HP a lansat la CES 2018 primul său PC cu Windows care aduce asistentul virtual Alexa de la Amazon. Se pare că succesul avut de Alexa pe dispozitivele de tipul boxe smart sau căști i-a făcut pe marii jucători din industria IT să aducă asistentul pe alte dispozitive. Anul trecut au fost lansate primele telefoane cu Alexa, acum primele PC-uri și urmează un val de laptopuri cu Alexa. Probabil Amazon va reuși să înlocuiască asistentul digital Cortana realizat de Microsoft.

HP Pavilion Wave aduce pentru prima dată Alexa pe Windows, conform VentureBeat. Sistemul HP este un desktop design, pentru cei care nu vor să aibă pe birou o cutie gri. Are procesoare Intel Core, rulează Windows 10, dar are de asemenea și un led special pentru Alexa, care se luminează când asistentul digital ascultă și primește comenzile vocale. Fiind instalat pe PC, asistentul poate realiza mai multe funcții, inclusiv să ofere imagini sau video, nu doar muzică.

Conform publicației citate, noile modele Asus Zenbook, Acer sau Lenovo vor avea de asemenea opțiuni privind integrarea asistentului digital Amazon.

VentureBeat scrie că Amazon și Microsoft au semnat un acord pentru integrarea Alexa și Cortana, pentru ca asistentul din Windows să poată prelua comenzi similare cu Alexa. Cu toate acestea, ei spun că această colaborare a rămas în stadiul de proiect, în timp ce Amazon a mers mai departe, semnând parteneriate cu producătorii de PC-uri.

Business Insider scrie că unele PC-uri vor avea parte de hardware suplimentar care va face Alexa să lucreze mai rapid decât pe simplele boxe smart. Alte computere vor putea rula Alexa cu ajutorul unei aplicații speciale pentru Windows 10 care va permite comunicarea mai bună, inclusiv când rulează muzică. Una din funcțiile Alexa este să recunoască melodiile dorite de utilizator și să le dea play.

Amazon a avut un succes neașteptat cu Alexa pentru că asistentul digital are și funcții de a comanda produse din magazinul online. De asemenea, a avut succes pentru că a fost lansat pe boxe, un accesoriu mai ieftin. În plus, Amazon a dezvoltat constant Alexa adăugând funcții. Deocamdată Alexa pare să fie principalul concurent Google Assistant. Apple nu a mai anunțat mari noutăți pentru Siri, iar Cortana pare să fi pierdut lupta cu restul rivalilor.