Dell a prezentat oficial noile modele de laptopuri ultraportabile XPS 13, versiunea specială Developer Edition și modelul XPS 13 2-in-1. Sunt pentru profesioniștii care călătoresc și au nevoie de portabilitate și autonomie. Sunt actualizate cu procesoarele Intel Core din generația 11 dotate cu Xe Graphics.

Dell XPS 13 9300

Dell XPS 13

Dell a observat acum câțiva ani trendul lansat de Asus cu laptopurile ultraportabile și a venit cu unul dintre cele mai bune produse din acest segment: XPS 13. Sunt laptopuri foarte subțiri, ușoare, dar în același timp rezistente și performante, dotate cu tehnologiile de ultimă generație. Primul XPS 13 a fost lansat la CES 2012 și a redefinit întreg segmentul. Era deja relativ târziu, Asus lansase ultraportabilele în 2007 și vânzările au explodat. Apple a adus MacBook Air în 2008, iar apoi toți producătorii au lansat laptop-uri tot mai mici, dar puternice.

Dell XPS 13 9300 aduce procesoarele Intel Core din generația 11 și dotate cu noul accelerator grafic (GPU) Xe Graphics, considerat de unii ca fiind apropiat de performanțele plăcilor Nvidia. Genul ăsta de laptopuri nu vin cu placă video dedicată nefiind pentru gaming sau proiectare. Dar performanța grafică îmbunătățită ajută și la alte aplicații și la o interfață Windows 10 mai rapidă. Laptopul este dotat cu Thunderbolt 4 pentru transfer de date. A fost actualizată memoria, supotă acum module LPDDR4x care pot atinge 4267MHz (de la 3733MHz).

Dell XPS 13 Developer Edition

Din feedback-ul primit de la comunitatea Dell, compania a decis să ofere opțiunea ca utilizatorii XPS 13 (care tradițional venea doar cu Windows) să schimbe sistemul de operare, astfel să treacă pe Ubuntu 20.04 LTS printr-un simplu free software download – chiar dacă nu au achiziționat Developer Edition. Ambele sisteme de operare pot rula pe XPS 13 sau Ubuntu OS poate prelua cu totul.

Noul XPS 13 Developer Edition vine din start cu Linux, este primul laptop cu procesoare Intel Core din generația 11 care vine cu Ubuntu 20.04 LTS.

Dell XPS 13 2-in-1

Pentru cei care preferă lucrul flexbil în variate scenarii există și ediția specială 2-in-1. Aduce și ea noile tehnologii Intel Core din generația 11 și procesorul grafic Xe, dar are și cameră dotată cu infraroșii (IR) și posibilitatea de autentificare cu Windows Hello (similară cu Face ID pe alte terminale).

A avut parte și de un update de design, are carcasa din aluminiu de culoare „platinum silver” cu fibră de carbon neagră sau frost palm rest cu fibră de sticlă arctic white woven (anterior valabil în platinum silver și arctic white).

Familia de laptopuri XPS 2020 vine acum într-un pachet de tip cadou realizat din materiale provenite din surse sustenabile, inclusiv un amestec de materiale plastice reciclate din ocean, plastic reciclat local și carton ondulat reciclat. Această inițiativă ne aduce cu un pas mai aproape de îndeplinirea obiectivului Moonshot de a folosi în proporție de 100% materiale sustenabile în ambalajele produselor Dell până în 2030.