Asus G73JW este un laptop dezvoltat pentru gaming, dar pe care merită să-l pui la treabă și în activitățile de zi cu zi. Este un laptop pentru birou, dar cu design-ul lui vei fi admirat oriunde ai ieși în oraș. Dar ce este esențial – Asus G73 este un laptop care își face treaba, varianta testată a venit cu procesoare Core i7 quad-core și 12GB de RAM, plus placa video excelentă Nvidia GTX 460M, pe arhitectură Fermi, DirectX11 și Open GL4.0. De asemenea, are două HDD-uri de 500 GB fiecare (7.200 rpm).
Ecran de 17,3 inchi Full HD (în fine !), iar laptopul face parte din inițiativa Republic of Gamers (RoG).

Asus G73JW review
Asus G73JW review

Gaming laptop

Asus G73JW este perfect pentru jocuri. Negăsind prin casă DVD-ul cu Crysis, l-am pus la treabă cu Starcraft II. Oricum, e primul laptop care rulează aplicații și jocuri fără niciun lag. Iar Starcraft II are la cerințe hardware optime chestii destul de complicate. Nu, n-am văzut sacadări de imagine, clepsidre sau alte blocaje. Totul a mers foarte natural (video).



Am rulat două teste hardware pe Asus G73JW, un benchmark Passmark și un test de putere, ambele cu rezultate ok. Da, încă nu se poate compara cu un desktop de gaming realizat custom și cu overclocking-ul de rigoare. În Passmark a luat scor total 4500, iar cele mai bune desktop-uri ajung pe la 9900 de puncte. Dar nu cred că este vreun laptop pe-aproape, poate genul produselor care costă peste 100 de milioane.

Mi-a plăcut atât design-ul general, cât și carcasa, chiar aduce a avion de vânătoare de-ăla invizibil 🙂 Ce i-aș adăuga? Poate un model de design inspirat din gaming pe capacul exterior, poate niște led-uri colorate, chestii consumer, dar de efect.

Testul de putere arată o putere de calcul de 50 GFlops, de fapt puterea Core i7 care a ieșit și în alte teste, dar impresionant pentru un laptop. Cu alte cuvinte 50 de miliarde de calcule pe secundă.

Când te uiți prima oară la procesoare, te sperii: 1,7 GHz. Ups, cum? Da, Core i7 are o tehnologie specială, le ține la 1,7 pentru a menține portabiliatea, dar cu ajutorul tehnologiei TurboBoost nucleele ajung la 2,93GHz pentru performanța necesară în jocuri. Având și patru nuclee, se mișcă bine orice ai face – procesare grafică, editare video, photoshop intensiv.

Nu neg, este un pic gros în partea din spate și este greuț, nu e tocmai un mini laptop. Dar toate astea au un rost – cea mai bună tehnologie hardware, sistem de răcire inovativ – nu se încinge precum laptopurile de 15 inchi normale…
Tastatura este una din cele mai bune din industrie și iluminarea din interior este un punct cheie pentru utilizatorul confruntat mereu cu sălile întunecoase. Dacă iei laptopul de pe birou, în mod sigur ai nevoie de tastatură luminată, chestie pe care puțini producători o înțeleg.

Asus G73JW boot up

Chestie cunoscută de orice pasionat de jocuri și disperat după putere de calcul – cauza pentru care tablet-urile Windows nu vor avea niciodată succes – sistemul de operare nu pornește mai repede indiferent ce hardware ai avea pe sistem. Asus G73JW reușește să booteze Windows 7 în cam 60 de secunde, oricum un record mondial de viteză. Nu vreau să fac comparația cu Windows Vista oricum.


Poate la Windows 8 vom vedea și noi instant-on, chestii promise de 10 ani.

Asus G73JW

Câteva concluzii: este un laptop de gaming, perfect însă pentru biroul artistului digital. Chiar și un blogger care se respectă ar putea beneficia de pe urma unui astfel de sistem – performanța înseamnă productivitate. Nu este un sistem light de luat la plimbare în parc. Are 4 kilograme cu o baterie 8-cell. Bateria rezistă aproape 2 ore, excelent pentru un astfel de sistem. Iar ca preț, este ok.

La eMAG, varianta de top are un preț de 6.699 lei, dar nu este pe stoc. Găsiți o variantă cu Core i5, 4Gb de RAM, cam aceleași dotări la circa 5.499 lei.

Cel mai tare laptop de gaming!

Galerie foto cu poze Asus G73JW:
[nggallery id=131]