 miliarde de device-uri Android active în ultima lună doar.
În Asia există țări unde cota Android este în dublare comparat cu anul anterior. Focusul rămâne pe următorul miliard de utilizatori, deci device-urile sunt realizate să fie ieftine, dar să ofere toate funcțiile smart necesare.

Laudă performanțele Chromebook și confirmă alt zvon despre care se vorbea… Google Pixel, experiența de pe Chromebook Pixel adusă pe alte device-uri. De asemenea vor fi noutăți despre Chromecast.

Nexus 5X și Nexus 6P sunt confirmate oficial. Prezentarea începe cu 6P, care este realizat de Huawei, din aluminiu, fiind primul Nexus metalic. Toate detaliile tehnice anunțate sunt confirmate așa că nu insist. De asemenea 6P are scanner de amprentă pe spate. Ambele terminale vor avea acces la Android Pay pentru a face plăți cu telefonul mobil.

Prezentarea Google începe să sune oarecum similar cu lansările Apple. Expresii precum “amazing”, “world’s best” și așa mai departe. Terminalele sunt disponibile și în culoarea alb.

Prezentarea se mută spre camera foto, unde au folosit o serie de tehnologii speciale pentru poze pe lumină slabă. Senzorul are pixeli de 1.55 microni, cu 92% mai multă lumină decât Nexus 6 de anul trecut. iPhone 6S Plus are pixelii de 1.22 microni. Poți folosi expunere mai scurtă ca să nu apară efecte din cauza mișcării. Evident, spun că tehnologia este “fără precedent” pe un smartphone. Autofocusul este laser, probabil via LG. Google Camera 3.0 vine cu filmare slow motion, pe care nu o aveau probabil. Camera se lansează automat când apeși de două ori pe butonul de Power, ca să nu pierzi nicio ocazie de fotografie.

Android Sensor Hub este o noutate pentru a urmări mișcările și gesturile, dar și pentru a adapta consumul de energie. Senzorul de amprentă este poziționat pe spate. Analizează mai bine amprentele după utilizarea mai îndelungată. În Android 6.0 s-au făcut multe îmbunătățiri, de la Lock Screen, de la meniuri pînă la copy+paste și alte funcții de bază. Ai acces din Lock Screen la comenzile vocale. Mufa USB Type-C permite încărcarea rapidă și acum știe să estimeze în cât timp se încarcă mai bine.

Zona cu aplicații a fost optimizată și sunt ordonate după prima literă, ca să fie găsite mai rapid. De asemenea, căutarea internă a fost optimizată. Sistemul de permisiuni pentru aplicații a fost modificat, este mai simplu acum. Terminalele Nexus au un număr redus de aplicații preinstalate, iar acestea pot fi dezinstalate de orice utilizator nemulțumit, spre deosebire de Apple sau Windows Phone.

Apăsând butonul de home poți accesa Google Now din orice aplicație ca să te ajute să găsești ce vrei, să iei notițe, să afli chestii de pe Internet sau să faci rezervări la restaurant și așa mai departe. Se pot trimite mesaje direct cu vocea, în mașină când ești la volan. Poți să setezi vocal și alarma și altele.

Senzorii de mișcare ajută la crearea unei autonomii crescute – știu când telefonul stă pe birou sau pe noptieră și reduc consumul la maxim. Când ecranul este oprit autonomia crește cu 30% comparat cu generația anterioară.

Android 6.0 va fi trimis către terminalele compatibile de săptămâna viitoare. Terminalele Nexus vor fi lansate în afara US și la retaileri și la operatorii telecom. Prețurile anunțate la fiecare model sunt cele oficiale.

Alte noutăți

Oficialii Google au anunțat că în magazinul oficial vor fi lansate împreună cu terminalele Nexus și ceasuri smart de la partenerii Android Wear. Prezentarea se mută acum pe zona Google Music, iar terminalele Nexus oferă și trei luni gratuit acces la serviciul de muzică. Trec acum la Google Photos și albumele online. Se mută la Chromecast și soluția de conectare la televizoare, acces la conținut și atele. Poți accesa diverse filme direct din Google Play.

 

Articolul înainte de eveniment

Astăzi are loc evenimentul oficial de lansare petru Nexus 5X și 6P, noile modele Google cu Android 6.0 Marshmallow lansate împreună cu LG și Huawei. Evenimentul începe pe la 19-00, vă aștept pe blog să urmărim dacă se confirmă zvonurile și care sunt noutățile celelalte. Probabil vor dezvălui noi accesorii, detalii privind Android Wear și altele.

google_event

Noile modele Nexus aduc tehnologie avansată, noul sistem de operare și au un preț foarte bun, dacă zvonurile se confirmă. Sunt de preferat celor mai populare telefoane din China. Totuși, nu mai au așa de mulți fani… sau mă înșel eu?

În orice caz, ne vedem dupămasă. Actualizez în acest articol.