Grupul Vodafone și Liberty Global, compania care deține UPC România, au reluat discuțiile privind filialele din Europa. Pentru Vodafone este ocazia perfectă să dezvolte o zonă de business care îi cam lipsește – cablu TV, satelit, internet fix, iar UPC nu poate crește sănătos pentru că nu au divizie de telefonie mobilă. Nici vreun operator mai mic cu care să colaboreze, nici să dezvolte de la zero. Deci o preluare ar fi win-win pentru cele două companii.

Problema este că ei au din când în când astfel de negocieri, care se întrerup brusc. Vroiau inițial să facă un swap, un schimb de divizii în diverse țări care să fie benefic ambelor companii. Dar la evaluarea companiilor și a schimbului s-au încurcat în detalii. În ultimii ani, atât Vodafone cât și UPC raportează de la an la an creștere, de câteva procente, dar pe trend pozitiv.

Pe piața locală, atât RCS RDS, Telekom Romania și Orange oferă atât serviciile mobile, cât și fixe, televiziune, internet, telefonie, tot tacâmul. Vodafone a încercat să contracareze asta cu diverse servicii, internet prin fibră în anumite zone, telefon “fix” cu SIM în anumite zone, aplicație TV pentru terminale mobile. Dar nu este o ofertă comparabilă. Rivalii au posturi de sport, posturi de filme, de documentare și așa mai departe.

Noul comunicat spune că Vodafone ar putea cumpăra anumite divizii, chiar dacă negocierile sunt la început.

“Early stage discussions with Liberty Global regarding the potential acquisition of certain overlapping continental European assets owned by Liberty Global. There is no certainty that any transaction will be agreed, nor as to the terms, timing or form of any transaction.”

Financial Times sugera că au reluat negocierile privind schimbul de filiale la fel ca în 2015. Din noiembrie 2017 circulă zvonuri despre aceste negocieri, dar companiile nu confirmaseră oficial pînă acum.

Noul CEO al Liberty a declarat prin ianurie că nu vor fi tranzacții noi în Europa… dar poate nu se gândea atunci la Vodafone.