Chrome Cleanup este o soluție pe care Goolge a realizat-o în colaborare cu Eset, conform blogului oficial. Ideea este să oprească atacurile malware, dar și să ajute la curățarea browserului de pagini fake sau infectate setate by default ca start page.

Chrome Cleanup

Noua soluție Eset încurajează navigarea în siguranță pe internet, prin protejarea dispozitivelor de software-ul nedorit. Chrome Cleanup va fi disponibil pentru toți utilizatorii Google Chrome, care rulează pe Windows și fac actualizarea la cea mai nouă versiune. Pe măsură ce atacurile cibernetice devin tot mai complexe și mai greu de observat, navigarea pe internet poate duce utilizatorii pe site-uri periculoase, care pot instala programe rău intenționate pe dispozitive.

Chrome Cleanup va avertiza utilizatorii Google Chrome cu privire la potențialele amenințări atunci când detectează software nedorit. Google Chrome va oferi apoi utilizatorilor opțiunea de a elimina software-ul. Chrome Cleanup rulează în fundal, fără vizibilitate sau întreruperi pentru utilizator. El șterge software-ul și notifică utilizatorul după finalizarea eliminării cu succes a secvențelor malware nedorite.

Google recunoaște că uneori rezultatele pe care le returnează includ aplicații infectate pe care deseori nu le recunoaște. Uneori apare avertismentul că site-ul sau aplicația poate fi infectată, alteori le poate scăpa și lor. Iar unele aplicații malware schimbă pagina de start, schimbă motorul de căutare cu unul fake, alteori instalează alte aplicații care fac mai mult rău utilizatorilor (rootkit, backdoor etc). Google va folosi pentru detecție soluțiile Eset.

“Folosirea internetului ar trebui să fie întotdeauna o experiență ușoară și sigură pentru toată lumea. Timp de trei decenii, ESET a dezvoltat o serie de soluții de securitate care permit utilizatorilor să se bucure în siguranță de tehnologia lor și să atenueze o varietate de amenințări cibernetice. Chrome Cleanup are drept țintă software-ul nedorit care poate influența negativ experiența utilizatorilor pe internet.”

a declarat Juraj Malcho, Chief Technology Officer la ESET. ”

Chrome Cleanup este inclus în ultima versiune a Google Chrome. Pentru mai multe informații despre aceste instrumente, citiți articolul realizat de Google. Există de asemenea o unealtă specială denumită Chrome Cleanup Tool, dar și informații oficiale pe site-ul Chrome.