Guest-post scris de Ionuț Alexandru de la http://mystreet7.com.

Devenind un mare fan al Linux-ului de aproximativ un an de zile, rulez pe laptopul personal, sistemul de operare Ubuntu, mai exact Ubuntu 12.04 Precise Pangolin. Un OS foarte stabil și cu o interfață foarte prietenoasă care te atrage de la primul contact cu acesta. Bineînțeles, condiția unei împrieteniri Ubuntu – utilizator, constă în disponibilitatea fiecaruia de a fi deschis catre noi tărâmuri, către o nouă lume a soft-urilor, către o schimbare majoră a perspectivei cu care este privit un sistem de operare gratuit. Deci ca să existe o compatibilitate utilizator – sistem de operare, trebuie să fim dispuși să acceptăm o nouă provocare.

Ubuntu 12 dashboard
Ubuntu 12 dashboard

De ce acest articol? De ce acest blog?

Păi să răspund în ordinea inversă întrebărilor.

Am ales acest blog deoarece oferă cititorilor săi șansa de a scrie din placere orice articol care se potrivește cu nișa acestuia. Blogul este unul foarte citit iar cu ocazia asta, unora dintre cititori le pot fi de mare folos anumite informații și anumite puncte de vedere, care le pot schimba orientarea acestora către ceva care îi va avantaja foarte mult.

O parte din răspunsul la a doua întrebare poate fi dedus din ultima propozitie a paragrafului de mai sus. Vorbesc din prisma unui utilizator care a folosit aproximativ 7 ani platforma de operare dezvoltată de cei de la Microsoft, mai exact Windows. Între cele două platforme de operare, Linux și Windows, există o mare diferentă. Probabil unii dintre voi o cunoașteți și știți despre ce e vorba.

În toată această perioada cât am folosit sistemul de operare Windows, nu pot spune că am fost nemulțumit, doar că platforma Linux oferă altceva. Părerea mea personală, cei de la Microsoft au dat lovitura doar cu sistemul de operare Windows 7. Acela, consider că a fost vârful lor de glorie. Windows 8, se pare din ce în ce mai mult, a fi considerat un eșec. În fine, nu o să deviez de la ce mi-am propus, așa că în continuare o să scot în evidentă numite caracteristici ale sistemului de operare Ubuntu.

În momentul trecerii la platforma Linux, am ales sistemul de operare Ubuntu. Nu știu exact de ce tocmai acest OS, probabil din cauza popularității acestuia. Se pare că Ubuntu este cel mai utilizat sistem de operare din familia Linux.

Ubuntu este un sistem de operare total gratuit, care nu are nevoie de nici un cod de licență. Pur și simplu, pentru a-l avea, nu trebuie să dăm absolut nici un ban. Acesta poate fi descărcat fără nici un fel de problemă, de pe site-ul oficial http://www.ubuntu.com/.

Compatibilitatea acestuia cu partea hardware a crescut foarte mult. Aproape toate sisteme de lucru pot fi compatibile cu Ubuntu.

Ubuntu 12 - spatii de lucru
Ubuntu 12 – spatii de lucru

Interfață grafică este foarte prietenoasă cu orice tip de utilizator. De asemenea, pune la dispoziție un număr destul de mare de interfețe de lucru care pot satisface utilizatorii, lăsându-i să aleagă ceea ce e mai bine pentru ei. Foarte multe persoane sunt blocate la percepția că orice distribuție Linux = linie de comandă. Total fals. În Ubuntu, toate aplicațiile necesare au interfată grafică. Există șansa ca nici să nu vă atingeți vreodată de linia de comandă, dacă intr-adevar asta vă doriți. Avem alternative pentru toate aplicațiile folosite în Windows, acestea fiind gratuite.

Ubuntu oferă actualizări foarte dese, ceea ce face ca stabilitatea sistemului de operare și protecția oferită de acesta să ofere o experienta de utilizare foarte bună a user-ului. Pe acest sistem de operare nu ai nevoie de antivirus. În cel mai rău caz, poți fi purtător de virus, dar care nu te poate afecta absolut cu nimic. Din păcate, în cazul în care există șansa de a fi purtător, virusul poate fi transmis prin mai multe căi către cineva care folosește sistemul de operare Windows. Cum? Prin mail, prin rețea, prin dispozitive externe etc. Repet, noi care rulăm Ubuntu, nu putem fi afectați cu nimic.

Avantajul comunității poate fi considerat un punct forte al acestui sistem de operare. Membrii forumului Ubuntu pot oferii fiecărui nou utilizator, o îndrumare cât mai corectă în tainele OS-ului, cu o amabilitate greu de găsit pe alte forumuri.

Ubuntu 12 - detaliile sistemului
Ubuntu 12 – detaliile sistemului

De ce să dăm bani mulți pe un sistem de operare cand avem posibilitatea alegerii unuia gratuit și care să ne satisfacă nevoile? De ce să descărcăm sisteme de operare și software-uri piratate, să ne batem capul cu tot felul de licente care expiră, când avem la dispoziție o cale legală de utilizare a unui sistem de operare și a aplicațiilor?

Ca observație, singurii dezavantajați de Ubuntu, sunt pasionații de jocuri pe PC. Cu toate că cei de la Steam au lansat un proiect interesant care vizeaza portarea jocurilor pe acest sistem de operare, gamerii vor fi obligați să se ferească de acest sistem.

Sunt și alte aspecte de scos în evidență, dar vă las pe voi să le descoperiți. De asemenea, și pe blogul personal, îmi puteți citi părerea personală despre Ubuntu.