Samsung Exynos 9 Series 9810 este procesorul care va veni pe Samsung Galaxy S9. A fost prezentat oficial, iar detaliile sale sunt interesante.

Samsung Exynos 9 Series 9810-min

Sursa: Android Authority
 

Samsung Exynos 9

Samsung Exynos 9 Series 9810 are nucleele realizate după un design propriu, aflat la a treia generație, iar procesorul include tehnologie comparabilă cu 5G, respectiv gigabit-LTE, pentru rețelele care vor oferi viteze maxime de internet. Tehnologia 6CA (six carrier aggregation) permite combinarea benzilor pe șase frecvențe și va atinge 1.2Gbps viteze de download. Deși pe unele site-uri apare ca și construit pe 10 nanometri, Samsung a anunțat deja că anul viitor fabricile sale trec pe procesul de fabricație pe 8 nanometri.

Noul Exynos 9810 va avea un accelerator grafic actualizat, încă nu avem detalii. De obicei, Samsung folosește acceleratoare grafice Mali. Ar putea fi modelul ARM Mali-G72, care urmează în serie lui G71 folosit de Galaxy Note 8 de exemplu. Știm acum că acesta oferă performanțe crescute cu 20%, precum și consum de energie redus cu 25%, iar per-total scorurile cresc cu 40% în testele de performanță grafică. Este un procesor care suportă machine learning și alte tehnologii avansate. Nuleele rulează la 850MHz, iar procesorul permite configurații cu pînă la 32 de unități de procesare.

Nu știm alte detalii, dar probabil procesorul Samsung va fi tot un design octa-core, bazat pe patru nuclee de top și patru nuclee economice. Un design similar va avea și Qualcomm Snapdragon 845, care este produs la fabricile Samsung. Nici Samsung, nici Qualcomm nu au vorbit despre procesare neuronală, o tehnologie folosită și de Huawei și Apple pe procesoarele lor de ultimă generație.

Samsung a anunțat doar că Exynos 9810 a fost deja premiat de juriul CES. Cel mai mare târg de tehnologie din SUA va avea loc la Las Vegas în perioada 9-12 ianuarie 2018. Revin cu detalii atunci.

Trebuie notat aici faptul că procesorul Note 8 și S8, Exynos 8895, este tot din familia Exynos 9. Deci actualizarea va fi una minoră. La fel și în cazul Qualcomm, trecerea de la 835 la 845 nu înseamnă neapărat o evoluție masivă. Deocamdată nu avem detalii privind creștera de performanță, dar ea va fi în zona a 10-20-30 de procente. Vremea în care creșteau masiv de la an la an sunt trecute deja.

Există și discuții privind arhitectura ARM Cortex-A75 pentru nucleele de top și Cortex-A55 pentru nucleele economice, dar deocamdată nu este nimic oficial. Majoritatea informațiilor sunt fie pe surse, fie inventate pur și simplu. Dacă aflu mai multe detalii, am să actualizez acest articol sau revin cu un articol nou.