Am testat sâmbătă HTC Vive, versiunea de realitate virtuală lansată de taiwanezi în colaborare cu producătorul de jocuri Valve. Acum, după ce am testat atât Oculus Rift, cât și Samsung Gear VR, pot să spun că varianta cea mai interesantă este HTC Vive.

0005

Experiența HTC Vive

După părerea mea experiența HTC Vive poate fi comparată de cea obținută cu Xbox+Kinect, cu o diferență esențială. Acum nu te mai uiți la un display, ci ești în mijlocul universului virtual. Evident, am testat un developer kit, cu o mulțime de cabluri, dar și limitări. Însă nivelul graficii este la fel de bun ca la Oculus Rift, iar interacțiunea este la fel de intensă ca la Gear VR.

Ca să vă faceți o idee, vă spun câteva cuvinte și despre sistemele concurente. Oculus Rift este o cască similară, cu o grafică extraordinară. Am văzut sistemul la un eveniment Volvo, cu prezentarea interiorului unei mașini. Experiența a fost super, doar că stăteam pe un scaun și nu a existat nicio interacțiune. Era ca la cinematograf, vedeam totul în jur stânga-dreapta, sus-jos. Dar nu puteai face nimic și nici mașina nu a pornit de pe loc. Tot așteptam să pornească motorul și să o ia din loc, dar nu s-a întâmplat. Poate pentru experiențe cinematografice o fi interesant Oculus Rift. Dar nu era interactiv.

Gear VR este un sistem de realitate virtuală similar Google Cardboard sau Eboda Avatar dacă vreți, cu ochelarii care țin un smartphone. Astfel, performanța vizuală și grafică depinde de smartphone și de dezvoltatorii de jocuri pentru smartphone. Cu Note 4 în Gear VR am avut o experiență bună, dar vorbim de jocuri entry-level. Împuști niște nave spațiale, vizitezi diverse locații – dar la fel, stând pe fotoliu, ferit de alte pericole. Este un pic mai interactiv decât Oculus, dar o experiență mai limitată.

HTC Vive are niște senzori care se montează pe perete, astfel încât te poți mișca liber, dar fără să te lovești. Senzorii delimitează zona în care te poți mișca și dacă te apropii de zid vezi și în realitatea virtuală că este zid. De asemenea, are două controllere, pe care le ții în mână și cu care poți interacționa excelent cu universul virtual. De altfel Valve sunt specialiști în jocuri și ceea ce am văzut la evenimentul Orange mă face să cred că sistemul va merita din plin investiția. Sigur, depinde despre ce preț final va avea și depinde ce jocuri vor dezvolta pentru el. Dar preview-ul a fost foarte convingător.

Nu doar că grafica era foarte bună, te simți în mijlocul acțiunii, dar poți face o mulțime de chestii. De exemplu, eram în casa unui vrăjitor, intră un personaj și îți aduce o lumină magică – pe care tu poți s-o iei și s-o muți pe masă, unde ai textele magice. Acolo te poți micșora și devii cât o muscă, poți merge printre litere și admiri camera devenită imensă. Am văzut apoi un păianjen, nu vreau să vă povestesc cum a fost ….

0004

În orice caz, este un început bun pentru HTC. Trebuie doar să scape de cabluri și să facă o versiune wireless și un joc de aventuri cu un univers gen LOTR sau Star Wars în care să experimentezi chesii ca și personaj central. Și apoi, HTC Vive ar putea fi următoarea consolă de jocuri, concurând de la egal PlayStation sau Xbox. Dar mai este de muncă !