Am testat tableta de gaming Asus ROG Flow Z13, pe care apucasem să o văd după lansare. Mi se pare unul dintre device-urile definitorii pentru viitor: portabile, dar totuși destul de puternice pentru a concura cu un desktop. Conectând un GPU extern poate atinge puterea de procesare a unui sistem dedicat. Pe de altă parte sunt și aspecte neplăcute. Conectarea este printr-o mufă proprietară. Placa externă costă mult și nu poate fi folosită la altceva. Dar ca idee, mi s-a părut de reținut.
Bonus: un cod de reducere pentru activarea Windows!


 

Pro și contra Asus ROG Flow Z13

Avantaje:

  • sistem ultracompact, ultraportabil, dar performant;
  • hardware avansat cu opțiuni multiple;
  • ecran  tactil pentru  a fi folosită și ca tabletă;
  • conectivitate bună;

Dezavantaje:

  • mufă de conectare specială, imposibil de folosit la altceva;
  • GPU extern costă foarte mult;

Detalii tehnice Asus ROG Flow Z13

Ecran: 13 inch IPS LCD, FHD, 16:10 touchscreen
Procesor: Intel Core i9-12900H
GPU: Iris Xe / GeForce RTX 3050 Ti / GeForce RTX 3080 extern
Memorie: 16 GB LPDDR5 5200 MHz
Stocare: 1 TB pe SSD PCIe 4.0
Dimensiuni: 303 x 205 x 12 mm
Greutate: 1.1 kg
Baterie: 56 Wh + 100 W
OS: Windows 10
Tehnologii: Wireless 6E, Bluetooth 5.2, USB-C 3.2 gen2, microSD card reader
Preț: 6859 lei baza, GPU extern costă mult

Dă nota ta înainte de a merge mai departe:

Acordă nota ta:
[Total: 5 Media: 4.8]

Reducere la Windows!

Folosește codul DAND pentru o reducere de 25% la activarea Windows sau Office:

Impresii după testare

Asus ROG Flow Z13 combină mobilitatea și formatul practic al unei tablete cu performanțele unui desktop PC. Formatul de tabletă îi permite să rămână super-ușoară și subțire, doar 1,1 kg și 12 mm grosime. Dar procesorul de top, GPU extern și sistemul de conectare pot transforma acest gadget într-un concurent pentru desktop.

Se poate ajunge până la procesorul Intel Core i9-12900H din generația a 12-a și are integrat un GPU Nvidia GeForce RTX 3050 Ti pentru laptop. Însă devine fascinant odată ce veți conecta GPU extern cu Nvidia RTX 3080. Se adaugă și 16 GB memorie hiper-rapidă LPDDR5 la 5200 MHz, stocarea SSD PCIe 4.0. Așa că orice experiență de gaming poate fi dusă la extrem.

Inspirată de ROG Mothership, tableta Flow Z13 integrează componentele în spatele ecranului. Această dispunere neconvențională pentru un dispozitiv de gaming permite ca ansamblul intern al lui Z13 să fie poziționat la o anumită înălțime și nu direct pe birou, oferind un acces mult mai bun la aer rece comparativ cu laptopurile de gaming tradiționale. În plus, lipsa unei balamale permite instalarea unei camere de vapori mai mare și a unor ventilatoare supra-dimensionate, datorită spațiului suplimentar din interiorul carcasei, menținându-se o grosime de doar 12 mm.

Camera de vapori permite o suprafață mult mai mare pentru transferul de căldură în comparație cu modelele standard de răcire cu conducte de căldură, plus un contact cu mai multe surse de căldură, cum ar fi un CPU, GPU și VRM simultan. Această soluție de răcire permite Flow Z13 să integreze un hardware puternic în ciuda dimensiunilor sale. Adăugând în ecuație și compusul termic din metal lichid, Flow Z13 poate rămâne extrem de silențioasă chiar și la sarcină maximă. Zgomotul total nu sare de 40 dB. În sarcini de lucru mai ușoare, aparatul poate funcționa cu ventilatoarele la 0 RPM, pentru un lucru cu adevărat silențios.

Ca tabletă de jocuri, Z13 suportă atât jocurile compatibile cu dispozitivele mobile și tactile, cât și jocurile tradiționale pentru PC. Comenzile tactile cu reacție rapidă sunt integrate în ecranul de 13 inch. Dacă un singur ecran nu este suficient, porturile duble USB Type-C suportă ieșiri pentru afișare, pentru a adăuga fără probleme monitoare externe. Atunci când Flow Z13 este folosit ca un laptop cu comenzi standard, capacul ecranului devine o tastatură complet funcțională, cu taste cu o cursă de 1,7 mm. Grație formatului său, Z13 excelează și atunci când este utilizată pentru a juca titluri care acceptă gamepad-uri. Jucătorii beneficiază de o conexiune wireless excelentă și pot cupla mai multe controlere pentru a înfrunta câțiva prieteni într-o acțiune clasică, cu ecran divizat.

Stația grafică externă este botezată XG Mobile și integrează RTX 3080 de laptop. Se poate însă conecta doar cu acest conector special și nu poate fi folosită la alte laptopuri sau sisteme desktop, din păcate. De asemenea, în jocuri tinde să se încingă în timp ce tableta este răcită mult mai activ.

Concluzii

Odată la câțiva ani, Asus reușește să aducă pe piață concepte tehnologice care influențează și schimbă industria. Au reușit asta cu EeePC, au reușit cu modelele Padfone și FonePad, au venit cu idei precum Transformer sau genul cu două ecrane. Iar acum au reușit iar. Ne arată viitorul spre care ne îndreptăm. Dar ca orice dispozitiv de acest gen rămâne o demonstrație tehnologică destul de scumpă, doar pentru pasionații care pot pune la bătaie fonduri serioase.

Galerie foto