Am testat Huawei P60 Pro, următorul vârf de gamă al companiei. În România nu vine varianta mai ieftină – P60 simplu. Terminalul este excelent pentru fotografie. Este construit premium, protejat de apă și praf. Dar nu are specificații de vârf de gamă și are unele puncte care merită discutate, pe lângă situația pe care o cunoaștem deja legată de aplicațiile software. O variantă ar fi fost un preț mai accesibil, însă Huawei un preț relativ mare pentru acest model. Există niște reduceri disponibile în magazinul lor oficial despre care vă povestesc mai jos.
Sumarul articolului:
Pro și contra Huawei P60 Pro
Avantaje:
- camere foto excelente;
- materiale premium și atenție la detalii;
- experiență de utilizare bună;
Dezavantaje:
- hardware de nivel 2022 (și 4G);
- filmarea nu s-a îmbunătățit semnificativ;
cunoaștem situația pe partea software;
Detalii tehnice Huawei P60 Pro
Ecran: 6.67 inch, LTPO OLED, 2700 x1200 px, 120Hz, Kunlun Glass
Procesor: Qualcomm SM8475 Snapdragon 8+ Gen 1 4G
GPU: Adreno 730
Memorie: 8 / 12 GB RAM
Stocare: 256 / 512 GB UFS 3.1 + carduri NM
Camere foto: 48 + 48 + 13 megapixeli
Selfie: 13 megapixeli
Dimensiuni: 161 x 74.5 x 8.3 mm
Greutate: 200 gr
Baterie: 4.815 mAh + 88 W pe fir și 50W wireless
OS: EMUI 13.1 fără servicii Google
Tehnologii: NFC, USB Type-C 3.1, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2, IP68
Preț: 5.799 / 6.799 lei
Dă nota ta înainte de a merge mai departe:
Oferta de lansare
Terminalul este de astăzi disponibil la ofertă împreună cu ceasul smartwatch Huawei GT3 oferit cadou. Varianta de bază costă 5.799 lei (cel cu 8GB RAM și 256 GB de stocare). Pentru versiunea de top primiți și ceasul și un voucher de 500 de lei cadou. Urmăriți magazinul online Huawei pentru și mai multe vouchere sau oferte.
Impresii după testare
Huawei P60 Pro rămâne un flagship foto interesant, pentru pasionați. Fanii brandului cu siguranță nu vor regreta actualizarea. Personal am folosit P10 și P20, iar P30 Pro mi s-a părut un flagship ideal la vremea lui. Însă oricât mi-am dorit să promovez acest model, el are niște puncte slabe, atât din punct de vedere marketing, cât și funcțional. Încerc să explic cât mai bine pe parcursul acestui test.
Depinde din ce punct de vedere te uiți la acest model. Dacă te uiți stric din punct de vedere al pasionaților de tehnologie, observi niște minusuri. Procesorul este Snapdragon 8+ Gen 1, nu actualul Gen 2. Da, mulți oameni nu dau importanță sau nu cunosc diferențele, însă pentru o altă categorie este o diferență foarte mare. Genul care știu că o astfel de abordare înseamnă un preț final mai mic.
Dacă te uiți strict din punctul de vedere al pasionatului de fotografie observi că nu are senzor foto de 1 inch. În ultimul an, senzorul de 1 inch a devenit un adevărat must-have pentru marketing. Da, majoritatea celor care au senzorul nu au algoritmi foto la fel de buni. Însă senzorul în sine este mai performant decât ceea ce poate oferi un senzor mai mic. Iar Samsung a lovit cu un senzor de 200 de megapixeli care poate combina pixelii 16 în 1 pentru a genera fotografii pe lumină slabă.
Soluția Huawei este foarte bună și are sens din punct de vedere fotografic. Senzorii sunt realizați special și folosesc secvența RYYB. Eliminând culoarea verde (RGGB), senzorul este capabil să capteze mai multă lumină. Rămâne de văzut de ce Huawei este singurul care utilizează RYYB și ceilalți nu. Nici Sony, nici cei care colaborează cu marile branduri foto. Dacă ar fi fost o soluție bună, nu ar fi folosit-o și ei? Rămâne de discutat.
Apoi, când citești în prezentare “senzor de 48 de megapixeli”, pare un model vechi. Eu știu că este un senzor de 50 modificat special, dar majoritatea fanilor vor fi cumva dezamăgiți. De ce nu au pus măcar 64? De ce nu 108? În fine, aceste două puncte sunt extrem de importante pentru oricine în luarea unei decizii de achiziție. Apoi vine ecranul.
Telefonul are un display excelent, OLED, cu luminozitate bună, contrast, culori. Dar au optat pentru rezoluția intermediară 2700×1220 pixeli. Nu este nici FHD+, dar nici nu concurează cu telefoanele vârf de gamă care ating 3200×1440 pixeli. La fel, acest lucru nu este o problemă, imaginile sunt tot de bună calitate și arată premium. Ușor curbat pe toate marginile, pare că are margini extrem de subțiri. Este plăcut de ținut în mână. Marginile sunt metalice, dar nu ascuțite, ci drepte, va sta bine pe suport pentru selfie-uri sau filmări. Dar în concurența cu alte modele, arată un nou minus.
Stocarea pare să fie UFS 3.1 și nu 4.0. De asemenea, vine cu Wi-Fi 6 și nu versiunea 7, Bluetooth 5.2 și o putem ține tot așa.
Bateria suferă și ea. Obsesia pentru telefonul subțire a făcut Huawei să nu meargă pe 5.000 mAh. Da, capacitatea crește puternic față de P50 Pro. Au acum 4815 mAh, față de 4.360 mAh. Viteza de încărcare a crescut de la 66 la 88W. Are și încărcarea wireless cu 50W, foarte utilă. Dar autonomia nu iese tocmai bine. Este aproape de marii rivali, dar nu peste ei. Este adevărat, asta ne lasă loc pentru un P70 care ar putea fi mult mai bun.
Două concluzii rapide la acest moment. P60 Pro nu concurează cu marii rivali la procesor, display, baterie. Deși pe hârtie pierde și la camere foto, vă pot spune că rezultatele sunt mai bune în unele situații. Însă diferențele se micșorează de la an la an. Iar unii rivali care colaborează cu marile branduri foto avansează mai rapid. Iar prețul rămâne totuși o problemă.
Despre App Gallery și software
Huawei P60 Pro are serviciile Huawei (HMS Core) și sunt cam toate aplicațiile necesare în App Gallery. Evident, au integrat acolo și căutarea, astfel încât, dacă nu găsiți fix aplicația în magazin, poate găsi APK-ul acesteia în alte magazine online precum APK Pure, APK Mirror și altele. Sunt peste 3.000 de aplicații locale, din România în App Gallery. Iar în total sunt peste 223.000 de aplicații. Este al treilea mare ecosistem de aplicații, după Google Play și App Store.
AppGallery este destinația principală pentru a găsi aplicații din orice domeniu (bancare, transport, jocuri, divertisment,
cumpărături, modă etc). Toate aplicațiile din magazin trec prin verificări de securitate și siguranță. Știm însă din anii trecuți soluțiile pentru a avea acces la restul aplicațiilor. Sistemul este făcut deștept astfel încât te ghidează el să instalezi tot ce ai nevoie. Dar sunt precizări pe care trebuie să le fac aici.
Unele aplicații încă nu merg. Există promisiuni că se lucrează și la ele. Altele merg însă în interfață web, iar așa nu ai opțiunea de a primi notificări. Pentru unii e vorba de aplicații importante, poate chiar unele pentru muncă. Desigur, fiecare caz trebuie analizat separat, însă unii utilizator se vor feri în continuare de bătăi de cap.
Teste benchmark
Am rulat principalele teste de performanță. Dar nu aveam așteptări mari, știind că procesorul este cel de anul trecut. Rezultatele sunt bune, dar în limita așteptărilor. Cam 1 milion în Antutu, apoi 1700 single-core și 4300 multi-core în Geekbench 5. Am pus și următoarea versiune, pentru a avea un alt punct de comparație. În Geekbench 6 a scos 1437 single-core și 3700 multi-core. Stocarea este UFS 3.1, tot o variantă 2022. Deci sub competiția actuală.
Pe partea de baterie aveam așteptări mai mari. Țin minte că pe vremuri, cu o baterie mică, telefonul parcă se descurca mai bine. Oricum, 16 ore de utilizare cu ecran aprins este ok, în linie cu flagship-urile alea care au ecran WQHD. Dar cu Power Saving activ a reușit doar 19 ore și 39 de minute, un rezultat decent, dar sub competiție.
Am făcut și alte teste, le găsiți mai jos.
Camere foto
Update: P60 Pro tocmai a urcat pe locul 1 in clasamentul DXOMark cu un scor total de 156 de puncte.
Ca de fiecare dată, un nou flagship Huawei este o demonstrație de forță pe partea foto. Mă bucur că au păstrat tehnologia și că pot face iar dispozitive care să concureze la vârful clasamentului pentru entuziaștii fotografiei.
Camera principală este un atu important, mai ales pentru fanii brandului. Senzorul special, unic pentru Huawei, dar și lentila uriașă ajută la captarea luminii. Apertura este variabilă, un lucru limitat la doar câteva modele smartphone acum. Procesarea este bună și face tot ce promite. Imaginile ies excelent, fie zi, fie noapte. De asemenea, filmarea este bună, în linie cu ce oferă de obicei.
Camera telefoto este similară cu cea principală, doar lentila și apertura diferă. Ies foarte bune imaginile, inclusiv cele de noapte, dar și imaginile cu zoom digital. Aici poți merge până la 100x, poți realiza imagini clare, utilizabile, în funcție de context. Am avut la test și modele care promiteau 100x, dar imaginea făcută era inutilizabilă. Deci rămâne un mare avantaj. În plus, fotografiile pe ambele camere arată similar, cu aceleași culori, cum ar trebui să fie toate pozele făcute cu același terminal.
Dar rămâne de discutat și aici camera ultrawide de 13 megapixeli. Puteau aduce aici un senzor de 48 de megapixeli de-ăla vechi și nu ar fi comentat nimeni. Dar de ce 13? Nu a mai fost loc pentru un senzor mai decent? Se văd diferențele, se observă balansul de alb diferit, imaginile sunt distorsionate pe margini. Nu este alegerea mea pentru o cameră ultrawide pe un flagship. Nu sunt complet mulțumit nici de camera pentru selfie, alt senzor de 13 megapixeli.
La modul pozitiv, m-am îndrăgostit de modul Super Macro, eu care nu folosesc în general modurile de acest gen. Am pozat toate florile la rând, toate insectele, toate obiectele pe care le-am prins.
Vedeți mai jos imaginile realizate cu el, inclusiv zi/nopate, testul de zoom și ultrawide, dar și imagini macro.
Accesorii mobile
La nivelul acesta de preț, vă recomand să apelați la folie pe ecran, dar și carcasă de protecție. El are o sticlă rezistentă, dar mai bine să nu o verificați voi personal. Husa transparentă din cutie este cam urâtă, deci mai bine cumpărați ceva interesant. Dar dincolo de asta veți avea nevoie de un încărcător auto comatibil. Să încarce rapid, fără pierderi.
De asemenea, aș recomanda să vă luați un cablu USB-C cu 100W, care să vă permită încărcarea rapidă de la încărcătorul auto de mai sus. Bine, el are în cutie cablu, dar dacă îl tot plimbați pe ăla peste tot se va strica rapid.
Concluzii Huawei P60 Pro
Terminalul combină hardware din 2022 cu tehnologie foto avansată și un design bun. Este făcut din materiale premium și destul de rezistent. Problemele de soft se pot rezolva, nu lipsește aproape nimic, cu foarte mici excepții. Însă pentru a echivala aceste lucruri, ar fi trebuit să coboare la nivelul de preț corespunzător situației. Mi se apăre că prețul actual rămâne mare chiar și cu ofertele speciale făcute în magazinul lor. Mă gândesc doar la modele precum OnePlus 11 sau Motorola Edge 40 Pro. Da, poate nu au camera atât de bună, dar în rest oferă o experiență mai bună, la un preț mai bun. Lucru care sper să le dea de gândit celor de la Huawei.
Poate fi cumpărat din magazinul Huawei sau de .
E mai buna oferta de lansare decat spui.
Daca ai cont in aplicatia ‘my Huawei’ P60 Pro
8GB+256GB e 4529 lei si
12GB+512GB e 5166 lei.
 
Salut, conform surselor mele nu există oferta asta. Ar fi tare un Print Screen.
 
https://www.mediafire.com/view/zbvq8qeokbwz6y4/Screenshot_20230509_205114_com.huawei.phoneservice.jpg/file
Aici ce imi apare dupa ce cauti in aplicatie ‘My Huawei’ P60 pro”
https://www.mediafire.com/view/h1ma50igpx8snl3/Screenshot_20230509_205050.jpg/file
Intre timp am si cumparat si am primit factura
HUAWEI P60 Pro 12GB+512GB Black – E = 5.166,00lei
Nu stiu ce e cu E-ul acela din numele lui
 
P60 pro chiar revoluționează industria fotografiei de data aceasta. Night mode excelent pe toate camerele, inclusiv pe cea de zoom. De regula, în trecut, flagship urile se chinuiau cu partea de zoom în condiții de lumina slaba dar acum nu mai este cazul.
 
Zici că ești angajat al Huawei. Unde e revoluția? Are aceleași camere ca și restul lumii. Da, unele imagini, pe senzorul principal poate ies mai bine. Telefoto are un senzor similar. Dar ultrawide de 13? Camera de selfie modestă?
 
Aparatele foto de la Huawei sunt foarte bune, ce culori! In general, telefoanele lor sunt superioare calitativ si pe Appgallery sunt disponibile o multime de aplicatii.