Gata și primul „top 10 smartphone” din 2016, am organizat modelele testate de mine, îmi lipsesc doar câteva telefoane pentru a avea o privire ansamblu. De asemenea, nu am inclus modelele care urmează să fie lansate, am să actualizez acest articol după ce vin la review și modelele din toamnă – ediția de iarnă va fi gata pînă în decembrie.

dreamstime_s_55940035-compressor

Credit foto: © Enterlinedesign | Dreamstime.com – Top 10

Criterii pentru top 10 smartphone în 2016

Anii trecuți nu am trecut clar criteriile după care realizez top 10 smartphone și poate acest lucru a atras unele comentarii negative. Primul top coerent, cel realizat în 2013, a avut mare succes. La scurt timp după ce a fost lansat, au apărut o grămadă de articole similare și s-au deschis o mulțime de dezbateri pe tema asta. A urmat topul din 2014, cu discuții aprige de fiecare parte. Iar cel din 2015 a fost cel mai controversat.

Criteriile sunt următoarele:
– telefonul să fie testat în 2016, nu anul trecut;
– terminale smartphone A brand testate de mine personal;
– modelele scumpe, puternice, cu design, bine dotate, nu lite sau ieftine;
– testele de performanță la ora publicării topului;
– experiența personală cu terminalul, cu Android, cu interfața, cu aplicațiile, ecosistemul;
– comparația telefonului de test cu terminalul propriu, utilizare în paralel, utilizare ca telefon principal;
– informații despre bug-uri, lag, erori hardware, erori software, detalii de preț, informații puse cap-la-cap;
– criteriu de design, de atractivitate, de fashion & lifestyle;

Unii oameni sunt supărați că eu nu pun S7 și S7 Edge pe același loc, sunt terminale diferite, eu le apreciez pe unele în defavoarea altora. La fel cu modelele iPhone sau Nexus sau ce vreți voi. Atâta timp cât diferențele sunt mari, o să aleg totdeauna cel mai bun model din punctul meu de vedere. Am folosit iPhone 6S timp de șase luni, sunt un admirator Apple, for the record (am folosit 3GS, 4, 4S, 5S, 6 și 6S).

Top 10 smartphone în 2016

1) Samsung Galaxy S7 Edge. Dacă ești fan Apple, probabil vei aprecia iPhone 6S Plus, dar pentru restul lumii, S7 Edge este cel mai bun smartphone din 2016, cel puțin în prima jumătate a anului. Are tot ce vrei, design, dotări hardware, performanțe, camere foto, e resitent la apă și praf, are baterie bună. Nu ai ce să-i reproșezi. Este la fel de adevărat că este un telefon scump. Dar este cel mai dorit acum.

2) Huawei P9. Surprinza anului din punctul meu de vedere este P9, colaborarea dintre Huawei și Leica, modul de realizare și dotările foarte bune, ai design, ai camere foto, tot ce trebuie. În plus, este un model accesibil.

3) LG G5. Conceptul modular este foarte bun, dar schimbarea de design remarcată de toată lumea nu este în bine, din contra. Dintr-un terminal exclusivist, LG G5 a devenit un terminal metalic, la fel ca multe altele. Totuși, camera duală și accesoriile modulare sunt destul de interesante.

4) HTC 10. Un smartphone bine făcut, complet, dar care nu iese cu nimic în evidență. Are procesor bun, design bun, cameră foto bună, dar nu este cu nimic peste modelele concurente. Personal îl recomand doar pentru fanii HTC, restul utilizatorilor au alternative foarte bune. Aș mai nota ca avantaj un Android aproape curat, cu viteză de răspuns mai mare decât competiția.

5) Samsung Galaxy S7. Modelul fără ecran Edge este un smartphone bun, performant, dar nu are nici atractivitatea S7 Edge, nici bateria mare, nici ecranul super-interesant. Este un model de top, dar fără să iasă în evidență cu ceva, l-am pus sub HTC 10 datorită lag-ului specific interfeței TouchWiz.

6) LG V10. Un smartphone puternic, rezistent și performant, care nu a fost citat de mulți realizatori de topuri, dar eu l-am testat și este absolut impresionant. Nu trebuie să fii fan LG ca să îți placă V10 și are atât de multe tehnologii interesante că merită să fie în top 10 smartphone.

7) Nexus 6P. Cred că singurul intrus de aici este Nexus 6P, dar eu l-am testat în 2016, iar telefonul este încă modelul de top pentru cei care vor Android curat. Sigur, există și 5X, dar are multe minusuri și de aceea singurul Nexus care merită să fie în top este 6P.

8) Sony Xperia X. Nu am făcut review cu modelul Sony, dar l-am văzut în primăvară când a fost lansarea oficială. M-am dus la standul Sony special pentru Xperia X. Există varianta Performance care reunește cele mai bune dotări. Agenția lor mi-a promis că îl va trimite la test în curând. De atunci am citit și unele review-uri relativ negative, dar pentru mine Xperia rămâne un brand puternic, iar telefoanele nu au dezamăgit în general.

9) Huawei Mate 8. Încă un telefon Huawei în top, Mate 8 a fost atât de bun încât eram gata să renunț la Note pentru a trece la acest model, dar pînă la urmă am rămas utilizator Note. Terminalul chinezesc este foarte bun, părerea mea este că Huawei este următorul val după Samsung și LG, așa cum coreenii au înlocuit companiile japoneze, producătorii chinezi vor înlocui brandurile coreene în topul global. Telefoanele Huawei de top nu au problemele tehnice ale altor chinezării și au performanțe peste medie.

10) Moto X Force. Lenovo nu au un model propriu care să fie în top 10 smartphone, dar Motorola merge mai departe prin terminalele Moto. La Mobile World Congress am văzut Moto X Force, un smartphone excelent. Acum au lansat Moto Z, sunt convins că modelul va fi în următorul top 10, fiind extrem de performant.

Gânduri de final

Din păcate, în ciuda promisiunilor, cei de la Microsoft nu mi-au trimis Lumia 950 pentru review. Bănuiesc că este un terminal de top 10, mai ales datorită Windows Continuum. Dar cum spuneam, nu adaug în top decât terminalele testate.

Dacă vreți neapărat o comparație cu iPhone, probabil aș fi pus iPhone 6S Plus la nivel cu S7 Edge. Dacă ești fan Apple, alegi cel mai bun model, dacă vrei Android, ai S7 Edge. Dacă ești indecis, eu zic să te duci la un magazin care vinde telefoane sau la un operator și să le vezi înainte de achiziție. iPhone 6S ar fi la nivel cu principalele flagship-uri, P9, S7 sau G5. Fiecare are atuul său, fiecare are avantaje și probleme. Probabil terminalele Apple ar fi un pic peste terminalele Android, datorită unui OS mai rapid, mai stabil, fără erori, fără blocaje. Grafica mai bună, camera foto excelentă, toate acestea recomand terminalele Apple.

Nu m-am decis dacă să pun Xiaomi Mi5 în acest clasament. Da, Xiaomi a crescut ca brand, este un model performant, dar nu l-am testat și nici nu l-am văzut la Mobile World. L-am cerut la teste, dar nici el nu a venit.

Dacă aveți alte terminale care considerați că trebuiau menționate, aștept feedback.