Nokia 9 este flagship-ul HMD Global la care se lucrează de peste un an. După ce am văzut Nokia 8, pot să vă spun că finlandezii ar putea face un smartphone de succes. Doar să țină cont de câțiva factori.

Sursa: GSMarena, Forbes. Pozele au fost publicate pe Twitter.

Am scris prima dată despre un Nokia 9 prin luna martie, iar apoi am aflat de la oficialii HMD Global că este ca și confirmat. Desigur, informațiile ar putea să fie cele despre Nokia 8, care a apărut oficial, iar oamenii să fi scris 9 din cauză că Nokia lansase inițial un singur model, Nokia 6, care era mid-range. De aici multă lume a zis că Nokia 9 va fi de top. Apoi, după ce au apărut Nokia 5, Nokia 3 și apoi Nokia 8, toată lumea ia ca sigură ideea unui Nokia 9.

Fotografiile de mai sus sunt însă diferite de Nokia 8. Deja se vede un design mai elaborat, deja are o personalitate, cu margini subțiri, cu spatele finisat de aduce a Samsung, cu cameră foto duală Carl Zeiss, parcă este cu totul altă treabă decât Nokia 8. Care nu e slab nici el, are puterea unui vârf de gamă, este accesibil ca preț, doar că nu are nimic ieșit din comun, este cam banal.

Nokia 9 ar urma să aibă un ecran mai mare decât cel de la 8, un ecran OLED acoperit cu sticlă curbată, deși are același procesor Snapdragon 835, cu 6GB de RAM, 64GB de stocare și Android 7.1.1. Senzorul de amprentă se vede pe spate, este rotund și bine poziționat. Prețul este așteptat să atingă 750 de euro, nu este foarte mult comparat cu vârfurile de gamă de la Samsung sau LG, dar este comparabil cu prețul actual al lui Galaxy S8, ceea ce va constitui o problemă pentru HMD.

Camera foto duală are un senzor monocrom și unul color, cumva în sensul celor făcute de Leica pentru Huawei. Sunt curios de ce Carl Zeiss a ales aceeași soluție, în timp ce Apple, Samsung, LG sau Sony aleg varianta cu senzori color. Oricum, nu am testat nici camera de pe Nokia 8, abia aștept să ajungă la teste.