Guest-post scris de Mihai Palantin – www.madmike.ro.
Windows 8 va include File History, un sistem de backup în timp real. În timp ce mulți contestă decizia celor de la Microsoft de a elimina butonul de Start (care stătea la locul lui încă de pe vremea Windows 95-ului), eu am decis că trebuie să analizez cu atenție noile funcții implementate sistemului de operare, care într-adevăr merită să fie luate în calcul.

Windows 8

Backup în timp real

Astăzi vă voi prezenta sistemul de backup în timp real implementat noului sistem de operare Windows 8, ce urmează a fi lansat în luna Octombrie și în sfârșit mă pot considera implinit de îndată ce Microsoft a hotărât că trebuie să preia câteva funcții foarte utile de la rivalii Apple, ce au dezvoltat Mac OS X.
Sistemul de backup în timp real al Windows-ului se numește File History și se comportă extraordinar, asemeni Time Machine-ului de la Mac OS X, în unele cazuri fiindu-i superior, în alte cazuri, inferior, depinde din ce unghi privim lucrurile.

Rolul funcției File History este acela de a efectua un backup periodic, ce constă în crearea unei copii de siguranță a datelor aflate pe partiția unde este instalat sistemul de operare, și anume întregul Library, ce conține: Documente, muzică, imagini etc, în cazul în care destinația acestor foldere nu a fost cumva schimbată, deoarece, pentru o măsură în plus de siguranță, personal mutam toate aceste foldere pe o partiție separată.
Toate aceste date ce vor fi salvate, vor fi sortate ca și versiuni, astfel încât, în situația în care backup-ul s-a efectuat la ora 14:00 să presupunem, iar voi aveți nevoie de un backup efectuat la ora 12:00, îl veți putea obține selectând o versiune anterioară. Restaurarea unui backup se realizarea destul de rapid prin intermediul câtorva click-uri, deci, nu aveți nevoie de cunoștințe în domeniu.
Din motive de securitate, mediul de stocare unde vor fi salvate backup-urile nu poate fi aceeași partiție pe care este instalat sistemul de operare, ceea ce mi se pare și logic. Trebuie să aveți în vedere ca la instalarea sistemului de operare să creați cel puțin două partiții sau, dacă deja aveți o singură partiție și sistemul de operare instalat, să utilizați un program de partiționare pentru a o redimensiona, creând o partiție specială pentru backup.
În plus, o funcție genială este posibilitatea de a efectua un backup pe un dispozitiv atașat în rețea, care poate fi ori un alt hard disk sau de ce nu, un alt computer.
Însă, avem și o mică problemă. Asemeni Time Machine-ului oferit de Apple, Microsoft File History trebuie inițial configurat și pornit manual. De altfel, este destul de logic, aplicația neștiind destinația unde să poată salva backup-urile realizate.

File History

Activarea serviciului este foarte simplă, iar pentru a nu mai pierde timpul destinat căutării prin Control Panel, puteți folosi funcția „Search” tastând „Backup”, pentru a obține instant rezultatul. În fereastra nou apărută, veți selecta mediul de stocare pe care doriți să salvați backup-urile folosind meniul din partea stângă a ferestrei deschise, ca apoi să selectați Turn On. Asta a fost tot.

Predefinit, Microsoft efectează câteva o versiune de backup la fiecare o oră. Asta s-ar putea să fie puțin cam prea des în unele cazuri, mai ales atunci când nu lucrați intens. Intervalul la care se poate efectua un backup automat poate fi stabilit între 10 minute și 24 Ore. Deasemenea, puteți stabili timpul destinat păstrării versiunilor de backup. Și aici, ține de necesitățile fiecare utilizator în parte.
Se poate observa că Microsoft a depus suficient de mult efort pentru ca meritele să-i fie recunoscute, mai ales atunci când un backup automat, setat la un interval de 10 minute, are nevoie de numai 30MB RAM pentru lucra la parametrii normali, fără a vă incomoda într-un fel sau altul lucrul.

Configurări

Mai sus, am precizat că în mod predefinit, Microsoft File History efectuează backup-uri întregii Librării, adică My Documents, Pictures etc, și nimic mai mult. În situația în care doriți să efectuați un backup personalizat în funcție de necesitățile voastre, va trebui să-l configurați puțin.
Adăugarea unui folder pe lista de backup se face foarte simplu: Se selectează folderul, se dă click dreapta și se selectează opțiunea Add, îndată ce ați accesat meniul Library Locations. Este foarte simplu însă esențial de știut deoarece serviciul de backup vă poate citi gândurile pentru a ști exact locațiile cărora doriți să le faceți backup.

Unele aspecte sunt destul de dificile de înțeles… Într-adevăr, eu am reușit să descopăr toate aceste lucruri, având în spate peste 10 ani de experiență cu sistemul de operare Windows însă un utilizator fără cunoștințe în domeniu, nu va reuși să configureze acest serviciu de backup. Nu mai spun că mulți utilizatori nu știu unde își păstrează fișierele importante cu care lucrează. Sau, spre exemplu, ați descoperit vreodată locul unde Microsoft Outlook salvează Email-urile, în acel AppData? Nu știu cât de ușor v-a fost…
Spre deosebire de Windows, Mac OS X efectuează backup-uri periodice prin intermediul Time Machine, întregului sistem de operare și a tuturor documentelor stocate pe hard disk. Astfel, utilizatorul nu trebuie să aibă prea multe cunoștințe în domeniu.

Concluzii

În concluzie, sistemul de backup în timp real disponibil Windows-ului este destul de bine pus la punct și face exact ceea ce ar trebui să facă: Să efectueze și să restaureze backup-uri. Într-adevăr, trebuie să recunosc faptul că pentru userii amatori, poate fi ceva mai dificil de configurat, fiind necesare cunoștințe cel puțin elementare în domeniu, însă cu ajutorul unui tutorial și cel puțin 10-15 minute la dispoziție, îl puteți configura.