Cercetătorii Massachusetts Institute of Technology (MIT) au realizat un procesor cu 168 de nuclee suficient de mic încât să fie folosit la smartphone-uri și gadgeturi conectate, botezat Eyeriss. Este un procesor bazat pe o arhitectură de tip rețea neuronală (neural network), arhitectură folosită de o parte din cercetătorii în domeniul Inteligenței Artificiale, similară cu modul în care este construit creierul uman.
Procesorul Eyeriss este comparat de ei cu un accelerator grafic, cei de la NVidia au niște proiecte similare în zona asta, dar soluția MIT este mult mai eficientă. Design-ul chip-ului este diferit de sistemul clasic, fiecare nucleu are acces la memorie separat, spre deosebire de sistemul clasic. Principala realizare este eficiența energetică, care este de 10 ori mai bună decât la un GPU similar, spun inginerii MIT. Acest lucru înseamnă că procesorul va putea fi utilizat în terminale smartphone, dar și în gadgeturi portabile smart. Este genul de procesor care poate fi folosit în aplicații de Inteligență Artificială fiind capabil să învețe task-uri și să acționeze pe baza acestora.
De asemenea, va fi un procesor mult mai capabil pentru recunoaștere facială, identificarea unor imagini cu obiecte și așa mai departe. Chip-ul a fost prezentat și pus la treabă la International Solid-State Circuits Conference care a avut loc la San Francisco. Foarte multe companii lucrează acum la aplicații legate de AI în utilizarea de zi cu zi. Un exemplu citat este abilitatea de a identifica și da tag unor prieteni în fotografiile pe care le faci cu telefonul. Facebook putea face asta, dar funcția a fost dezactivată după protestele unor activiști. Cei de la Nvidia au prezentat un chip dezvoltat pentru industria auto care recunoaște semnele de circulație, oamenii sau obstacolele de pe drum și are multe alte funcții inteligente pentru mașinile viitorului. Microsoft și Google au propriile versiuni de Inteligență Artificială și aplicații diverse pentru tehnologie.
Eyeriss este un concept de viitor care va putea fi folosit pentru aplicații AI pe gadgeturi de buzunar. Eficiența energetică este un alt mare avantaj, pentru că toate gadgeturile actuale suferă de lipsa autonomiei. Abia aștept să vedem ce funcții vor avea gadgeturile pe viitor.