Samsung a prezentat pe site-ul său oficial toate detaliile Exynos 9810 care rămăseseră necunoscute. Procesorul Samsung Galaxy S9 a fost deja prezentat oficial, dar rămăseră câteva detalii de lămurit.

samsung exynos 9810-min

Deja cunoaștem principalele procesoare mobile pentru 2018. Huawei a prezentat Kirin 970 și nu vom avea alt procesor nou pînă în septembrie. Qualcomm a prezentat oficial deja Snapdragon 840 și de asemenea, nu cred că vor avea actualizări pe parcusul anului, după cum 830 a fost procesorul anului 2017. Astfel că Exynos 9810 trebuia prezentat în detaliu, iar performanțele sale sunt foarte bune.

Samsung Exynos 9 Series 9810 are nucleele realizate după un design propriu, cu nucleele de putere la 2.9 GHz și cele economice la 1.9GHz. Este un design aflat la a treia generație, iar procesorul include tehnologie comparabilă cu 5G, respectiv gigabit-LTE, pentru rețelele care vor oferi viteze maxime de internet. Tehnologia 6CA (six carrier aggregation) permite combinarea benzilor pe șase frecvențe și va atinge 1.2Gbps viteze de download. Are de asemenea 4×4 MIMO (Multiple-Input, Multiple-Output) și tehnologia 256-QAM (Quadrature Amplitude Modulation), pentru viteze de net imbatabile. Procesorul este construit pe noua generație de 10 nanometri, ceea ce înseamnă că trecerea la 8 nanometri se va face anul viitor.

Procesorul oferă performanță dublă pentru single-core, o creștere a puterii totate de procesare multi-core de 40% și o creștere a performanței grafice de 20%, destul de mult comparat cu generația anterioară. Samsung nu putea rata trendul global cu Inteligența Artificială, așa că Exynos 9810 este optimizat pentru procesare AI, deep learning și procesare neurală. Deocamdată, pe zona asta nu există detaliile oferite de Apple sau Huawei, privind utilizarea practică a acestor noi tehnologii. Conform speculațiilor, Samsung ar putea egala performanțele Apple A11 Bionic, fiind astfel primul an în care ar depăși iPhone la puterea de procesare. Dar rămâne să vedem dacă zvonurile sunt și confirmate.

Pe partea de procesare grafică, Samsung folosește ARM Mali-G72, de data asta cu 18 nuclee, în loc de 20 ca la generația anterioară. Creșterea frecvenței la 700MHz oferă plusul de performanță necesar, versiunea anterioară era la 546MHz. Procesorul Exynos 9810 susține video 4K la 120 de cadre pe secundă, abia aștept să vedem ce camere foto/video vor avea S9/S9+. Procesorul a intrat de azi în producția de serie, ceea ce pare să confirme lansarea oficială Samsung Galaxy S9 în februarie 2018.

Sursa: Samsung, Samsung Newsroom
Via: Android Authority