Skin a prins o aniversare de 4 ani foarte mișto, adică a coincis cu lansarea camerelor foto compacte cu obiective inter-schimbabile, din seria Nikon 1, adică V1 și J1. Ne-am jucat cu ambele în seara asta, din păcate fără carduri de memorie, așa că pot să vă spun doar câteva impresii generale. Nikon V1 (video mai jos) este versiunea mai complexă și mai puternică. Pare că are mai multe opțiuni.
Atenție, camerele nu sunt nici mirrorless, nici Micro Four thirds, ci sunt denumite Advanced Camera Interchangeable Lens (A-CIL), un soi de cameră foto compactă, dar cu obiective dedicate. Practic însă, concurează direct cu NEX, Lumix sau Pen de la Olympus.

Nikon 1 V1
Nikon 1 V1

Click pe poză pentru mărire 🙂

Nikon 1 V1 mi-a lăsat o impresie foarte bună, stă bine în mână, nu este foarte grea, obiectivul este bun, focalizează foarte rapid (are pre-AF și AF ulra-rapid). Plus că specificațiile vorbesc despre focus în 73 de puncte (!). Mă enervează rotița de control plasată pe spatele aparatului. Dar de, economie de spațiu.

Nikon 1 V1 are vizor optic care acoperă 100% spațiul cuprins de obiectiv. Are procesor Expeed 3, care poate transfera 600 de megapixeli pe secundă – 60 de cadre pe secundă la nevoie. Carcasa este din aliaj de magneziu. Ca preț, am auzit că V1 va fi 3.600 de lei. Trebuie confirmată informația de la Skin.

Nikon 1 V1 video



Nikon 1 J1 va fi varianta mai accesibilă pentru orice pasionat de fotografie care vrea ceva mai bun decât compacta, dar nu DSLR. Catalin Gradinariu crede că este o cameră potrivită mai mult pentru filmare.

Nikon 1 J1
Nikon 1 J1
Oficialii Nikon, puși "la zid"
Oficialii Nikon, puși "la zid"

Odată cu cele două aparate foto au fost lansate 4 noi obiective: 1 Nikkor VR 10-30 mm – în kit împreună cu aparatele, 1 Nikkor VR 30-110 mm, 1 Nikkor 10 mm și 1 Nikkor VR 10-100 mm PD-ZOOM.

4 ani de Nikon

Nikon este de 4 ani direct în România, prin Skin Media. Evenimentul aniversar a reunit sute de pasionați de fotografie, „nikoniști”, fotografi profesioniști, oameni din presă, bloggeri, parteneri, prieteni.