Acesta este un guest-post scris de Cosmin de la BlogdeInstalatii.ro

De la apariția termostatului inteligent Google Nest  in 2011, milioane de beneficiari au instalat termostate smart în casa lor. Dar ce face un termostat smart, să fie smart? Și chiar te poate ajuta să economisești bani?


Aproape jumătate din centralele termice comandate de termostat folosesc unul programabil. Un termostat de cameră programabil îți permite să faci programe de temperatură diferită care se schimbă automat.

Asta înseamnă că poți opri căldura când ești plecat de acasă sau când dormi noaptea, și nu simți o diferență de câteva grade. Problema este că 90% din casele care au termostat programabil nu-l folosesc.

Au display mic, nu mai găsești instrucțiunile de utilizare, programarea este greoaie și confuză. Sunt puțini cei care se deranjează să folosească programarea termostatului. Termostatele inteligente sunt diferite.

Sunt o categorie nouă de management al comfortului. Nu doar fac programarea ușoară, au funcții care salvează timp și cresc eficiența.

Un termostat care comandă centrala termică prin internet, folosește Wi-Fi sau Bluetooth pentru a comunica cu un dispozitiv pe care deja îl ai. Poți verifica și modifica oricând și de oriunde temperatura din casă. Și poți porni sau opri centrala termică.

Toate acestea direct de pe telefonul mobil, tabletă sau desktop. Uite câteva modele de termostat inteligent comandat prin internet…

Termostat inteligent Nest Learning Thermostat

Este cel mai bun termostat smart pe care poți să-l cumperi pentru că este ușor de setat, economisește energie și are posibilitatea de a învață.

Dezvoltat de o divizie a Google care a muncit mult că să facă un produs ce se poate integra cu alte sisteme.

Termostat Salus IT500, comandat prin internet

Este o opțiune mai accesibilă la preț pentru piața noastră. Ai control la distanță prin internet și poți modifica temperatura în casă.

Este ușor să comanzi centrala termică prin internet direct de pe telefon, și poți să o pornești de exemplu dacă ajungi mai devreme acasă ca să găsești căldură.

Termostat Smart Honeywell cu acces din smartphone

Termostat de ambiantă electronic  cu modul de comunicație pentru acces de pe telefonul mobil prin internet.

Din aplicația ce se instalează pe telefon se pot face programe de temperatură în funcție de nevoie. Are o rozetă care se răsucește pentru setare manuală, și poate comunica până la 25 de metri în clădiri.

Patru beneficii ale termostatului smart

1. Este la modă

Designul este modern, cu un ecran LED atractiv de calitate. Interfața de utilizare este ușor de folosit și este intuitivă.

Nu mai găsim butoane neatractive de plastic ca înainte. Termostatele inteligente sunt ușor de folosit și sunt plăcute la vedere.

2. Ușor de folosit

Sunt gândite ca să treacă neobservate în casă, folosirea lor este simplă iar controlul este superior.

Montajul ușor și modalitatea ușoară de folosire fac din termostatele de ambianță smart un gadget cu care te vei obișnui repede, și pe care-l poți comanda de pe telefonul mobil.

Ca modalitate de montaj, poți să-l prinzi pe perete, sau poți să-l așezi pe masă în living.

3. Este inteligent

Termostatele inteligente pot să învețe preferințele tale pentru încălzire, și își da seama în ce perioadă din zi vrei să fie mai cald.

Conectarea lui cu telefonul se face prin Wi-Fi. Poate înregistra temperaturile setate sau consumul și le poți accesa din aplicație. Astfel poți să-ți dai seama când încălzești mai mult, și unde poți face economie.

4. Economisești bani

Termostatele Smart nu doar te ajută la încălzirea casei, dar pot să-ți fe de folos și la ajustarea consumului. Rezultatul este că reduci factura de gaz și îmbunătățești confortul.

De exemplu, termostatul Nest de care am amintit mai sus, are o opțiune ‘’away’’.

Utilizată împreună cu telefonul tău, termostatul identifică când casa este goală, și nu este necesară încălzire.

Concluzii

Instalând un termostat inteligent cu conectare prin internet în casă, te poate ajuta să ai o ‘’casa smart’’ care să fie încălzită doar când este nevoie.

Termostatele smart te ajută să economisești bani folosind setările pe care le faci direct de pe telefon.

Sunt concepute să te ajute ca să-ți dai seama de consumul de energie, și te ajută să reduci facturile de gaz.

Dacă ți-a plăcut articolul, te invit să-l distribui pe facebook sau altă rețea de socializare. Poți vedea mai multe articole despre centrale termice, termostate și instalații pe blogdeinstalatii.ro.