Samsung Galaxy Gear ar putea fi primul smartwatch din noua generație care se lansează oficial. Pînă acum au existat nenumărate modele de smartwatch, dar niciunul nu a avut succes. Ei bine, lucrurile s-au schimbat odată ce au apărut zvonurile despre iWatch la începutul acestui an. Steve Jobs știa de ce interzicea toate zvonurile legate de produse – pentru că rivalii copiază ideile și uneori chiar le lansează mai rapid. Cam așa este și cu Galaxy Gear, ceasul inteligent care ar urma să fie lansat la IFA Berlin. Samsung a mai avut modele smart watch și înainte, deci nu pot fi acuzați de nimic.

Samsung Smart Watch 2013
Samsung Smart Watch 2013

Pe de altă parte, Apple a reușit să revoluționeze trei domenii pînă acum, odată cu iPod și muzica digitală, apoi cu iPhone și terminalele smartphone și apoi iPad și revoluția tabletelor care a afectat acum și vânzările de PC-uri… Apple ar putea duce industria smartwatch la un nou nivel, deci e bine să fii în această industrie, just in case…

Cel mai mare avantaj al unui smatwatch este că, fără a mai accesa atât de des telefonul, viața bateriei unui smartphone va fi maaare 🙂

Samsung Galaxy Gear

Modelul din 2013 ar urma să aducă Android pe un dispozitiv mic și stilat. Personal nu folosesc ceas de mână (singurul moment de frustrare fiind în avion, când decolează sau aterizează și având mobilul închis). Ecranul ceasului este oricum limitat, doar nu vrei să ai o tabletă legată de mână. Da, este util să respingi apeluri de pe ceas, să citești mesajele fără mai scoți telefonul din buzunar. Să poți vedea rapid ce email ai primit și ce se întâmplă pe Facebook. Nu zic, ar putea avea utilizatori.

Imaginea Galaxy Gear nu este confirmată oficial, există un proiect cu schițe și poze în care ceasul are ecran curbat, deși eu pariez că nu este cazul. Lansarea Galaxy Gear va fi pe 4 septembrie, iar ceasul ar putea ajunge în magazine la finalul lunii sau la începutul lui octombrie.

Samsung Smart Watch curbat
Samsung Smart Watch – curbat

Ecranul este oricum relativ mic diagonala fiind de 1,67 inch (sau 1,76 inch – am văzut ambele variante), cu rezoluție 320×320 pixeli. Ar putea fi OLED, nu LCD. Are mufă micro USB pentru încărcare și transfer de date. Procesorul va fi unul low-power, se discută despre un Exynos dual-core, cu 1 GB de RAM și o cameră foto de 2 megapixeli … Deci poți vorbi direct la ceas, poți face video-call direct pe el, poți răspunde la mesaje…

Personal, ca design, îmi place mai mult acest concept, denumit Proximo (deși e clar că arată cam high-tech să fie purtat la mână):

samsung-proximo

Istoria Samsung SmartWatch

Compania coreeană a avut mereu ambiții mari legate de zona Smart Watch. Samsung a lansat încă din 1999 un astfel de dispozitiv (foto jos). Unii (chiar pe Wikipedia) spun că Samsung ar fi inventat ceasul inteligent.

Samsung Smart Watch AnyCall
Samsung Smart Watch AnyCall

Eu știu doar că înainte de 1989 se discuta despre “ceasul cu televizor de la japonezi”, care a fost un proiect real. Ceasul Seiko de mai jos este din 1983, doar că japonezii nu se gândiseră atunci să includă și telefonia în funcțiile acestui ceas (dar prezintă foarte clar unul din beneficiile ecranului color).

Seiko TV watch - 1983
Seiko TV watch – 1983

Via

Deci Samsung ar putea fi creditat pentru că au adaptat ideea de ceas multimedia la tehnologia de comunicații mobile. Dar nu sunt sigur că toate referințele sunt 100% corecte. Din 2001 sunt tot mai insistenți și prezintă la CES un nou model. Urât și alb-negru, dar există.

Prin 2003, Samsung revine cu un model de ceas telefon mobil. Arăta un pic mai bine și avea funcții noi, chiar și Bluetooth.

 

În fine, cel mai recent model Samsung Smart Watch este din 2011, modelul S9110 . Arată bine și chiar cred că poate fi folosit pe post de ceas. Nu iese din tipare și poate fi util. Dar totuși nu am văzut să fi avut vreun succes.

Samsung Smart Watch 2011
Samsung Smart Watch 2011

Așadar Samsung are o istorie de aproape 15 ani în zona de ceasuri telefoane. Au avut modele desprinse din Star Trek, dar și modele interesante, care ar putea fi folosite. Ceasul de mână are o fascinație aparte pentru mulți consumatori, ceasul electronic a fost un “gadget” la mare modă în anii ’80, la fel, modelele sport sunt extrem de căutate. Industria mondială este de 80 de miliarde de dolari pe an. Va putea ceasul inteligent să penetreze această piață? Va avea succes comercial? Nu știu, dar există șanse… iar producătorii vor profita de asta.