Top 10 smartphone în 2014 – un clasament absolut personal, bazat pe testele mele, nu pe povești și chestii citite online. Este a doua ediție a clasamentului după top smartphone 2013. Nu am inclus în clasament terminalele de anul trecut, precum iPhone 5S, Nexus 5 sau Galaxy Note 3. Sunt doar modele de top, doar modele lansate în 2014.
Update1: Acest clasament a fost realiazat în august. Promit să-l actualizez.
Update 2: am actualizat acest articol pe 28 decembrie 2014.


sgs5 versus htc one m8

Top 10 smartphone în 2014

1) Samsung Galaxy Note 4 / iPhone 6 Plus. Sunt comparabile și ca dimensiuni și ca putere, fiecare cu atuurile și punctele sale slabe. Eu personal am ales iPhone 6 Plus. Nu mi se mai pare nici foarte mare, este foarte puternic, are autonomie mare, un display excelent și o cameră foto de neegalat. Mi-a plăcut și Note 4, dar deocamdată iau o pauză de la produsele Samsung, pînă când vor veni cu ceva mai convingător.

2) Nexus 6 – terminal de tip phablet, foarte mare, dar foarte puternic. Aduce Android 5.0 Lollipop și alte noutăți. Autonomie mare, preț bun.

3) Samsung Galaxy S5 / iPhone 6 / HTC One m8. Aici, depinde de gusturile fiecăruia. Galaxy S5 e cam depășit, dar ediția 4G este actualizată și oferă performanțe decente încă. Prețul acum este de 2.199.99 lei. iPhone 6 rămâne un super-smartphone, cu tot ce vrei, mai scump. Unii preferă HTC One m8, cum spuneam, depinde de gusturi.

4) Sony Xperia Z3 / LG G3 / – LG G3 este perfect și are un preț 1.849,99 lei. După părerea mea, Z3 este la fel de bun. Am pus ambele la egalitate pe locul 4. Ceea ce nu e rău deloc. Apropo, Z3 costă 2.499,99 lei acum.

5) Lumia 930  – moștenirea Nokia este durabilă, terminalul Microsoft are toate detaliile unui hit, au crescut mult și au îmbunătățit mult platforma software, dar și design-ul telefonului. Camera foto este excepțională și de asemenea are autonomia bună. Prețul său este de 2.199.99 lei (32GB).

6) Huawei Ascend P7 – un super-smartphone Android pentru cei care caută prețul bun. Huawei a devenit numărul trei mondial pe terminale smartphone, depășind LG și Lenovo. Ascend P7 seamănă foarte mult cu iPhone, are margini metalice, corp dreptunghiular similar, logo-ul și camera foto poziționate la fel. Este un model premium, cu hardware bun, ecran excelent, cameră foto bună. Autonomia e bună și interfața este simplă și ușor de înțeles. Este un smartphone cu preț de 1.549,99 lei.

7) Sony Xperia Z3 Compact. Căutam de mult un telefon compact cu dotări de top. Se pare că anul acesta mi-au fost acultate sugestiile, avem aici doi competitori. Z3 Compact mi-a plăcut mult și are autonomia mai bună. Alpha e mai slab.

8) Samsung Galaxy Alpha. Ceva nu se potrivește: are design, dar nu are performanțe. Are preț mare, dar are ecran prost și autonomia mică. Deocamdată stă mai la coada clasamentului.

9) LG G Flex – testat la început de an, este un smartphone excelent, dar care a dispărut într-un con de umbră doar pentru că nu avea dotările de top. Este singurul, repet, singurul smartphone de 6 inch utilizabil – datorită formei curbate stă bine în mână și nu pare uriaș. Are dotări bune, dar ecranul este 720p. Prețul său este de 1.979,99 lei.

10) Amazon Fire Phone – terminalul scos anul acesta de cel mai mare magazin online merită atenția tuturor. Știu că nu au foarte mulți fani la noi, dar acest telefon va fi iubit de fanii Amazon. Sunt foarte mulți români care cumpără cărți, electronice și altele de pe Amazon, așa că telefonul lor le va fi util, mereu la îndemână. Amazon o să facă și servicii de streaming video și servicii de muzică online și ai de asemenea un magazin de aplicații destul de extins. Aș vrea să văd Fire Phone pentru review 🙂

Ies din top 10:

Yota phone - hands on
Yota phone – hands on

 

11) Yota Phone 2 – telefonul rusesc cu două ecrane are o ediție nouă mai bună. Îmi place ideea cu ecranul e-ink pentru a economisi bateria. Samsung și HTC au făcut-o însă mai interesant.

12) Black Phone – telefonul dedicat protecției datelor personale este considerat acum „cel mai sigur” smartphone și cu siguranță va fi folosit doar de cei care nu vor să fie ascultați de „servicii”.

 

Acest articol a fost publicat în august 2014 și l-am actualizat acum, în decembrie 2014. Sunt curios dacă vi se par ok alegerile mele… Sau tot nu 🙂