Compania video a lansat drona GoPro Karma, primul dispozitiv cu care vor să concureze DJI și Typhoon, cele două branduri care domină acum industria pro. Prețul va fi de 800 de dolari, deci un pic mai bine decât competitorii. Cam 1.100 de dolari ajunge cu noua cameră GoPro Hero 5. De asemenea, mi se pare un avantaj faptul că este mai compactă și mai ușor de transportat.

Update: și câteva păreri pe tema asta la Călin.

gopro-karma

Drona GoPro Karma este prezentată ca fiind foarte ușor de pilotat, pornește automat, zboară controlat, aterizează singură. Nu are cel mai căutat mod al momentului, “follow me” care urmărește utilizatorul, dar poate fi setată să zboare cu focusul pe utilizator, restul mișcărilor fiind controlate din telecomandă.

Are GPS integrat și dacă nu atingi nimic, drona stă pe loc pur și simplu. Autonomia de zbor este de 20 de minute, iar viteza maximă este de 56 de kilometri pe oră. Camera se prinde pe un stabilizator de tip Osmo, botezat și el tot Karma. Stabilizatorul Karma poate fi demontat de pe dronă și utilizat cu un mâner special direct cu camera video GoPro Hero 5. Pentru momentele când filmezi din mână.

GoPro Karma nu are senzorii care permit dronelor avansate să evite obstacolele din jur. Cred că este principala diferentă față de DJI Phantom 4 sau modelele mai avamsate. Dar având moduri de zbor automatizate, multe probleme pot fi evitate.

karma_13-0

Sistemul prin care drona se pliază și poate fi transportată comod mi se pare genial. La DJI Phantom trebuie să plătești separat și geanta de transport, destul de scumpă.

Problema rămâne în continuare cea de obținere a permisului de zbor și a autorizației de survol pentru zona unde vrei să filmezi.