Pînă la urmă am scris și top 10 smartphone-uri „made in China”. Mă tot întreabă lumea despre telefoane și smartphone-uri din China, iar aici este un pic complicat. Dacă top 10 smartphone în 2016 l-am realizat pe baza testelor, acest clasament poate fi realizat doar din ceea ce am citit despre telefoanele chinezești. E drept că am testat unele dintre ele, o să vedeți. Dar aici sunt multe pe care nu le-am testat.

dreamstime_s_44560129-compressor

Credit foto: © Enterlinedesign | Dreamstime.com – Top 10

Care sunt criteriile pentru acest top 10

– Am ales terminalele cu brand cunoscut, lucru care în perspectiva mea înseamnă un pic mai multă calitate pentru utilizator, o mini-garanție că lucrurie vor merge bine. În general brandurile mai cunoscute asigură și service local, iar dacă nu aveți acces la service în România, puteți trimite telefonul defect direct la ei și oamenii îl repară sau îl schimbă.

– Am ales cele mai peformante modele aici, nu telefoane ieftine, ci telefoane puternice. Am ales modelele cunoscute, care pretind că vor să concureze modelele Apple sau Samsung. Pe de altă parte sunt telefoane made in China. Pentru telefoane chinezești ieftine am să fac un alt articol, separat.

– Am exclus și de aici produsele unor branduri mari care sunt produse în China, gen iPhone, Sony sau Motorola, dar am lăsat branduri chinezești pe care le consider mari, precum Huawei sau Lenovo.

Top 10 smartphone-uri made in China

1) Xiaomi Mi 5. Cei de la Xiaomi au știut să își construiască o reputație solidă. Au fost probleme și vor fi în continuare atâta timp cât ei nu sunt oficial în România, sunt prezenți prin firme cunoscute cu probleme, dar bănuiesc că vor avea în curând reprezentanță locală. Mi 5 a fost lăudat de toată lumea, iar specificațiile tehnice sunt foarte bune în comparație cu flagship-urile marilor branduri. Prețul este mai mic, deci o parte dintre consumatori vor alege produsul Xiaomi.

2) OnePlus 3. OnePlus a avut mega-succes cu primele două modele, iar acum a continuat aceeași linie: au un produs puternic, cu design bun, solid și performant. De asemenea, prețul este foarte bun comaprat cu terminalele A-brand.

3) Huawei P9. E surprinzător că aici am pus P9 pe locul trei, dar e vorba de atractivitatea celorlalte branduri. Pentru unii va fi atrăgător design-ul P9, parteneriatul foto cu Leica, dar pentru alții sunt atractive prețul Xiaomi sau al OnePlus. Aici competiția va fi totdeauna și pe preț, pentru că oamenii se așteaptă la un preț mai mic. Iar Huawei P9 este un pic peste concurență ca nivel de preț.

4) Meizu Pro 6. Nu am testat pînă acum terminalele Meizu, dar am cititori și prieteni care le-au văzut, le-au folosit și sunt foarte încântați de brandul acesta. Deocamdată Meizu Pro 6 este unul dintre cele mai bune modele ale lor, chiar dacă imită iPhone, va avea mare succes datorită combinației de dotări hardware și preț. Abia aștept să am ocazia să testez modelele lor.

5) Lenovo ZUK Z2 Pro. Cred că Zuk este cel mai apreciat brand deținut de Lenovo, chiar dacă sunt mai mult pe piața din China, dar pînă la urmă modelele vor circula și internațional. Aplică aici rețeta verificată de chinezi: putere hardware la cel mai bun preț posibil. Are și un design respectabil, cred că lumea și-ar cumpăra astfel de telefoane dacă le-ar găsi în magazine sau la operator.

6) Elephone P9000. Cei de la Elephone acum încep să fie cunoscuți de cumpărătorii de terminale Android care sunt foarte atenți la prețuri. Elephone este un brand made in China care s-a făcut remarcat prin produse bune, solide, cu specificații puternice și prețuri bune. Acest model este lăudat de toată lumea, nu rivalizează neapărat pe performanță, dar nu stă nici foarte rău.

7) ZTE Nubia Z11. Acum ceva timp ZTE era principalul concurent Huawei și pe zona de telefoane, dar nu au făcut o prioritate din zona smartphone. Acum ZTE au cam dispărut în ceață în timp ce rivalii săi prosperă. Totuși, au păstrat seria de modele premium Nubia, au multe telefoane interesante, iar versiunea de top este Nubia Z11. Practic, este comparabil cu orice smartphone de top 10, dar cu un preț mai mic. Ce am remarcat la ei, ca și la Huawei, este o ușoară creștere de preț comparat cu rivalii din China, respectiv cam 100-150 de dolari peste prețurile Xiaomi sau OnePlus.

8) Xiaomi Mi Max. Este un model de dimensiuni mai mari, nu are dotările hardware pentru a fi un model de top, dar are un preț foarte bun. Să trecem în revistă principalele dotări: ecran de 6.4 inch Full HD, procesor hexa-core (Snapdragon 650), GPU Adreno 510, memorie RAM 2GB, stocare 16GB, camera foto principală de 16 megapixeli, frontala de selfie de 5 megapixeli.

9) Ulefone Future. După ce au devenit foarte faimoși cu Ulefone Paris, compania revine anul acesta cu un model foarte accesibil, dar care are dotări bune. Future este un smartphone foarte bun, cu un design special și care funcționează ok. Spre deosebire de celelalte branduri, neavând nicio prezență la noi, nu cred că ai service, dar rămâne varianta cu trimis la ei pentru reparat sau schimbat cu un model nou.

10) Huawei Mate 8. Revine și aici Mate 8, un telefon care mi-a plăcut foarte mult, este de top 10.

Aș vrea să mai precizez că, deși cunosc cam 20/30 de branduri chinezești nu pot emite pretenția că le știu pe toate. Nu am idee dacă sunt și alte telefoane chinezești care ar merita să fie aici, la vârful clasamentului. Dacă voi cunoașteți telefoane made in China mai puternice, mai bine făcute, care merită atenția oamenilor, vă rog să le semnalați în comentarii la acest articol.

Acum câțiva ani erau alte branduri mai populare, precum Oppo, dar nu am mai auzit nimic despre ei în ultima perioadă. Nu am văzut să fie prezentat vreun model nou nici măcar pe blogurile dedicate telefoanelor chinezești. Se pare că OnePlus este noua vedetă, care a preluat din popularitatea Xiaomi, pe măsură ce Xiaomi devine un brand mare, se apropie poate de Huawei.

Așadar, aștept sugestii de noi modele , de noi branduri pe care le-ați vedea în acest top.