Update: este oficial. Toate detaliile sunt confirmate, plus video la final.
Surface Laptop a fost dezvăluit “pe surse” înaintea unui eveniment Microsoft axat pe zona educațională. Ar urma să fie un laptop ieftin, care împrumută din design-ul seriei Surface. Ideea nu ar fi nici nouă, nici rea.
Update: evenimentul începe la 16-30 ora României aici.

Surface Laptop ar putea fi confirmat sau infirmat chiar azi, dar tind să cred că este un gadget prezentat pe surse tocmai pentru a atrage și mai multă atenție. Ar fi un fel de răspuns al Microsoft la atacul Google pe zona de laptopuri ieftine cu dispozitivele Chromebook. Din păcate însă sursele nu spun ce procesor va avea noul laptop Microsoft, dar este clar că un model ieftin nu poate avea procesoare puternice, doar dacă nu au gândit iar cumva ca un fel de subsidie pentru a crește cota de piață a Windows. Apropo, tot zilele astea s-a anunțat că Android a depășit Windows ca număr de utilizatori și devine cel mai popular sistem de operare.

Dispozitivul Surface Laptop are ecran de 13.5 inch, Full HD, cu aspect 3:2. Cântărește circa 1,25 kilograme, este subțire de 9.9 milimetri în punctul cel mai îngust și 14.5 milimetri în zona cea mai groasă. Conform surselor va rula noul sistem de operare Window 10S (Windows Cloud) care va rula toate aplicațiile Microsoft în Cloud, exact cum face un Chromebook utilizând serviciile Google.

Întrebarea care se pune acum este dacă aplicațiile vor putea fi utilizate sau pentru ele trebuie plătite abonamentele către Microsoft, caz în care nu văd câți utilizatori potențiali va avea un astfel de laptop. Ideea de laptop ieftin rămâne atractivă, mai ales că este super-portabil. Dar la Chromebook nu mai plătești abonamente decât dacă depășești spațiul, restul resurselor fiind gratuite.

Informația a fost confirmată oficial. Windows 10S rulează aplicațiile din Windows Store. De asemenea, cei care cumpără un astfel de sistem vor putea face upgrade la Windows 10 Pro gratuit în primul an și contra 50 de dolari ulterior. Specificațiile sunt bune, dar prețul este mare, costă vreo 1000 de dolari versiunea de bază (Core i5, 128GB SSD și 4GB de RAM). Procesorul poate fi Core i5 sau Core i7, iar autonomia anunțată este de 14 ore și jumătate. La 1.299 dolari găsiți 256GB de stocare și 8GB de RAM. Iar modelul de top costă 2.199 dolari și are 512GB și 16GB de RAM.

Video