Am petrecut câteva zile cu Samsung Galaxy S8+ și am testat principalele sale funcții, pot să termin de scris acum review-ul complet, mai adaug alte informații pe parcurs. Urmează testul Galaxy S8, modelul mai compact. Revin cu un articol separat despre el.
Update: am terminat de scris și review-ul Galaxy S8, cel compact.
Am testat acest model în cadrul programului Orange Smartphone Tester.
Update 2: S8 versus S9.
Sumarul articolului:
Pro și contra Galaxy S8 Plus
Mi-a plăcut foarte mult la acest model:
– ecranul incredibil și faptul că poți controla rezoluția;
– camera foto este printre cele mai bune;
– filmarea este excelentă;
– putere de procesare maximă;
– autonomie decentă;
Rămâne de discutat:
– prețul este măricel, 3.899,99 lei la eMag, dar poate fi luat la Orange, la ofertă.
– interfața software și autentificarea biometrică încă au probleme;
Impresii și păreri privind Galaxy S8 Plus
Am pus aici un clip video cu primele impresii după ce am văzut telefonul. Samsung aveau nevoie de o lovitură, măcar una de imagine, iar după opinia mea au și reușit-o. Samsung Galaxy S8+ este unul dintre cele mai bune telefoane disponibile acum, din toate punctele de vedere. Nu are rival la design, are performanțe hardware, camere foto bune, autonomie ok, singura problemă reală fiind prețul. Mici probleme software care se pot rezolva sau corecta din mers (deblocarea S8+). Neimportante. Pînă acum am pus separat testele de cameră foto (zi / noapte). De asemenea, testul extins de baterie, dacă vreți să citiți pe tema asta. În acest review o să pun doar ideile principale.
Impresia pozitivă de la început rămâne și după o săptămână de utilizare. Pot folosi acest terminal pe post de telefon principal fără probleme. Îmi place ecranul de calitate foarte bună, iar camera foto rămâne printre cele mai bune din industrie. Nevoia unei alte camere foto compacte a dispărut complet. Iar pentru autonomie am două variante, fie țin telefonul pe Power Saving și cu ecranul slab luminat, fie iau cu mine o baterie externă.
Nu a avut nicio secundă probleme de tipul lag sau aplicații care să crape. Nu s-a întâmplat să deschid o aplicație și să aștept după ea. De asemenea, bateria nu s-a închis brusc, ba chiar mi s-a părut că ultimii 10% au ținut mai mult decât restul bateriei. Dar să trecem în revistă fiecare capitol.
Design și construcție
După părerea mea construcția modelelor Edge rămâne una dintre cele mai bune de pe piață. Da, mă descurc foarte bine fără ecran curbat. Da, uneori pe ecranul curbat apeși din greșeală și lansezi chestii pe care nu aveai de gând să le lansezi. Dar una-peste alta este un design *Wow* și restul detaliilor sunt foarte bine puse la punct, asa că nu poți spune că există un telefon care arată mai bine. Au folosit acum pentru protecție Gorilla Glass 5, iar pentru ținut în buzunar este ok, nu am observat nici cel mai mic semn. Pe de altă parte, la drop-test nu stă foarte bine, mai ales din cauza marginilor curbate, probabil o margine mai pronunțată l-ar fi salvat. Spatele lucios rămâne un punct sensibil, se văd toate amprentele pe el, nu îl poți ține fără husă, practic ai pierde tot timpul ștergându-l.
Telefonul nu alunecă din mână și nu are marginile ascuțite, chiar este foarte subțire și ușurel, comparat cu alternativele care au aceleași dimensiuni. Dar vă recomand să îl protejați cu o husă, fie flip – varianta cea mai bună – fie una anti-șoc, care îl ferește de lovituri datorită marginilor de cauciuc. Sau silicon. Vă povestesc despre asta mai jos.
Despre ecran
Ecranul imens, Infinity Display, este un mare atuu pentru acest telefon. Galaxy S8+ este un pic mai mare decât S8, deci ecranul este perfect pentru conținut multimedia. Fie că vorbim de Facebook sau Instagram, fie vorbim de galeria foto a telefonului, de site-uri foto precum 500px sau aplicațiile video gen Youtube, Netflix, HBO Go și altele, ecranul mare este perfect pentru vizionare. Mi-a plăcut că nu se observă un efort clar de redimensionare, aplicațiile și clipurile rulează destul de bine pe ecran.
Faptul că poți schimba rezoluția de la WQHD+ (2960×1440 pixeli) la FHD+ (2220×1080 pixeli) sau chiar HD+ (1480×720 pixeli) este un plus. Am auzit că funcția este pe alte terminale Android, foarte bine. Pe HD+ are cea mai mare autonomie, iar prin meniu și utilizare normală nu observi mare lucru. Sau mă rog, nimic deranjant. Eu țin acum telefonul HD+ și are o autonomie mai mult decât decentă. Mi-au plăcut și culorile, sunt mai naturale, nu mai are acea supra-saturare pe albastru care era derajantă la un moment dat la modelele S4/S5. Nu este nici cristal, este un ecran Samsung și toate fotografiile arată mai bine pe ecranul său, uneori te poți înșela.
Galaxy S8+ test audio
M-a rugat cineva să testez difuzorul / speakerul să știe dacă poate asculta muzică fără alte boxe. De asemenea, am folosit căștile din pachet și alte căști mai interesante pentru a asculta muzică. Am pus diverse tipuri de muzică, nu doar rock cum îmi place mie, dar am vrut să văd dacă se aude mai bine pe alte genuri muzicale. Pot să vă spun că difuzorul nu este ceea ce trebuie, poate iau în serios colaboararea cu Harman Kardon și vedem anul viitor o tehnologie bună. Sunetul este prea pe înalte, fără bass, practic nu sună bine nici melodiile pe care le cunoști și în sună în cap. Căștile de anul acesta sunt făcute de AKG și asta se vede, se aude un pic mai bine în căștile din pachet, dar cel mai bine este să folosiți telefonul împreună cu căști mai serioase în caz că vă place muzica. De asemenea, o boxă exterioară care se conectează prin Bluetooth vă permite să aveți o experiență muzicală mult mai bună.
Performanțele Galaxy S8+
Am rulat cam toate testele de performanță și am jucat câteva dintre cele mai intensive jocuri video pentru smartphone. Concluzia este simplă, Samsung Galaxy S8+ este unul dintre cele mai puternice terminale dispozitive de pe piață. Scorul este apropiat de iPhone 7, sigur, putem glumi pentru că telefonul Apple a fost lansat în septembrie 2016, dar cert este că Samsung are unul dintre cele mai puternice procesoare, grafică puternică, memorie rapidă și stocare cu caracteristici de viteză, o combinație mortală. În testul Geekbench 4, Samsung Galaxy S8+ a depășit atât iPhone 7, cât și iPhone 7 Plus la secțiunea multi-core, adică modul în care utilizăm telefonul în mod real – practic single-core nu este niciodată utilizat real, se poate verifica doar în teste.
În Antutu are 173.000 de puncte, foarte aproape de scorul iPhone 7 Plus, care domină acest clasament cu 175.000 de puncte. Pe de altă parte, diferențele între terminale sunt mari, iar adevărata problemă a Samsung este că iOS este mult mai rapid și stabil. Eu sunt convins că platforma software ajută iPhone să aibă cele mai mari scoruri în teste de performanță, dar nu am cum să demonstrez asta. Poate cineva care știe detaliile să ne confirme în comentarii. Realizatorii testelor software sunt convinși că ele sunt similare pe ambele platforme mobile, așa că ei cred că se pot compara scorurile.
Autonomia bateriei
Cum spuneam în articolul separat dedicat testelor de autonomie, este peste așteptări. Sunt doi factori care contribuie aici, odată faptul că ecranele foarte mari sunt mai degrabă mari pe hârtie, pentru că cel de 5.8 inch este de fapt cam de dimensiunile 5.2, iar cel de 6.2 inch are cam 5.5, doar modul de realizare și marginile Edge permit celor de la Samsung să anunțe că ar fi mai mari. De fapt sunt înguste și înalte, trecând la alt format. Al doilea factor important este utilizarea Power Saving și a metodelor clasice de a prelungi autonomia. În fine, ar mai fi și rezoluția ecranului, care ajută foarte mult. Practic, cu ecranul HD+, luminozitate redusă și Power Saving poți utiliza telefonul aproape o zi întreagă. Peste 13 ore cu ecranul aprins, iar în restul timpului dacă stă închis, veți ajunge la 20 de ore. Testul meu este realizat cu Galaxy S8+, modelul care are ecran de 6.2 inch și baterie de 3.500 mAh.
Bateria se încarcă relativ repede și în 10 minute a luat deja peste 12%, ceea ce v-ar ține probabil 1 oră și 20 de minute. Nu este tocmai așa cum se anunță în reclame, dar cu 20 de minute de încărcare puteți pleca de acasă. Cam 25% a adăugat în 20 de minute, adică aproape 3 ore de utilizare. Nu am testat Ultra Power Saving, dar știu că acest mod nu este practic dorit de nimeni. El este util uneori, când chiar nu ai energie și vrei neapărat să păstrezi legătura cu cineva. Dar eu după o vreme deschid modul normal, chiar dacă risc să termin de tot bateria. Practic, cu Ultra Power Saving ai un smartphone dar nu îl poți folosi. De-asta nici nu mă interesează cât rezistă telefonul așa.
Camera foto
La ora actuală consider că Galaxy S8+ are una dintre cele mai bune camere foto din industrie. Am făcut testul de zi și testul de noapte, este mult peste orice altă cameră testată de mine. Instituțiile de testare pun acum pe primul loc Google Pixel, dar v-am spus, are o lentilă mai slabă și mai întunecoasă, în timp ce Galaxy S8+ are o lentilă f/1.7. De asemenea, Samsung a preluat de la Pixel modul de lucru – atunci când apeși pe buton face o serie de cadre și apoi le combină pentru a rezulta cea mai bună imagine posibilă. Sunt curios ce scor va obține la DXOMark, dar cred că are șanse să bată Pixel.
Vă redau mai jos câteva din imaginile realizate ziua, pe lumină slabă și noaptea. Găsiți mai multe în articolele separatae pe care le-am menționat mai sus.
Deblocarea ecranului
Nu știu dacă știți, dar în testul de de deblocare am reușit să păcălesc recunoașterea facială cu o poză, este adevărat că nu eu am inventat asta, doar am citit și am încercat să reproduc. Iar eu am reușit spre deosebire de alți colegi. Faza e că fața și poza trebuie să fie cam la aceeași distanță ca să se deblocheze, să creadă că este tot figura. Depinde de ecranul pe care e afișată, cu alt S8+ nu a mers, dar am reușit cu un telefon care avea și camera frontală foarte bună și imaginea selfie a ieșit excelent.
Nu am reușit să păcălesc reunoașterea de iris. După părerea mea, acest test face tot o scanare biometrică, nu m-a pus să deschid ochii tare ca să vadă iris-ul, nu a cerut să se apropie de ochi, pur și simplu scanează zona din jurul ochilor și apoi te identifică pe baza ei. Nu pretind că știu eu cum funcționează, spun doar ce am observat. Însă aici nu a mers cu poză, nu am reușit să fac una care să fie acceptată. E drept, nici nu am testat foarte tare.
Asistentul Bixby
Asistentul Bixby a fost prezentat, dar nu este activ. El va deveni activ o dată cu lansarea comercială a telefonului și promit să actualizez această secțiune odată ce se poate testa.
Am pus câte ceva despre sugestiile Bixby în review-ul Galaxy S8.
Huse pentru Galaxy S8+
Dacă dai spre 4.000 de lei pe un terminal smartphone, o idee bună ar fi să îl protejezi față de căderi, zgârieturi. Deși este un terminal rezistent, protejat la căderi, apă, praf, totuși să nu uităm că este acoperit de sticlă și dacă veți căuta pe internet drop-test S8, veți vedea că sticla se sparge. Eu am testat mai multe tipuri de huse de la Mobiledirect. Este adevărat, unele fac telefonul să pară mai gros, altele îl fac de-a dreptul greu, dar în mod cert el va fi ferit dacă îl scăpați din greșeală. Eu aș recomanda și folie, dar trebuie mers să o aplice cineva care se pricepe, altfel veți avea o experiență neplăcută. Nu am găsit folii care să nu facă bule sau alte probleme la aplicare.
Concluzii
Samsung Galaxy S8+ este un smartphone arătos și extrem de puternic, cu un ecran fără egal, fără să fie totuși prea mare. Ecranul nu este atât de mare pe cât ați crede la 6.2 inch, fiind un pic îngust și înalt, telefonul este tocmai bun de ținut în mână. Este plăcut și nu alunecă, subțire și ușor. Camera foto este foarte bună, iar controlul manual vă oferă posibilități de fotografiere fără precedent. Autonomia s-a dovedit decentă, dacă știți să umblați la câteva setări. Rămâne problema prețului, este un terminal relativ scump, fiind nou. Galaxy S8 este mai accesibil decât S8 Plus, iar dacă îl vreți neapărat puteți aplica la ofertele operatorilor și cu unele tipuri de abonament beneficiați de reduceri de preț.
Video
Lucrez la prezentarea video, o să revin cu ea imediat ce este gata.
Bun review.
 
Mersi, Andrei.
 
Un review de nota 10, dar telefonul nu primeste decat nota 8.5 datorita grip-ului foarte slab fiindca practic am avut senzatia ca in mana tin un peste ud. Oricum intra in top 3 telefoane 2017.
 
Mai multa lume spune asta, dar eu am testat trei modele S8+ și niciunul nu a fost alunecos. Iar cel mic ia notă mai mare, că stă mai bine în mână. O să revin cu un articol separat despre S8.
 
Este mai bun la cameră decât Huawei Mate 9/P 10 plus?Mulțumesc…
 
Este foarte foarte greu de apreciat, deși le-am testat pe toate trei. Cu Samsung poți face orice tip de poză, inclusiv noaptea, plus că filmează excepțional. Cu P10 poți face poze foarte bune la portret și peisaj, alb-negru, dar ies ok și noaptea dacă modifici setările. Mate 9 are aceeași cameră cu P10. Sunt foarte bune ambele.
Poți citi și celelalte review-uri:
https://www.computerblog.ro/drive-test/huawei-mate-9-review-bun.html
https://www.computerblog.ro/drive-test/huawei-p10-review-smartphone-bine-facut-care-dezamageste.html