Acest articol este un guest post scris de Gabriel Ursan de la GSMRo.ro.

Doresc sa va anunt din start ca nu voi scrie nimic despre diferentele dintre cartela sau abonament sau despre operatorii de telefonie mobila. Voi scrie cateva opinii personale care cred eu ca sunt demne de luat in seama atunci cand zicem despre o oferta de comunicare ca e mai buna sau ma rea. M-am gandit ca un astfel de articol este util deoarece multi oameni sunt destul de indecisi atunci cand vor sa aleaga o oferta de comunicare a unui operator de telefonie mobila, fie ea oferta de cartela sau de abonament.

telefoane mobile

Minutele si SMS-urile in retea

  • Nu merita sa iti fure ochii miile de minute si SMS-uri in retea dintr-o oferta daca nu ai cu cine le vorbi. Degeaba ai foarte multe minute intr-o anumita retea daca majoritatea prietenilor tai au numerele principale de telefon in alta/e retea/le.
  • Maximum o persoana sau doua (care tin la tine :)) isi vor cumpara o cartela in reteaua in care tocmai te-ai pricopsit cu multe minute pentru a vorbi cu tine. Pe termen lung vei vedea ca nu e de ajuns. Cantareste bine.
Minutele si SMS-urile nationale
  • Daca alegi cu atentie cantitatea de minute in retea, nu va mai fi nevoie sa platesti asa mult niste minute nationale suplimentare. Chiar daca oferta de minute nationale destul de bogata fura privirea multor clienti, vreau sa va spun ca aceastea sunt destul de scumpe si nu are rost sa-ti alegi un pachet de comunicare cu minute nationale din plin daca nu e cazul.
  • Calculeaza bine necesarul tau de comunicare pentru ca nimeni nu o poate face in locul tau. Minutele nationale sunt mai scumpe (de asta sunt si mai putine) in orice pachet de comunicare pentru ca exista taxe de interconectare intre operatorii de telefonie mobila si fixa = e normal.
Traficul de date inclus
  • Aici e simplu. Testeaza acoperirea 3G pe unde vei folosi telefonul inainte sa-ti iei net de la vreun operator. Degeaba ai dublu sau triplu de trafic daca internetul nu merge asa cum trebuie. Preturile sunt asemanatoare cam la toti operatorii. La acest capitol cel mai important aspect este acoperirea, stabilitatea si viteza conexiunii la internet oferita.
  • Vezi ca exista tot felul de programe de testare a internetului oferite de operatorii de telefonie mobila. Daca esti om serios si stii ca poti aduce echipamentele inapoi in stare buna si poti respecta termenii si conditiile de testare (nu e greu) intreaba despre acestea cand mergi intr-un magazin de profil. Testeaza inainte sa emiti pareri si sa dai banii, ca degeaba citesti pe net pareri subiective ale unuia sau ale altuia. Pana nu testezi tu cu mana ta, mi se pare ciudat sa te iei dupa altii care iti spun ce e mai bun pentru tine. Romanii se pricep la a vorbi mult despre orice asa ca mai degraba testeaza tu si formeaza-ti singur opinii.
Pretul telefonului (alias „cireasa de pe tort” :))
  • Nu te mai grabi sa injuri operatorul ca iti da un pret mai mare la un smartphone decat iti permiti tu sa dai pe el :). Smartphoneurile sunt scumpe daca le cumperi la liber si nu si le permite oricine – asta e realitatea. Nici eu nu as da banii pe un smartphone la liber acum daca as sti ca pot sa-l cumpar mai ieftin prin oferta unui operator (oferta de comunicare care sa ma si avantajeze in acelasi timp si nici sa nu ma coste 50 de euro pe luna!). Sunt scumpe si pentru operator cand le cumpara de la producator (chair daca cumpara zeci de mii de unitati – cat discount crezi ca primeste ca sa dea subventii uriase?) sunt scumpe si pentru noi, clientii normali, cand le cumparam dintr-un magazin. Este important sa fim un pic realisti si sa cantarim inainte de a deschide gura si a vorbi fara sa stim o iota despre achizitii in cantitati foarte mari. Trebuie sa stim si sa intelegem (sau macar sa incercam :)), nu numai sa criticam la tot pasul pentru ca asa e trendul 🙂 = educatie.
  • Nu te amagi cu un pret foarte mic al unui super smartphone pentru o valoare a abonamentului mai scumpa decat poti duce. Pe moment vei fi foarte entuziasmat de ce super smartphone ti-ai luat dar crede-ma ca daca esti un om normal care nu se lasa foarte usor impresionat, in maxim 3 luni de zile ti se va parea ca smartphoneul ala nu mai este asa extraordinar si vei gandi despre el mai degraba ca este bun si atat.
  • De asemeni, nu te astepta nici sa iei un Samsung Galaxy S2 cu 100 de euro la un abonament de 4 – 5 euro pe luna. Nu tin cu operatorii de telefonie, asta sa fie clar, dar trebuie sa ne pastram un pic si simtul realitatii. A … iar calculele gen cat costa pretul telefonului la liber plus valoarea abonamentului lunar inmultita cu numarul de luni de contract … sunt total irelevante pentru ca daca pleci pe premisa ca iti iei smartphone in rate la un abonament, pleci pe o premisa gresita si vei fi dezamagit. Rata e rata si nu primesti nimic de ea in fiecare luna pe care o platesti (in afara de produsl achizitionat initial), iar abonamentul e abonament (pe langa produsul achiztionat initial mai primesti si oferta de comunicare lunara aleasa de tine, iar de comunicare oricum vei avea nevoie ca altfel nu vei putea folosi telefonul, nu :)? Sa nu-mi zici ca esti multumit tu cu cartela ta pe care o incarci cat vrei ca tot bani chelui atunci cand o incarci, ok :)?)
  • Stati linistiti ca am analizat un pic piata si pot sa va spun ca nu se imbogatesc operatorii de telefonie mobila comercializand un smartphone la pret mare (crede-ma ca are interesul sa-ti ofere cel mai bun pret pentru a sta pe piata in fata concurentei). Operatorii se imbogatesc de pe urma serviciilor pe care vi le vand, costuri suplimentare si alte chestii neplacute cu care m-am confruntat si eu destul de urat de cel putin doua ori. A … si in plus am o vaga senzatie ca operatorii de telefonie mobila fac mai multi bani pe spatele noastru din cartele prepay decat din abonamente pentru ca ii costa mai putin pe termen mediu si lung, etc. … dar asta e alta discutie cu care daca e de acord Dan Dragomir, am sa revin intr-un alt articol viitor pe blogul sau.
In rest, voi ce credeti ca mai merita luat in seama pentru a calcula cea mai buna oferta de comunicare pentru fiecare dintre noi?