Salut, fiindcă sunt nou pe aici, dați-mi voie să mă prezint, numele meu este Radu Popa și atunci cand nu scriu articole pe alte bloguri, scriu despre Microsoft Excel și Google Sheets pe excelninja.ro. În acest articol vreau să mă uit la aceste 2 aplicații și să fac o comparație, cu scopul de a vedea care străluceste mai tare și în ce condiții.


Excel vs Google Sheets

Ce e Google sheets?

 

Radu, de Excel am auzit dar ce e ăla GoogleSheets? Foarte bună întrebarea, mersi. Pe scurt, Google Sheets reprezintă abordarea Google legat de calcul tabelar, pe limba noastră, versiunea de Excel a la Google. Cea mai mare deosebire e dată de faptul că e o aplicație web față de Excel care e desktop.

 

Funcții și facilități

 

Eram la o conferință undeva și cineva spunea că ne folosim potentialul în aceeași măsură în care știm să folosim Microsoft Excel, adică foarte mică. Excel e un program foarte complex, pe langă lucrurile obișnuite care țin de calcul tabelar, poate fi folosit și pentru dezvoltarea de mici aplicații (ex. program de facturare in Excel).

Dacă e să ne uităm la funcții și facilități, e clar ca MS Excel are un avantaj. Google Sheets, fiind o aplicație mai nouă încă recuperează teren. Faptul că au o cale deja bătătorită de Microsoft, îi ajută să evolueze rapid.

 

Ce nu poate să facă Google Sheets?

 

Că să nu discutăm la modul general, am facut o listă de “flori” pe care le găsim în Excel, dar încă nu au “răsărit” în Google Sheets. Dacă vei citi acest articol peste un an probabil că lucrurile vor sta puțin altfel.

Filtre avansate: aici mă refer la Slicers și Timelines, facilități elegante de filtrare a datelor
Pivot Table sofisticate: și în Google Sheets putem sumariza informația folosind un Pivot, cu mențiunea că opțiunile sunt limitate, de asemenea, într-un sheet putem avea un singur pivot
Grafice: și aici Excel e mult peste Google Sheets în materie de facilități, nu stiu cum e pentru voi dar pentru mine e o mare bătaie de cap să creez grafice în Google Sheets
Gestiunea datelor: eliminare duplicate, flash fill, consolidate, what if analysis, toate sunt cuvinte străine pentru Google Sheets
Macro: o facilitate foarte utilă pentru sarcinile repetitive, ceva care gasim doar in Excel

+ altele pe care nu le-am mai menționat aici din dorința de a nu scrie un roman fluviu

Sharing

Cineva îmi spunea că, atunci când a început lucrul la o nouă companie a văzut ca fișierul unde se înregistrau stocurile era trimis de vreo 50 de ori pe zi la toată lumea din firmă, dupa fiecare comandă. E clar că trimiterea pe email a fișierelor care suferă multe modificări nu e cea mai eficientă soluție.

Google Sheets rezolvă această problemă prin modul în care este construită, e o aplicatie web, fișierele sunt salvate în cloud și atunci când le partajez, nu le trimit ca și atașamente, ci trimit un link catre ele. În acest fel, mai multe persoane pot să editeze același document în același timp. Acesta a fost și motivul pentru care eu am folosit Google Sheets înca din 2009, când lista de facilități era mult mai scurtă.

Microsoft a lansat în urmă cu ceva vreme Office 365 în care permite editare în paralel.

Preț

În cazul în care vrem să lucrăm cu produse nepiratate, probabil că ne va interesa și prețul. Pe scurt, Google Sheets e gratuit, MS Excel costă. Putem cumpara Excel în mai multe feluri, ca și aplicație pe care o plătim o singură dată sau ca și parte a Office 365, serviciu cu plată lunară.

Concluzie

Recent mi s-a cerut părerea despre cum o afacere la început poate reduce costurile în ceea ce inseamnă investiții în IT. Sugestia mea a fost să își cumpere un Chromebook și să aleagă Google Sheets în loc de Excel. Motivul a fost simplu, nu are rost să iți cumperi o jucărie foarte complexă pe care oricum știi să o folosești la maxim atunci când ai o alternativă gratuită.

Dacă ne gândim totuși la companii mai mari, unde nu vorbim doar de utilizare la nivel de bază, e clar ca Excel e prima variantă. Pe langa toate facilitățile pe care le are in plus, vorbim și despre experiența de utilizare și multe lucruri de detaliu care, cel putin pe mine, mă fac să fiu mai rapid.

Tu ce părere ai? Hai să vorbim mai multe în zona de comentarii.

 

Articol de tip Guest-Post scris de Radu Popa de la excelninja.ro.