Unul dintre cele mai interesante proiecte de tehnologie pentru educație, OLPC, merge mai departe prin XO Infinity. Este un laptop modular, conceput pentru copii și pentru educație, ieftin, gândit pentru țările sărace. OLPC a fost la un pas să aducă educația digitală în România. Din păcate aleșii noștri erau prea ocupați atunci cu “dosarul Microsoft”. O parte din ei sunt ocupați și acum cu acest proiect.

xo-infinity1

Sursa: Liliputing.

XO Infinity continuă ideea OLPC, este un sistem mic, compact, ușor și prietenos. Ideea unui dispozitiv, de acest gen, pe care copiii săraci să învețe lumea digitală, a avut mega-succes în 2007-2008, iar în anii următori fundația a continuat să lucreze. Milioane de copii din țările sărace au cunocut tehnologia și internetul datorită acestui proiect. Datorită succesului OLPC au intrat pe fir multe corporații care au făcut proiecte similare. Microsoft de pildă, dar și alți giganți IT. Desigur, unele sisteme s-au vândut la prețuri duble, triple. Unele s-au vândut prin mecanismul despre care vorbeam la începutul articolului. S-au băgat sisteme PC în școli unde nu aveau budă sau apă curentă. Probabil trăseseră curent special pentru evenimentul de lansare. S-au tăiat multe pamblici. Chiar și astea au fost un lucru bun și au ajutat comunități întregi să se conecteze la Internet, să vorbească cu cei plecați peste hotare, să învețe diverse lucruri esențiale.

XO Infinity vine într-un moment în care ideea se pierduse în lumea comercială în care trăim. Compania One Education a preluat ideea OLPC, iar sistemele astea vor fi lansate în Australia. Modulele sunt astfel făcute încât să poată fi folosite de un copil de 4 ani capabil să rezolve un astfel de puzzle. Apoi va învăța încet-încet ce este laptopul și cum se folosește el.