Am făcut testele de performanță cele mai cunoscute pe Samsung Galaxy S9 Plus, iar rezultatele sunt foarte bune. Pe scurt, este cel mai performant smartphone Android la ora actuală, iar iPhone X reușește să aibă scod mai bun doar la anumite capitole, nu la toate testele. Dacă nu ați văzut, puteți urmări unboxing și review S9+.
Testez acum Samsung Galaxy S9+ în cadrul programului Orange Smartphone Testers, unde vă puteți înscrie și voi. Telefonul este la precomandă în magazinul online.
Performanța Galaxy S9+
Deși am citit în câteva locuri că scorurile la teste pentru Samsung Galaxy S9 / S9+ ar fi slabe, acest lucru s-a dovedit a fi neadevărat. Conform unui studiu recent fake news se propagă cel mai rapid, iar știrile reale interesează pe prea puțină lume. Nici varianta SUA cu procesor Snapdragon 845, nici varianta europeană cu Exynos 9810 nu au scoruri slabe, probabil a fost doar un zvon lansat de cineva și apoi a fost copiat de restul site-urilor, că așa e practica astăzi. Scorurile pot diferi dacă folosești Power Saving sau Gaming Mode sau ai bateria prea descărcată, în situații de genul ăsta. Dar variațiile sunt oricum mici.
Procesorul pe modelul din România, Exynos 9 Series 9810 este un octa-core cu patru nuclee modificate care sunt la 2.9 GHz, plus 4 nuclee economice Cortex-A55 la 1.9 GHz. Include procesorul grafic ARM Mali G72 varianta MP18, probabil cea mai performantă la ora actuală. Puteți vedea mai multe teste de performanță pe Tom’s Guide.
Este un procesor fabricat tot pe 10 nanometri, la fel ca versiunea anterioară care a venit pe S8 și Note 8, dar creșterea frecvenței și alte optimizări inginerești permit creșterea de performanță dublă în testele single-core și o creștere de 40% pentru multi-core. De asemenea, procesorul grafic are o performanță crescută cu 20% față de generația anterioară. Toate aceste lucruri vă ajută la o experiență mai bună pe filmare 4K, editare video, jocuri video, aplicații VR sau AR. Dar pentru un utilizator obișnuit de telefoane nu este vreo diferență majoră față de modelele anterioare.
Exynos 9810 include un modem LTE care permite download la 1.2Gbps și upload la 200Mbps, deci poate folosi cele mai moderne rețele existente la ora actuală (precum au demonstrat Orange). De asemenea, procesorul permite utilizarea a două ISP-uri (image signal processor) pentru a optimiza imaginile obținute de camerele foto, inclusiv pentru filmarea la calitate 4K. Am să fac testul foto/video și o să putem compara imaginile cu cele realizate pe S8+.
Procesorul Samsung Galaxy S9 permite și o protecție mai bună contra atacurilor informatice, fiind construit astfel încât să utilizeze criptarea avansată a datelor, include firewall și protecții contra atacurilor de la distanță. Probabil acest procesor va fi și pe Samsung Galaxy Note 9, care se lansează în vară.
Eu am rulat întâi clasicul Antutu, unde Samsung Galaxy S9 a obținut scoruri peste orice alt device, desigur, apar pe net niște capturi cu scoruri iPhone X mai mari, dar diferențele sunt minore. În modul High Performance modelul testat a obținut maximum de puncte, peste 240.000. În modul normal ajunge la 215.000. În Geekbenck 4, test considerat de unii mai complex, telefonul Samsung are cel mai bun scor la single-core, iar pe partea de multi-core ia bătaie de la iPhone, fiind aproximativ cu 15% sub. Am rulat și alte teste de performanță pe care le găsiți mai jos în galerie. În unele teste este aproape de Nvidia Shield care rămâne cam cel mai performant Android, viind un produs optimizat pentru jocuri video. În altele se apropie de scoruri obținut de tablete, care în general au scoruri mai mari decât telefoanele.
Mai trebuie spus că la unul dintre teste s-a încins prea tare, dar are o aplicație probabil din OS sau instalată de Samsung, care a oprit imediat aplicația și mi-a spus să deschid după ce se răcește. Este o idee bună să vezi că Samsung nu a uitat problemele cu Note 7 și are grijă de fiecare aspect al problemei.
Pentru testul de autonomie pentru baterie trebuie să rulez mai multe episoade. Am reușit deocamdată cu High Performance, ecran 100% și am obținut cam 7 ore de utilizare. Dar să vedem cu Power Saving și luminozitate redusă cum se descurcă.