O veste excelentă pentru cei care au nevoie de două perechi de ochelari – pentru apropiere și depărtare: urmează lansarea unor ochelari smart, care fac autofocus acolo unde privești, iar pe viitor ar putea face și zoom.

Imaginea nu arată foarte bine, iar ochelarii realizați de un inventator nu sunt tocmai ultimul trend în fashion, dar ar putea rezolva problemele oamenilor nevoiți să umble cu două perechi de ochelari. Autorul spune că nu putea purta ochelarii de apropiere la volan, că nu ar vedea strada, dar fără ei nu vedea nici harta de pe GPS. Ochelarii smart au acum un lichid în interiorul lentilelor, de aceea pot schimba rapid dioptriile în funcție de locul unde privește utilizatorul.

Ochelarii folosesc un senzor de autofocus ca la camera foto, cu infraroșii, calculează distanța pînă la obiectul care este privit. Dacă e aproape ajustează dioptria pentru aproape, dacă e la distanță se ajustează pentru distanță. Au o baterie care ține în prima fază 24 de ore, iar de asemenea schimbarea de focus se face în 14 milisecunde, deci nu trebuie să aștepți prea mult.

Ochelarii smart au fost prezentați la CES 2017, iar inventatorul spune că a primit foarte mult feedback pozitiv. Invenția a fost deja publicată în publicațiile de specialitate, deci o să vedem curând și oamenii care au fost inspirați ca din întâmplare de această idee, nu au furat-o sau ceva.

Inventatorul lucrează acum la o versiune mai subțire și mai ușoară, care să aibă și design. Anticipează un preț între 500 și 1000 de euro, în funcție de caracteristicile tehnice ale ochelarilor finali. Probabil peste doi sau trei ani se vor comercializa. Autorul recunoaște că vârsta este de vină pentru problemele de vedere, așa că publicul său va fi în special format din oamenii în vârstă. Dar sunt convins că cercetătorii din domeniu vor putea adapta sistemul la diverse alte boli de vedere.